Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt tarvitaan päätä ja sydäntä

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Itkeskelin pikkuisen Wembleyn stadionin kupeessa Lontoossa tiistai-iltana. Ranskalaiset vetivät Marseljeesia ennen Englanti–Ranska-ystävyysottelun alkua. Siinä kappaleessa on jotain, joka panee aina tyrskimään.

Mutta oli syytä muussakin kuin Marseljeesissa. Tunnelma veti tunteelliseksi, sillä Ranskan ja Englannin fanien sydämellinen yhteishenki oli suorastaan käsinkosketeltavaa.

Viikonloppuna Pariisissa en sen sijaan itkenyt. Ei itkettänyt iskupaikoilla, eikä jutellessani järkyttyneiden pariisilaisten kanssa. Ei itkettänyt, kun katsoin verijälkiä kaduilla ja luodinreikiä ikkunoissa. Ei itkettänyt, koska pisti vihaksi.

Pahuus ei itketä koskaan niin kuin hyvyys. Palasin Pariisista kuivin silmin.

Moni pohtii pelkäämistä terrori-iskujen jälkeen. Miten onnistumme olemaan antamatta pelolle valtaa ja jatkamaan kuten ennenkin? Se ei ole helppoa nyt, kun jalkapallo-otteluita ja konsertteja perutaan ja lentoterminaaleja suljetaan uusien iskujen pelossa eri puolella Eurooppaa.

Kirjoitin kesällä aiempien terrori-iskujen jälkeen, että meillä kaikilla on oikeus ja velvollisuus olla pelkäämättä. Meillä on oikeus olettaa, että viranomaiset ja poliitikot torjuvat uudet iskut.

Samaan aikaan meillä jokaisella on myös henkilökohtainen velvollisuutemme pitää vapaata ja demokraattista maailmaa kasassa. Velvollisuuteen kuuluu jatkaa normaalia arkea ilman, että antaa pelolle vallan. Pelolle antautuminen on tappion ja rappion merkki.

Pelko ei kuitenkaan ole vain pelkoa siitä, että joutuu terrori-iskun uhriksi. Pelkoon kuuluu paljon muutakin. Annamme pelolle vallan, jos menetämme kykymme käyttää päätämme ja sydäntämme.

Pariisi iskujen jälkeen on tärkeää käyttää päätä ja pitää se kylmänä. Terrorismin torjunta on aina kompromissien tekemistä, sillä vapaassa yhteiskunnassa ei saavuteta koskaan täydellistä turvallisuutta. Eurooppa miettii nyt, mikä on turvan käypä hinta. Kuinka paljon tarvitaan lisää viranomaisvalvontaa? Miten käy sisärajattoman Schengen-alueen? Miten ratkaisemme sen, että eurooppalaiset arvot eivät olekaan arvoja kaikille EU:n asukkaille? Miten kitkemme Eurooppaankin pesiytyneen jihadismin? Paljonko terrorismin torjunta saa maksaa? Valmiita vastauksia ei ole.

Pariisin iskujen jälkeen on velvollisuus käyttää myös sydäntä. Myötätunto ja toisen asemaan asettautuminen erottavat meidät pedoista. Siksi itkin Wembleyllä. Liikutuin muiden hyvyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat