Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä iski Isisiä vastaan

Ulkomaat
 
Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Egyptin sotilashelikopteri lensi venäläisen matkustajakoneen putoamispaikalla Egyptin Siinailla marraskuun ensimmäisenä päivänä.
Egyptin sotilashelikopteri lensi venäläisen matkustajakoneen putoamispaikalla Egyptin Siinailla marraskuun ensimmäisenä päivänä. Kuva: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Venäjä lisäsi tiistaina selvästi iskujaan äärijärjestö Isisiä vastaan sen jälkeen kun turvallisuuspalvelu FSB julisti, että venäläisen matkustajakoneen tuhon syy Egyptissä lokakuussa oli pommi.

Illalla presidentti Vladimir Putin siirtyi Venäjän pääesikunnan uuteen komentokeskukseen, josta hän määräsi muun muassa ohjusristeilijä Moskvan ryhtymään yhteistyöhön ranskalaisten kanssa. Illalla Putin puhui asiasta myös Ranskan presidentin François Hollanden kanssa.

Isisiin yhteydessä oleva terroristijärjestö Siinain provinssi ilmoitti jo onnettomuuspäivänä 31. lokakuuta olevansa turman taustalla. Sen mukaan isku oli vastaus Venäjän aloittamille ilmaiskuille Syyriassa.

FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov kertoi asiasta Venäjän turvallisuuskomitean televisioidussa kokouksessa tiistaina. Putin vastasi samassa kokouksessa, että Venäjä lisää Syyriaan tekemiään iskuja.

”Niitä pitää vahvistaa niin, että rikolliset ymmärtävät rangaistuksen olevan vääjäämätön”, Putin sanoi.

”Etsimme heitä kaikkialta missä he voivat piileskellä. Löydämme heidät mistä tahansa paikasta tältä planeetalta ja rankaisemme”, Putin sanoi.

Hiukan myöhemmin FSB lupasi 50 miljoonan dollarin eli lähes 46,6 miljoonan euron palkkion tiedoista, jotka johtavat syyllisten löytymiseen.

Venäläisyhtiön Sharm el-Sheikhistä Pietariin matkalla ollut Airbus A 321 -kone tuhoutui vain parikymmentä minuuttia lähtönsä jälkeen 31. lokakuuta. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat. Kone hajosi jo ilmassa ja sen osat levisivät laajalle alueelle, mikä on vahvistanut pommiteoriaa.

Venäjä vältti kuitenkin virallisesti puhumasta terrori-iskusta tiistaille asti, vaikka useimmat isot länsimaat olivat käytännössä vahvistaneet pommin pääteoriaksi.

Käytännössä Venäjä oli vahvistanut asian kieltämällä lennot alueelle ja evakuoimalla Siinailla olleet venäläisturistit.

Venäjän tiistainen ilmoitus herätti huomiota ajankohdallaan. Egyptin johtama tutkijaryhmä ei ole vielä vahvistanut pommia turman syyksi. Tiistaina Egypti ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan ”ottavansa huomioon venäläisten johtopäätöksen” mutta korosti, ettei mitään syytä voida vielä sulkea pois.

”En ole yllättynyt, että tieto julistettiin rikkaiden maiden G20-huippukokouksen ja Pariisin iskujen jälkeen”, ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes sanoi tiistaina.

”Pariisin tapahtumat loivat kokonaan uudet olosuhteet Venäjälle ja lännelle.”

Venäjän edustajat ovat viikonlopun mittaan korostaneet kansainvälisen yhteistyön tarvetta ääri-islamisteja vastaan. Venäjän ja lännen välit ovat olleet tulehtuneet sen jälkeen, kun Venäjä valloitti Krimin viime vuonna ja alkoi tukea Itä-Ukrainan kapinallisia. Useat länsimaat ovat asettaneet pakotteita Venäjälle, mikä on alhaisen öljynhinnan rinnalla kuristanut sen taloutta.

Venäjän lisäksi jotkut vaikutusvaltaiset länsipoliitikot ovat yrittäneet saada länttä ja Venäjää lähestymään Ukrainan tilanteesta huolimatta, Moshes huomauttaa. Se on herättänyt huolta erityisesti Ukrainassa, joka pelkää joutuvansa vaihtokaupan välineeksi.

Tähän asti lännen silmissä Venäjän syyskuussa Syyriassa aloittama operaatio on kuitenkin näyttänyt enemmän taistelulta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vihollisia kuin pelkästään Isisiä vastaan.

”Venäjällä on kuitenkin objektiivisestikin katsoen tarve voittaa Isis, eikä vahvistaa sitä. Niinpä painopisteen siirtäminen ei ole kovin hankalaa”, Moshes sanoo.

Iskun vaikutuksia lentokenttien turvatoimiin on vielä varhaista arvioida. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu huomautti kuitenkin tiistaina, että terroristien koneeseen asettamaa pommia on pidetty jo pitkään todennäköisenä syynä turmaan.

”Kaikki toimenpiteet ja skenaariot, joita Trafissa on tehty, pohjautuvat tähän oletettuun syyhyn”, hän sanoi HS:lle.

”Ensisijainen tavoite on, että kaikki tulevat ratkaisut tehdään eurooppalaisella tai laajemmalla tasolla. Suomalaisia matkustajia lentää muillakin kuin suomalaisilla yhtiöillä”, hän sanoi.

”Tällä tulee olemaan globaaleja vaikutuksia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat