Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia kahmii opiskelijoita Kiinasta – kalliit opinnot eivät lannista tulijoita

Ulkomaat
 
Richard Stonehouse / Reuters
Kiinan presidentti Xi Jinping (toinen oikealta) vieraili Manchesterin yliopistossa valtiovarainministeri George Osbornen (vas.) vieraana lokakuussa.
Kiinan presidentti Xi Jinping (toinen oikealta) vieraili Manchesterin yliopistossa valtiovarainministeri George Osbornen (vas.) vieraana lokakuussa. Kuva: Richard Stonehouse / Reuters
Fakta

Yliopistot ovatBritannian valtti

 Britannia on maailman 2. suosituin kohde yliopisto-opiskelijoille.

 75 prosenttia Britannian yliopistoista järjestää opetusta ulkomailla.

 Brittitutkimukset keräävät 11,6 prosenttia maailman siteerauksista.

 Eniten siteeratuista artikkeleista brittiyliopistoissa tehtyjä on 15,9 prosenttia.

Lontoo. Britannia on kuuluisa yliopistoistaan, ja se näkyy ulkomaisten opiskelijoiden määrässä. Britannian yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijoista on ulkomaalaisia jo 17 prosenttia.

Ylivoimaisesti eniten tulijoita on Kiinasta. Yliopistojen ulkomaisista opiskelijoista kiinalaisia on enemmän kuin joka viidennes.

Opiskelu Britannian yliopistoissa on kallista, mutta se ei lannista tulijoita. Lukuvuosimaksu brittiläisille ja EU-maiden kansalaisille on noin 9 000 puntaa eli noin 12 700 euroa.

EU:n ulkopuolelta tulevat maksavat yleensä noin 13 000 puntaa eli 18 300 euroa vuodessa. Huippukursseista voidaan maksaa jopa 40 000 punnan eli 56 400 euroa lukuvuodessa.

Päälle tulevat asuminen ja muut elinkustannukset, kansallisuudesta riippumatta.

”EU:n ulkopuoliset maksavat opiskelusta aitojen kustannusten mukaan”, Britannian yliopistojen yhteenliittymän (Universities UK) puheenjohtaja Julia Goodfellow kertoo.

Pitäisikö Suomenkin yliopistojen alkaa periä lukukausimaksuja, jos laatuopetuksesta ollaan valmiita maksamaan?

”Suomen tilanteeseen en voi ottaa kantaa. Britanniassa on kuitenkin se periaate, että yliopisto-opiskelu ei ole koskaan ilmaista – sen maksaa aina joku.”

Britanniaa enemmän ulkomaisia opiskelijoita houkuttelee vain Yhdysvallat. Yhdysvaltain osuus on hienoisesti vähentynyt ja Britannian kasvanut.

Seuraavaksi suosituimmat maat ovat Saksa, Ranska, Australia ja Kanada.

”Englanninkielisten maiden joukossa Britannia ei ole edes kallis paikka opiskella”, professori Goodfellow kertoo. Hän toimii myös Kentin yliopiston vararehtorina.

Kun lukuvuosimaksut ja elinkustannukset lasketaan yhteen, Britanniaakin kalliimmaksi opiskelu tulee Australiassa, Singaporessa ja Yhdysvalloissa.

EU-kansalaisten kannattaa muistaa, että Skotlannissa yliopisto-opiskelu on lähes ilmaista sekä skoteille että muualta EU:sta tuleville. Vain englantilaiset sekä EU:n ulkopuolelta tulevat maksavat.

Mikä sitten on brittiyliopistojen houkuttelevuuden salaisuus?

”Opetuksen laatu on se tekijä, jota opiskelijat arvostavat eniten”, brittiläistä yliopisto-opetusta maailmalla edistävän elimen (IU) johtaja Vivienne Stern kertoi tiedotustilaisuudessa Lontoossa.

Ulkomaiset opiskelijat haluavat Britanniaan myös siksi, että tutkinnot tunnistetaan ympäri maailmaa.

Brittiyliopistot markkinoivat itseään ahkerasti etenkin kiinalaisille ja intialaisille. Tulevien maailmanmahtien välkyimmille myydään brittikoulutusta – ja samalla opiskelijoille muodostuu vahva linkki Britanniaan.

Se on pitkäjänteistä Britannian etujen ajamista.

Kiinalaisopiskelijoilla on erityisen hyvät matematiikan taidot. Kiinalaiset ja intialaiset ovatkin usein kiinnostuneita liiketaloudesta ja rahoituksesta, yhdysvaltalaiset suuntautuvat usein humanistiselle puolelle.

Myös koulutusvienti on brittiyliopistojen hallussa. Jopa 75 prosenttia yliopistoista tarjoaa kursseja Britannian ulkopuolella. Britannian korkeakoulujen akateemisesta opetushenkilökunnasta ja tutkijoista jo 24 prosenttia on ulkomaalaisia. Se on johtanut entistä tiiviimpään kansainväliseen yhteistyöhön tutkimuksen teossa.

”Lähes puolessa tieteellisistä artikkeleista on kirjoittajia eri maista”, Stern sanoo. Hänen mukaansa on huomattu, että kansainvälisyys nostaa myös tutkimuksen laatua.

Huippututkimukseen kannattaa sijoittaa. IU arvioi, että tutkimukseen pantu julkinen raha poikii 20–50 prosentin tuoton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat