Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä: Terroristit olivat jo valmiita iskemään uudelleen – lehtitieto: Pariisin iskujen pääepäilty kuollut

Ulkomaat
 
Silminnäkijä kertoo poliisin rynnäköstä Pariisissa
Silminnäkijä kertoo poliisin rynnäköstä Pariisissa
Vain 300 metrin päässä terroristien pidätyspaikasta asuva mies katseli ammuskelua ikkunastaan. Kuva Reuters
Tästä on kyse

Operaatio liittyy perjantai-illan terrori-iskuihin

 Ranskan poliisi ja armeija ovat yhdistäneet voimansa suuroperaatiossa Pariisin pohjoisessa Saint-Denis’n lähiössä. Ratsiassa jahdataan Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyä Abdelhamid Abaaoudia. Vielä ei tiedetä, oliko hän paikalla.

 Tulitusta on kuultu aamuyöstä alkaen. Ainakin yksi itsensä räjäyttänyt nainen on kuollut, mutta kuolleita lienee enemmän. Poliisi on pidättänyt ainakin viisi ihmistä. Myös poliiseja on haavoittunut.

 Pariisin iskuissa perjantain ja lauantain välisenä yönä kuoli 129 ihmistä. Iskut tapahtuivat keskustan ravintoloissa, konserttisalissa ja Stade de France -stadionilla. Iskijät ampuivat konetuliasein. Osa räjäytti itsensä räjähdevöillä.

 Äärijärjestö Isis ilmoittautui tekojen suunnittelijaksi. Tekijöistä ainakin neljä on vahvistunut ranskalaisiksi. Useilla tekijöistä on kytköksiä Belgiaan.

Ranskalaispoliisien keskiviikkoaamuna surmaamat ja pidättämät henkilöt suunnittelivat uusia terrori-iskuja ja olivat jo valmiita iskemään. Syyttäjäviranomainen kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa keskiviikkoiltana.

”Uusi terroristijoukko on tehty vaarattomaksi”, syyttäjä Francois Molins sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Poliisin erikoisjoukot iskivät Pariisin pohjoisosassa Saint Denis’n alueella olleeseen asuntoon. Iskussa etsittiin viime perjantain terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyä Abdelhamid Abaaoudia.

Washington Post -lehti uutisoi aiemmin keskiviikkoiltana tiedustelulähteiden tietojen perusteella, että Abdelhamid Abaaoudia olisi kuollut poliisioperaatiossa.

Tietoa ei vahvistettu illan lehdistötilaisuudessa. Syyttäjä Molins kertoi, että poliisioperaatiossa kuoli ainakin kaksi ihmistä, mutta heitä ei ole vielä tunnistettu.

Toinen kuolleista oli nainen, joka räjäytti itsensä. Reutersin saamien tietojen mukaan nainen saattoi olla Abaaoudin serkku.

Lisäksi kahdeksan henkilöä pidätettiin. Myös heistä kolme on vielä tunnistamatta. Perjantain iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty mies ei kuitenkaan ole pidätettyjen joukossa, syyttäjä Francois Molins sanoi.

Kahdeksasta pidätetystä kolme otettiin kiinni, kun he yrittivät poistua piiritetystä asunnosta. Kaksi oli piiloutunut rakennusjätteen taakse. Myös ryhmän majoittaja ja hänen ystävänsä on pidätetty sekä yksi nainen, kertoo ranskalaislehti Le Monde.

Keskiviikon poliisioperaatio kesti seitsemän tuntia.

Piiritetyssä asunnossa ollut nainen kuoli aamupäivällä laukaistuaan räjähdeliivinsä. Uutistoimisto Reutersin mukaan toinen henkilö sai surmansa poliisin luodista. Operaatiossa loukkaantui lisäksi lievästi viisi poliisia. Lisäksi poliisikoiran kerrotaan kuolleen.

Uutistoimisto Reutersille aiemmin keskiviikkona puhuneen poliisilähteen mukaan asunnossa olleet suunnittelivat parhaillaan uutta iskua liike-elämästä tunnettuun La Defence’n kaupunginosaan Pariisissa. Kuolleen naisen ylleen pukema räjähdeliivi viittaa siihen, että isku aiottiin toteuttaa mahdollisesti hyvinkin pian.

Operaatio alkoi varhain keskiviikkoaamuna. Paikalla vaihdettiin puoli viidestä alkaen useita laukauksia.

Aamuyöllä alkaneessa piirityksessä on etsitty Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyä Abdelhamid Abaaoudia. Häntä on kutsuttu iskujen ”aivoiksi”. Miehen on aiemmin epäilty oleskelevan Syyriassa.

Iskun jälkeen viranomaiset eivät vahvistaneet tietoa siitä, oliko Abaaoudin pidätettyjen tai kuolleiden joukossa.

”On mahdotonta sanoa, keitä pidätettiin. Me varmistelemme tietoja parhaillaan. Teemme kaikkemme selvittääksemme sen, kuka on kuka”, syyttäjä Francois Molins sanoi operaation päätyttyä.

Abaaoudia epäillään useiden terrori-iskujen suunnittelijaksi. Hänet on yhdistetty muun muassa Thalys-junan hyökkäykseen, jossa asemies nousi Brysselistä Pariisiin matkanneeseen junaan. Tuolloin junassa sattumalta olleet amerikkalaissotilaat saivat miehen taltutettua.

HANDOUT
Uutistoimistojen mukaan aamuyöllä alkaneessa operaatiossa etsitään Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyä Abdelhamiod Abaaoudia. Uutistoimisto Reutersin välittämä, päiväämätön kuva on julkaistu Isisin Dabiq-verkkolehdessä.
Uutistoimistojen mukaan aamuyöllä alkaneessa operaatiossa etsitään Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyä Abdelhamiod Abaaoudia. Uutistoimisto Reutersin välittämä, päiväämätön kuva on julkaistu Isisin Dabiq-verkkolehdessä.

Erikoisjoukkoja avusti noin sata Ranskan armeijan sotilasta. Viranomaiset kehottivat asukkaita pysymään sisätiloissa. Saint-Denis’n koulut ja oppilaitokset pidettiin keskiviikkona kiinni.

Viranomaiset myös katkaisivat Saint-Denis’n lähiötä halkovan metrolinjan 13. Sen varrella on muun muassa Saint-Denis’n yliopisto. Myös poliisijoukkojen operointialue eristettiin eristetty.

Le Monden haastattelemien asukkaitten mukaan tilanne muistutti aamulla sotatilaa. Asukkaat kuulivat automaattiaseiden laukauksia ja räjähdyksiä. Helikopterit ovat kiertäneet alueen yläpuolella.

Ennen poliisioperaatiota Saint-Denis’ssä erikoisjoukot tutkivat kohteen Pariisin kaakkoispuolella, Alfortvillessa. Heidät johdatti paikalle Bataclanin konserttisalin läheltä roskalaatikosta löytynyt matkapuhelin, kertoo Le Monde.

Siitä löytyi tekstiviesti viime perjantailta juuri ennen terrori-iskujen alkua: ”Olemme lähteneet se alkaa”. Puhelutiedot johdattivat poliisit Alfortvilleen, mutta ratsian mahdollisista löydöistä ei ole tiedotettu.

Kaksi kuoli, kolme pidätettiin Pariisissa
Kaksi kuoli, kolme pidätettiin Pariisissa
Pariisin erikoisjoukot piirittivät ja pidättivät keskiviikkoaamuna terroristeiksi epäiltyjä Pariisissa. Kuva Reuters
Pariisilainen: "Majoitin heidät, en tiennyt terroristeiksi"
Pariisilainen: "Majoitin heidät, en tiennyt terroristeiksi"
Ranskassa Pariisin pohjoisosassa poliisi piiritti 18.11. asuntoa, jossa epäitiin terroristi-iskuihin liittyvien ihmisten piileskelevän. Reutersin haastattelema mies kertoo majoittaneensa epäillyt tietämättä, keitä he ovat. Poliisi pidätti miehen haastattelun jälkeen. Kuva: Reuters

Saint Denis’n asukkaat heräsivät poliisioperaatioon varhain keskiviikkoaamuna.

Pariisin perjantaisessa terrorihyökkäyksen yksi kohteista oli Stade de France -urheilustadion, joka sijaitsee Saint-Denis’n lähiön vieressä.

CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Ranskan poliisin erikoisjoukkoja Saint-Denis’n kaupunginosassa Pariisissa varhain keskiviikkoaamuna.
Ranskan poliisin erikoisjoukkoja Saint-Denis’n kaupunginosassa Pariisissa varhain keskiviikkoaamuna.
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
CHRISTIAN HARTMANN
CHRISTIAN HARTMANN
Paikalla on noin 100 Ranskan armeijan sotilasta.
Paikalla on noin 100 Ranskan armeijan sotilasta.
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat