Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel kielsi Islamilaisen liikkeen toiminnan

Ulkomaat
 

Israel on kieltänyt Islamilaisen liikkeen toiminnan. Kyse on Israelissa vuosikymmeniä toimineesta uskonnollisesta ja sosiaalisesta ryhmittymästä, jota Israelin hallitus syyttää viime viikkojen väkivaltaisuuksien lietsomisesta.

Ainakin 14 israelilaista ja 79 palestiinalaista on kuollut väkivaltaisuuksissa, jotka alkoivat seitsemän viikkoa sitten.

Viranomaiset tekivät tiistaina ratsioita Islamilaisen liikkeen pohjoisen haaran toimistoille, uutistoimisto Reuters kertoo. Kyse oli voimakkaimmasta toimesta vuosiin islamistiliikettä vastaan Israelissa.

Islamilainen liike on islamistinen ryhmittymä, joka on suosittu Israelin arabiväestön keskuudessa. Järjestöllä on omaa koulutus- sekä uskonnollista toimintaa. Järjestöllä on ollut myös näkyvä rooli mielenosoituksissa, joita Israelin arabivähemmistö on järjestänyt Israelin hallituksen politiikkaa vastaan.

Järjestön mukaan sen toiminta on laillista. Liikkeen johtaja kutsui Israelin toimia laittomiksi.

Pääministeri Benjamin Netanjahu syyttää Islamilaisen liikkeen pohjoista haaraa ”kavalasta kampanjasta”, jossa on vihjailtu Israelin hallituksen pyrkivän muuttamaan Jerusalemin vanhan kaupungin pyhien paikkojen hallintakuvioita.

Jerusalemin vanhassa kaupungissa sijaitsee Temppelivuori, jossa juutalaisten ensimmäisen ja toinen temppeli todennäköisesti sijaitsivat. Jäljellä on vain Länsimuuri, joka on juutalaisille pyhin paikka.

Temppelivuorella on al-Aksan moskeija, joka on muslimeille kolmanneksi pyhin paikka maailmassa. Vain muslimit saavat rukoilla al-Aksassa, ja Israel on sanonut, ettei se aio muuttaa asian laitaa.

Viime vuosina juutalaisaktivistit ja äärikansallismieliset israelilaiset poliitikot ovat kuitenkin lisänneet vierailujaan Temppelivuorella. Osa vierailuista on ollut palestiinalaisten mukaan provosoivia. Tämä on synnyttänyt huhumyllyn, että Israel pyrkisi ottamaan pyhän paikan tiukemmin kontrolliinsa.

Israelissa ja Länsirannalla palestiinalaiset ”yksinäiset sudet” ovat tehneet viime viikkoina yllätysiskuja juutalaisia vastaan.

”Merkittävässä määrässä viime aikojen hyökkäyksistä taustalla on ollut [Islamilaisen liikkeen] lietsonta ja propaganda”, pääministerin toimisto sanoi tiedotteessaan.

Liikkeen pohjoisen haaran johtaja Raed Salah sanoi haastavansa Israelin valtion oikeuteen, Reuters kertoo. Hänet tuomittiin viime viikolla 11 kuukaudeksi vankilaan väkivallan lietsonnasta vuonna 2007. Vankilatuomio ei ole vielä alkanut.

Poliisi ilmoitti sulkeneensa 17 Islamilaisen liikkeen toimistoa ja takavarikoineensa asiakirjoja, tietokoneita ja varallisuutta. Poliisi on jäädyttänyt myös muutaman pankkitilin.

Islamilainen liike on jakautunut kahteen haaraan: radikaalimpaan pohjoisen osastoon ja eteläiseen jaostoon, joka osallistuu Israelin valtavirran politikkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat