Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaistutkijan mukaan mukavuudenhalu romahdutti Suomen Pisa-tulokset: ”Sisun aika on ohi”

Ulkomaat
 
Antti J. Leinonen
Ruotsalaistutkijan mukaan mukavuudenhalu on johtanut Suomen Pisa-tulosten tippumiseen. Suomalaistutkijoiden mielestä syy on se, että etenkin pojat viettävät liikaa aikaa ruudun ääressä. Oulun Normaalikoulun oppilaat Joel Tuohimaa (vas), Marko Hernesniemi, Georges Slewa ja opetusharjoittelija Hannes Hilke oppitunnilla syyskuussa.
Ruotsalaistutkijan mukaan mukavuudenhalu on johtanut Suomen Pisa-tulosten tippumiseen. Suomalaistutkijoiden mielestä syy on se, että etenkin pojat viettävät liikaa aikaa ruudun ääressä. Oulun Normaalikoulun oppilaat Joel Tuohimaa (vas), Marko Hernesniemi, Georges Slewa ja opetusharjoittelija Hannes Hilke oppitunnilla syyskuussa. Kuva: Antti J. Leinonen

Washington

Ruotsalaistutkija Gabriel Heller Sahlgrenin ansioksi on luettava, että hän herättää suomalaiskuulijan huomion heti.

Kiinnostuin Suomen kouluista, ”koska me omistimme Suomen aiemmin”, Sahlgren sanoi puhuessaan Suomen Pisa-tuloksista oikeistolaisessa Cato-instituutissa Washingtonissa.

”Väitän, että Pisa-tulokset periytyvät 1800-luvulta”, Sahlgren sanoo. ”Silloin ruotsinkieliset dominoivat Suomen kulttuuria, koska suomenkielistä kulttuuria ei varsinaisesti ollut olemassa.”

Tämän jälkeen Sahlgren etenee lyttäämään sekä Ruotsin että Suomen koulujärjestelmän. Hänestä keskusteleva, oppilaskeskeinen lähestymistapa ja vaurastumisen mukanaan tuoma mukavuudenhalu ovat johtaneet Pisa-tulosten romahdukseen Suomessa. Ruotsissa tulokset eivät koskaan yhtä hyviä olleetkaan, koska Ruotsi vaurastui aiemmin kuin Suomi.

Hyvinvointivaltio murensi työetiikan, Sahlgren sanoo.

”Aiemmin sisu oli hyvin merkittävä osa pohjoismaista kulttuuria”, Sahlgren sanoo. ”Nyt haluamme lastemme olevan onnellisia ja stressaavan vähemmän.”

Sahlgren on tutkimusjohtaja brittiläisessä Centre for the Study of Market Reform of Education -tutkimuslaitoksessa ja tohtoriopiskelija LSE-yliopistossa. Jo hänen viime vuonna ilmestyneen kirjansa nimi Real Finnish Lesson (todellisia opetuksia Suomesta) on suora haaste suomalaisprofessori Pasi Sahlbergin kirjalle Finnish Lessons (Opetuksia Suomesta).

Suomalainen Sahlberg on selittänyt Suomen Pisa-menestystä mm. opettajien korkealla koulutuksella ja sillä, ettei oppilaita väsytetä turhilla kokeilla. Ruotsalaisen Sahlgrenin mielestä todellisia syitä Suomen koulujen 1960-luvulla alkaneeseen menestykseen olivat autoritääriset opettajat, kova kuri ja ahkera työ – kaikki pian menneen talven lumia.

”Tässä suhteessa Suomi ei ole kovin kaukana Itä-Aasian maista”, Sahlgren sanoo. Esimerkiksi Korea ja Kiina ovat pärjänneet Pisa-testeissä hyvin.

Suomi on paljon itäisempi maa kuin ymmärrättekään, hän huomauttaa amerikkalaisille tilaisuuden jälkeen. ”Kun käyn Suomessa, olo on kuin Ruotsissa 30 tai 40 vuotta sitten.”

Sahlgrenin kuulijat Washingtonissa olivat koulutusalan ihmisiä, jotka etsivät vastauksia omien koulujensa parantamiseksi. Onko Sahlgrenilla sitten ehdotuksia Suomen kouluille?

Sahlgrenin mielestä suomalaisoppilaat tarvitsisivat lisää kilpailua. Hän kiittelee, että peruskoulun päästötodistus vaikuttaa siihen, mihin lukioon oppilas voi pyrkiä. ”Se luo kannustimen työskennellä ahkerasti”, hän sanoo.

Kaikki riippuu kuitenkin siitä, mitä koulutuksella halutaan, Sahlgren korostaa.

”Uudet metodit tuottavat itsevarmempia oppilaita, kuten Yhdysvalloissa”, hän sanoo. ”Parhaat Pisa-tulokset ja onnellisimmat oppilaat eivät mahdu samaan maahan.”

Hän vetoaa suomenruotsalaisiin, joiden Pisa-tulokset ovat suomenkielisten tuloksia huonommat, mutta jotka ovat terveempiä ja elävät pidempään.

”Kyse on vaihtokaupasta.”

Gabriel Heller Sahlgren
Gabriel Heller Sahlgren
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat