Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasiliaan julistettu hätätila patovuodon vuoksi

Ulkomaat
 
Ricardo Moraes / Reuters
Mutatulva on pilannut juomaveden noin neljännesmiljoonalta brasilialaiselta Docejoen varrella.
Mutatulva on pilannut juomaveden noin neljännesmiljoonalta brasilialaiselta Docejoen varrella. Kuva: Ricardo Moraes / Reuters

Brasiliassa on julistettu hätätila Docejoen alueella kaivosyhtiön patoturman vuoksi, kertoi uutistoimisto AFP.

Onnettomuus sai alkunsa 5. marraskuuta, jolloin rautamalmikaivoksen jätettä pidelleet padot murtuivat Minas Geraisin osavaltiossa Brasilian kaakkoisosassa. Kymmenkunta ihmistä on kuollut ja 15 on edelleen kateissa. Hätätilaa koskevalla alueella on yli 200 kylää.

Turmaa on pidetty yhtenä Brasilian pahimmista ympäristöonnettomuuksista. Patojen murruttua valtava vesimassa aiheutti paksun ja punertavan mutavirran, joka upotti alleen rakennuksia ja siirsi niitä sijoiltaan. Muta tukahdutti alleen myös kalat, eläimiä sekä viljelyksiä ja teki juomavesistä juomakelvotonta.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on verrannut turmaa vuoden 2010 öljyvuotoon Meksikonlahdella.

Vuodon määrä on mittava, 60 miljoonaa kuutiometriä. Määrä vastaa esimerkiksi 25 000 olympialaisissa käytettävän uima-altaan tilavuutta, laskee uutistoimisto Reuters.

Tutkijoiden mukaan vesistöt ovat vaarassa patoturman vuoksi. Mahdollisesti kemikaaleja sisältävä sedimentti voi kovettuessaan muuttaa Doce-joen ja sen sivujokien kulkua sekä vähentää vesistöjen happipitoisuutta. Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan mudassa on myös ihmiselle hyvin vaarallista elohopeaa.

Greenpeace syyttä kaivosyhtiöiden lisäksi paikallisviranomaisia valvonnan leväperäisyydestä. Minas Geraisin osavaltiossa on järjestön mukaan 700 jätepatoa, joita valvoo vain neljä viranomaista.

”Osavaltion viranomaiset jatkavat yhtiöiden miellyttämistä yleisen edun kustannuksella”, järjestö syyttää tiedotteessaan.

Viranomaisten 180 päiväksi julistama hätätila tarkoittaa muun muassa sitä, että mutatulvan uhrit saavat korvauksia. Myös kaivosta pyörittävä Samarco-yhtiö on luvannut maksavansa vähintään noin 250 miljoonaa euroa vahingoista, joita tapaus on aiheuttanut. Viranomaiset ovat lisäksi antaneet Samarcolle noin 61 miljoonan euron sakon. Deutsche Bankin arvion mukaan onnettomuuden kustannukset tulevat nousemaan lähes miljardiin euroon.

Samarco-yhtiön omistaa kaksi kaivosjättiläistä, brasilialainen Vale ja australialainen BHP Billiton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat