Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka on Pariisin terrori-iskujen suunnittelijaksi epäilty belgialaismies?

Ulkomaat
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Marokkolaistaustainen, Belgiassa syntynyt Abdelhamid Abaaoud, 28, varttui muslimivähemmistön kansoittamassa köyhässä Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä. Kaupunginosassa on sanottu asuvan eniten ulkomaisia terroristeja Euroopassa.

Molenbeekissä työttömyysaste on 30 prosenttia, mikä on Belgian korkein. Radikaalit saarnaajat ovat löytäneet kaupunginosassa otollista maaperää tyytymättömistä nuorista, jotka ovat toisen tai jopa neljännen polven maahanmuuttajia.

Abaaoudia on pidetty Pariisin iskujen pääarkkitehtina. Tähän asti Abaaoudin on uskottu olleen Syyriassa, eikä suinkaan edelleen aivan lähellä viime perjantain iskuja Pariisissa.

Abaaoudin radikalisoitumisesta ei ole toistaiseksi tarkkaan tietoa. Hän on ollut yhteydessä aiemmin muun muassa ranskalais-algerialaiseen Mehdi Nemmouchediin, joka tappoi 2014 ampumalla neljä ihmistä juutalaisessa museossa Brysselissä.

Belgialaisviranomaiset ovat epäilleet Abaaoudin järjestäneen ja rahoittaneen terroristisolua Verviersissä, Itä-Belgiassa. Solua vastaan tehdyssä iskussa tammikuussa kuoli kaksi jihadistia. Jihadistien tukikohdasta löydettiin muun muassa neljä Kalashnikov-rynnäkkökivääriä, pomminvalmistusmateriaaleja sekä poliisin virkapukuja, kertoi BBC. Solu olisi viranomaisten mukaan tehnyt iskun muutaman tunnin kuluttua, mutta poliisi ehti estää aikeet.

Isis-terroristijärjestön englanninkielisessä Dabiq-propagandalehdessä Abaaoud kertoi tapahtumista Verviersissä. Hän sanoi palanneensa salaa Belgiaan suunnittelemaan ja toteuttamaan ”ristiretkeläisten vastaisia operaatioita”. Isisin propagandavideolla viime vuodelta puolestaan näytettiin, kuinka Abaaoud vetää autollaan ruhjottuja ruumiita perässään.

”Ei tietenkään ole iloista nähdä veren vuotavan. Joskus on kuitenkin miellyttävää nähdä vääräuskoisten verta”, Abaaoud totesi terroristijärjestön propagandavideolla.

Abaaoudin on epäilty osallistuneen ainakin kahden muun terrori-iskun suunnitteluun Ranskassa. Toinen iskuista epäonnistui Thalys-junassa ja toinen Villejuifin kirkossa.

Abaaoudin luultiin viime vuonna kuolleen Syyriassa Isisin taisteluissa. Tuolloin hänen isosiskonsa Yasmina iloitsi uutisesta.

”Rukoilemme, että Abdelhamid on todellakin kuollut”, sisko sanoi New York Times -lehden mukaan.

Abaaoudin isä Omar omisti vaatekaupan Molenbeekin torin laidalla. Perhe asui lähellä poliisiasemaa Rue de l’Avenirin varrella. Suomeksi kadun nimi tarkoittaa tulevaisuutta.

Abaaoud pääsi hyvämaineiseen Saint-Pierre d’Ucclen kouluun, mutta keskeytti opintonsa ja ajautui rikoksiin kotikulmillaan asuneiden ystäviensä kanssa. Näitä ystäviä olivat muun muassa veljekset Ibrahim ja Salah Abdeslam, jotka osallistuivat Pariisin terrori-iskujen toteutukseen.

Syyriaan Abaaoud muutti yllättäen alkuvuodesta 2014. Hän asui Aleppossa muiden ranskalaisten jihadistien kanssa. Videolla hän selitti motiivejaan liittyä Isisin riveihin.

”Koko ikäni olen nähnyt, kuinka muslimien verta vuodatetaan. Rukoilen jumalaa katkaisemaan häntä vastustavien selkärangat ja tappamaan heidät”, Abaaoud sanoi NYT:n mukaan.

Abaaoud suostuttelin Syyriaan myös 13-vuotiaan pikkuveljensä, joka onnistui matkustamaan Belgiasta ilman, että viranomaiset epäilivät asiaa.

Perheen isä Omar on muuttanut Brysselistä Marokkoon ja haluaa myydä kaupunkiin jääneen vaatekauppansa.

”En kestä tätä enää”, Omar kertoi belgialaisille tiedotusvälineille aiemmin tänä vuonna sen jälkeen, kun hän auttoi belgialaissyyttäjää poikansa rikostutkinnassa.

”Hän tuhosi perheemme. En halua nähdä häntä enää koskaan”, isä Omar sanoi.

HANDOUT
Abdelhamid Abaaoud poseerasi terroristijärjestö Isisin propagandalehdessä tässä päiväämättömässä kuvassa.
Abdelhamid Abaaoud poseerasi terroristijärjestö Isisin propagandalehdessä tässä päiväämättömässä kuvassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat