Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tarjoaa poliisiyhteistyötä

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomi tulee Ranskaa ”kaikilla mahdollisilla tavoilla”, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiistaina.
Suomi tulee Ranskaa ”kaikilla mahdollisilla tavoilla”, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiistaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Bryssel/Helsinki

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Ranskan pyyntö muille EU-maille voi vauhdittaa Euroopan unionin yhteisen puolustuksen tiivistymistä.

Niinistö pitää mielenkiintoisena sitä, että Ranskan presidentti Francois Hollande vetosi pyynnössään juuri EU:n sopimukseen, ei Naton 5. artiklaan.

”Uskon, että EU:n turvallisuus- ja puolustusajattelu menee pikku hiljaa eteenpäin. En usko nopeisiin käänteisiin, ja jokin EU:n armeija on jo ideana etäällä oleva”, Niinistö sanoi.

Jos EU pystyisi kehittämään ratkaisun siihen, millä lisätään ihmisten turvallisuuden tunnetta, olisi se parasta, mitä EU ihmisten mielestä voisi saada aikaan, Niinistö sanoi.

EU:n puolustusyhteistyön tiivistyminen olisi Niinistön mukaan Suomenkin etu. ”Turvallisuuden tunne kasvaisi.”

Ranska sai tiistaina Brysselissä muilta EU-mailta lupauksen, että Lissabonin sopimukseen sisältyvä keskinäisen avunannon lauseke aktivoidaan maan auttamiseksi.

Suomi ei kuitenkaan voi auttaa Ranskaa sotilaallisesti, sillä Suomen lainsäädäntö estää sen. Suomi voi tarjota Ranskalle esimerkiksi poliisiyhteistyötä, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) tiistaina Brysselissä.

”Puolustusvoimat voi lain mukaan toimia muiden viranomaisten tukena, antaa virka-apua, mutta voimakeinojen käyttö ei ole mahdollista.”

Presidentti Niinistö kiirehti tiistaina puolustusvoimalain uudistamista. Lakimuutos on jo valmistelussa, sillä asia nousi esiin vuosi sitten, kun Ruotsi etsi vesillään sukellusvenettä. Suomi ei tuolloin voinut antaa apua.

Niinistö moitti hidasta lainvalmistelua. ”Sitä on valmisteltu vuoden päivät, joten valmistakin voidaan kohtuudella alkaa odottaa.”

Puolustusministeri Niinistön mukaan lakiesitys on tarkoitus saada eduskuntaan ensi vuoden alussa.

Presidentti Niinistö toisti tiistaina sen, että Suomi tulee Ranskaa ”kaikilla mahdollisilla tavoilla”. Hän painotti eritoten tietojenvaihtoa. ”Tiedon kerääminen on äärimmäisen tärkeää. Meillä on tietoa ihmisistä, jotka täällä ovat.”

Ranska käy lähiaikoina kahdenvälisiä neuvotteluja muiden jäsenmaiden kanssa siitä, millaista apua ne voisivat tarjota. Jussi Niinistön mukaan jäsenmaat antoivat tiistaina Ranskalle lähinnä ”poliittisen tahdonilmauksen” tuesta ja solidaarisuudesta.

Joukkojen lähettämisestä ei varsinaisesti puhuttu. ”Mutta esimerkiksi Britannian puheenvuorosta saattoi ymmärtää, että heillä olisi sotilaallisiakin yhteisoperaatioita suunnitteilla.”

Myös Jussi Niinistö on sitä mieltä, että Ranskan pyyntö ja se, miten jäsenmaat siihen vastaavat, voi olla käänne EU:n yhteisessä puolustuksessa.

”Nyt testataan sitä, miten EU:n turvatakuut toimivat. Tämä on jonkinnäköinen historiallinen saranakohta EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämisessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat