Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hieman epäuskottava venäläinen jatko-osa – nuoren Putinin paluu

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Toinen Tšetšenian sota alkoi 23. syyskuuta 1999, kun Venäjän ilmavoimat ryhtyi pommittamaan kapinallisen osatasavallan pääkaupunkia Groznyita. Seuraavana päivänä tuolloinen pääministeri Vladimir Putin kommentoi terrorismia Astanassa: ”Jos, anteeksi, nappaamme heidät toiletissa, niin liiskaamme heidät huussiin.”

Runsaat 16 vuotta myöhemmin Putinin sanat kuuluivat: ”Etsimme heidät missä tahansa he piileskelevätkin. Me löydämme heidät mistä tahansa maapallon kolkasta ja annamme rangaistuksen.”

Luultavasti jokainen yli 20-vuotias venäläinen pani yhtäläisyyden merkille: tämän jatko-osan nimi on Nuoren Putinin paluu. Alatyyliset ilmaisut oli tällä kertaa tosin jätetty Tšetšeniaa hallitsevalle Moskovan vasallille Ramzan Kadyroville. Tämä neuvoi omassa lausunnossaan Venäjän ilmavoimia ripustamaan terroristit lennokkeihin ja pudottamaan heidät yhteistyökumppaniensa niskaan.

Presidentti Putin oli tiistaina illansuussa matkalla pääesikunnan uuteen tilannekeskukseen. Sieltä oli luvassa hyvää filmimateriaalia. Jos 16 vuoden takainen historia toistaa itseään, Putin jakaa seuraavaksi Venäjän sotilaille puukkoja Latakian lentokentällä ja lentää helikopterilla Syyrian taivaalla.

Edellä sanottu ei oikeastaan ole edes tarkoitettu arvosteluksi: mitä ihmettä muuta presidentti voisi tehdä? Vaikka hän hylkäisi tänä päivänä ilmeisen suunnitelmansa pysyä vallassa ainakin vuoteen 2024 saakka, pitäisikö hänen hylätä valtiolaivan ruori nyt? Harva presidentin vastustajakaan sellaista hyväksyisi.

Ja tarpeesta tuhota terroristijärjestö Isis vallitsee maailmalla laajahko yhteisymmärrys. Isis ei ole voittamaton hunnilauma, ja yhteisin kansainvälisin sotatoimin sen joukot Syyriassa ja Irakissa ovat luultavasti nopeasti nujerretut. Kysymys kuuluu, mitä sen jälkeen.

Putinin lausunnossa vuodelta 1999 ja Kadyrovin kannanotossa vuodelta 2015 on yksi ilmiselvä ero. Putinin kielikuvassa venäläinen sotilas tunkeutuu ulkohuussiin nitistämään vihollisen paljain käsin. Kadyrovin mielikuvituksessa vihollinen ripustetaan ilma-alukseen, joka on kaiken kukkuraksi miehittämätön.

Lausahdusten ero kertoo 16 vuoden aikana syntyneestä uskosta ilmavoimien kaikkivoipaisuuteen. Kunhan joku vain heiluttaa Floridassa kauko-ohjainta niin paha pakenee Pakistanista. Vaikka ajatus myönnettäisiinkin virheeksi sekä Moskovassa ja Washingtonissa, Putinille ei ole luvassa leppoisia vuosia. Bashar al-Assad ei ole Ramzan Kadyrov, Syyria ei ole Tšetšenia, vuosi 2015 ole ole vuosi 1999 eikä historia koskaan todella toista itseään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat