Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pasi Sahlberg: Ihan höpöhöpöä

Ulkomaat
 

Harvardin yliopiston vieraileva professori Pasi Sahlberg ei pidä Gabriel Heller Sahlgrenin kirjaa tutkimuksena, vaan ”ihan höpöhöpöjuttuna”. Sahlbergin mielestä kirja edistää Sahlgrenin markkinaliberaalin tutkimuslaitoksen CMRE:n pyrkimyksiä yksityistää koulutusta.

”Tässä on ruotsalainen opiskelijapoika hakoteillä oman logiikkansa kanssa”, Sahlberg sanoo. ”En hyväksyisi tätä kirjaa Harvardissa enkä Helsingissä edes graduseminaarissa. Tulee tunne, että on valittu päätelmät ensin ja sitten kirjoitettu tutkimus siihen edelle.”

Sahlbergin mielestä Sahlgrenin kirjasta ei käy selvästi ilmi, keitä on haastateltu, mitä on kysytty tai millaista kirjallisuutta on käytetty.

”Esimerkiksi Sahlgrenin väitteet suomalaisten koulujen [lapsikeskeisistä] opetusmetodeista on vedetty hatusta. OECD:n selvitysten mukaan suomalaiskoulujen opetuskäytännöt ovat edelleen melko perinteisiä.”

Sahlberg arvioi, että taustalla on markkinaliberaalien ajattelijoiden ärsyyntyminen siitä, että julkiset koulut ovat menestyneet jossain niin hyvin kuin Suomessa.

Samaa mieltä on Jyväskylän yliopiston koulutustutkimuksen professori Jouni Välijärvi, jota Sahlgren haastatteli kirjaansa. Välijärven mielestä kirjan aineisto ei tue johtopäätöksiä.

”Suomen kouluissa on 2000-luvulla menty päinvastaiseen suuntaan kuin mitä Sahlgren väittää: opetusta on keskitetty, opettajien vaikutusmahdollisuudet ovat kaventuneet ja valinnaisuutta on karsittu.”

Sahlbergin ja Välijärven mukaan Pisa-tulosten huonontuminen johtuu ennen kaikkea siitä, että suomalaispojat käyttävät entistä enemmän aikaa ruudun edessä ja vähemmän aikaa lukiessa.

”Kilpailu koulun ja muiden kiinnostuksenkohteiden välillä on se suurin haaste”, Välijärvi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat