Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska sai EU-maat tuekseen

Ulkomaat
 
Benoit Tessier / Reuters
Ranskalaista Rafale-hävittäjää varustettiin ohjuksella lentotukialus Charles de Gaullen kannella maaliskuussa 2011. Ranska siirtää nyt Charles de Gaullen itäiselle Välimerelle.
Ranskalaista Rafale-hävittäjää varustettiin ohjuksella lentotukialus Charles de Gaullen kannella maaliskuussa 2011. Ranska siirtää nyt Charles de Gaullen itäiselle Välimerelle. Kuva: Benoit Tessier / Reuters
Fakta

Ranska pyysi apua

 Ranska on pyytänyt aktivoimaan EU:n niin kutsutun keskinäisen avunannon lausekkeen, joka velvoittaa jäsenmaita auttamaan toisiaan aseellisen hyökkäyksen sattuessa.

 Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU testaa keskinäisen avun velvoitetta.

 Ranskan mukaan apu voi olla esimerkiksi kapasiteettiapua Ranskan sotilastoimissa Syyriassa tai muuta apua Ranskan maaperällä.

 Ranska käy jäsenmaiden kanssa neuvottelut siitä, miten kukin voi sitä tukea.

 Suomi ei voi tarjota Ranskalle sotilaallista apua.

Ranska nosti itsensä EU:n puolustuspolitiikan kärkeen tiistaina pyytämällä ja saamalla muilta EU-mailta lupauksen avunannosta kamppailussaan terrorijärjestö Isisiä vastaan.

Presidentti François Hollande ilmoitti vetoavansa EU:n avunantovelvoitteeseen tunteikkaassa puheessa Ranskan parlamentin kahdelle kamarille maanantai-iltana. Puheessaan hän luetteli kansallisia ja kansainvälisiä toimia Pariisiin perjantai-iltana verisesti iskeneen Isisin nujertamiseksi.

”Vihollinen ei ole Ranskan vihollinen, vaan Euroopan vihollinen”, Hollande perusteli pyyntöään.

Tiistaina sääntömääräiseen kokoukseen Brysseliin kerääntyneet EU-maiden puolustusministerit hyväksyivät Ranskan pyynnön nopeasti ilman minkäänlaisia soraääniä.

Tapaus oli historiallinen siinä mielessä, että EU-maiden keskinäistä avunantovelvoitetta ei ole kertaakaan aiemmin aktivoitu. Useissa arvioissa sitä on pidetty hieman piinallisena kuolleena kirjaimena.

Joulukuussa 2009 voimaan tulleen EU:n perussopimuksen mukaan muilla jäsenmailla on velvollisuus auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata ”kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla”.

Erillisessä pykälässä edellytetään, että EU-maat ”toimivat yhdessä solidaarisuuden hengessä”, kun jokin niistä tarvitsee apua luonnonkatastrofin tai terrorismin vuoksi.

Artikkeliin liittyvät

Pyynnössään Ranska vetosi nimenomaan sotilaallisen avunannon pykälään 42.7, mutta pyysi avun asemesta solidaarisuutta lievemmän pykälän sanamuodoilla.

Pykälien yhdistäminen oli todennäköisesti harkittua. Vetoamalla sotilaallisen avunannon velvoitteeseen Ranska alleviivasi tilanteen vakavuutta. Pyytämällä solidaarisuutta yksilöidyn konkreettisen tuen asemesta Ranska korosti sitä, että pyyntö oli merkitykseltään lähinnä poliittinen, kuten Brysselissä tiistaina moneen kertaan toistettiinkin.

Pyynnön yksimielinen ja nopea hyväksyminen voi johtua Pariisin hyökkäysten lisäämästä valmiudesta voimistaa ponnistuksia terrorismia vastaan. Päätöstä helpotti kuitenkin myös se, ettei sillä ole välittömiä konkreettisia seurauksia.

Käytännössä EU:lla ei ole lainkaan yhteisiä sotilaallisia rakenteita, jollaisia tarvittaisiin avunannon toimittamiseen ja vastaanottamiseen. EU:n sotilasrakenteet on suunniteltu kriisinhallintaan EU:n ulkopuolella.

EU:lla ei ole myöskään valtuuksia tehdä päätöksiä jäsenmaiden puolustuksesta.

Suomen poliittinen johto saattoi tasavallan presidentin Sauli Niinistön johdolla varauksetta sanoa, että Suomi tukee Ranskaa kaikin mahdollisin tavoin. Tavat ovat täysin kiinni Ranskasta ja Suomesta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) arveli Brysselissä, että Suomi voisi tarjota Ranskalle poliisiyhteistyötä.

Suomen laki puolustusvoimista estää toistaiseksi toiselle maalle annetun sotilasavun. Lainmuutosta valmistellaan, mutta tässä tilanteessa sillä ei ole merkitystä. Ranska ei tiistaina pyytänyt miltään maalta sotilasapua.

Ranskan avunantopyynnöllä voi ajan kuluessa olla merkitystä.

Useimmille EU-maille keskinäisen puolustusvelvoitteen kitukasvuisuus ei ole erityinen ongelma. EU:n 28 jäsenmaasta 22 kuuluu Natoon ja rakentaa puolustuksensa sen varaan.

Terrorismi ja siitä erillinen pakolaiskriisi nostattavat Euroopassa kuitenkin uusia uhkakuvia, joiden torjunta edellyttää EU:n omaa toimintakykyä ilman Yhdysvaltain apua.

Ranskalla on myös omat syyt aloitteeseensa.

Kriisinkin aikana Ranska nostaa mielellään omaa profiiliaan Yhdysvalloista riippumattomana toimijana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat