Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteinen tähtäin kääntyy Isisiin

Ulkomaat
 
Ranska

Ranska jatkoi tiistaina ilmaiskuja Isisiä vastaan, ja presidentti François Hollande toivoo Yhdysvaltoja ja Venäjää yhteiseen rintamaan. Länsi-Euroopan suurin sotalaiva, lentotukialus Charles de Gaulle, siirtyy itäiselle Välimerelle.

 

Venäjä

Presidentti Vladimir Putin toisti tiistaina toiveensa kansainvälisestä yhteistyöstä terrorismia vastaan. Venäjän johto on korostanut yhteistyötä Pariisin iskujen jälkeen.

Putin sanoi jo maanantaina tukevansa osaa Syyrian oppositiosta taistelussa Isisiä vastaan. Toistaiseksi Venäjä on tukenut iskuillaan lähinnä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin armeijaa.

 

Britannia

Pääministeri David Cameron sanoi tiistaina, että Pariisin terroriteot puoltavat Britannian ilmaiskujen laajentamista Syyriaan. Toistaiseksi Britannia on pommittanut Isisiä vain Irakissa.

Valtiovarainministeri George Osborne ilmoitti liki kaksinkertaistavansa kyberturvallisuusbudjetin. Britannia myös palkkaa 1  900 uutta vakoojaa.

 

Italia

Italia pelkää Isisin suunnittelevan lennokki-iskuja Roomaan katolisen kirkon riemuvuonna, joka alkaa 8. joulukuuta. Siksi Rooman ilmatila suljetaan lennokeilta koko riemuvuoden ajaksi.

Turvatoimia kiristetään muutenkin todennäköisimmissä iskukohteissa, kuten Vatikaanin Pietarinkirkon ympäristössä.

 

Unkari

Unkari aikoo haastaa pakolaiskriisin takia luodun taakanjakojärjestelmän EU:n tuomioistuimessa. Maan parlamentti hyväksyi aikeet tiistaina.

Unkari, Romania, Slovakia ja Tšekki vastustivat syyskuussa ainoina maina 160 000 siirtolaisen jakamista jäsenmaiden kesken.

”Emme ajattele, että jokainen [siirtolainen] on terroristi, mutta kukaan ei tiedä, kuinka monta terroristia on jo tullut ja kuinka monta tulee joka päivä”, Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi parlamentille maanantaina.

 

Saksa

Liittokansleri Angela Merkelin avoin pakolaispolitiikka on saanut entistä enemmän arvostelua myös hänen liittolaisiltaan.

 

Puola

Maan EU-ministeri ilmoitti viikonloppuna, että Pariisin iskujen jälkeen siirtolaisten taakanjakojärjestelmä on poliittisesti mahdoton. Pääministeri Beata Szydło kuitenkin vakuutti, että Puola sitoutuu yhä järjestelmään. Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski ehdotti sunnuntaina, että Eurooppaan saapuneista syyrialaisista muodostettaisiin armeija, joka lähetettäisiin takaisin Syyriaan taistelemaan.

 

Yhdysvallat

Ainakin 24 osavaltion kuvernöörit, joista kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat republikaaneja, pyrkivät Pariisin iskujen jälkeen varmistamaan, ettei heidän osavaltioihinsa sijoiteta syyrialaisia pakolaisia. Presidentti Barack Obama kutsui kuvernöörien asennetta ”häpeälliseksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat