Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Le Bataclanin murhenäytelmä kesti kaksi tuntia

Ulkomaat
 
Lähteet: Le Monde Le Figaro New York Times BBC AFP
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Palomiehet kantoivat haavoittunutta ulos konserttisalista perjantain murheyönä.
Palomiehet kantoivat haavoittunutta ulos konserttisalista perjantain murheyönä. Kuva: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Pala palalta kuva Pariisin terrori-iskujen murheellisen yön tapahtumista on tarkentunut.

Le Bataclanin konserttisaliin tehty hyökkäys oli viime perjantain iskuista tuhoisin. Konserttisalissa oli tuolla hetkellä 1500 ihmistä, joista 89 kuoli ja yli 100 loukkaantui. Monet kuolivat, mutta monet myös pelastuivat.

Usea asia on vielä kysymysmerkki, mutta silminnäkijöiden ja viranomaistietojen perusteella yli kaksi tuntia kestäneen poliisioperaation vaiheet hahmottuvat.

Hyökkäysiltana Bataclanissa soitti yhdysvaltalainen Eagles of Death Metal. Nimestään huolimatta yhtye ei soita metallimusiikkia, vaan bluesia ja garagerockia yhdistelevää musiikkia. Loppuunmyyty keikka alkoi kello 21.

Terroristit iskivät kello 21.40. Tuolloin musta Volkswagen Polo ajoi konserttipaikan eteen. Autosta tuli ulos kolme miestä mukanaan rynnäkkökiväärit ja ammattimaisesti tehdyt räjähdevyöt. He rynnivät sisään rakennuksen pääovista.

Sisällä salissa oli pimeää, vain lava oli valaistu. Kuului sarja laukauksia.

Ensin monet luulivat pamahdusten olleen show´n pyrotekniikkaa.

Pienen hetken ajan oli hiljaista. Sitten laukaukset alkoivat taas. Bändi juoksi pois lavalta sen takana olleesta ovesta. Ainakin osa salin valoista syttyi. Hyökkääjät tulittivat sattumanvaraisesti yleisöä.

”Me kaikki painauduimme lattiaa vasten. Kun musiikki lakkasi, tulituksen välissä oli hetken aivan hiljaista, ja näin verta lattialla”, opiskelija Hanna Corbett, 21, sanoi brittiläiselle Nottingham Postille.

Osa ihmisistä onnistui pakenemaan Bataclanin sivuovien ja hätäuloskäyntien kautta. Jotkut raahasivat mukanaan haavoittuneita. Yksi raskaana oleva nainen pelastui roikkumalla ikkunasta. Hänet pelastaneesta miehestä tuli sankari.

Terroristit tulittivat yleisöä noin 10 minuuttia. Sen jälkeen ampuminen muuttui satunnaiseksi.

Terroristit ottivat noin sata ihmistä panttivangeiksi. He puhuivat. ”Kuuletteko heidän huutonsa, heidän kärsimyksensä? Tällaista on Syyriassa”, he sanoivat yhden selviytyjän mukaan. Pienikin väärä liike tai sana merkitsi kuolemaa.

Murhenäyttämöksi muuttuneella Le Bataclanilla on pitkä historia. 150-vuotiaassa konserttisalissa ovat esiintyneet lukemattomat maailmantähdet, sellaiset kuin Édith Piaf, Velvet Underground, Prince ja Metallica. Suomalainen Children of Bodom soitti siellä vain viikkoa ennen terrori-iskua.

Bataclanin historiaan kietoutuu myös maailmanpolitiikkaa. Sen pääomistajat olivat aiemmin juutalaiset veljekset, ja viime vuosikymmenellä salissa järjestettiin Israelin rajaviranomaisten toimintaa tukevan ranskalaisen juutalaisjärjestön hyväntekeväisyystapahtumia. Palestiina-aktivistit osoittivat tuolloin useasti mieltään paikan edessä.

Pariisin terrori-iskujen tekijäksi ilmoittautui äärijärjestö Isis. Se sanoi Bataclanin joutuneen kohteeksi, koska siellä oli ”satoja pakanoita kokoontuneena prostituution ja paheen konserttiin”.

Le Monden mukaan iskusta kertovalla videolla puhunut ranskalainen jihadisti Fabien Clain, 37, oli uhannut Bataclania jo vuonna 2009 sen juutalaisten omistajien oletetun sionismin vuoksi.

Traagisena yönä poliisi meni sisään rakennuksen pohjakerrokseen noin kello 22 aikaan, alle puoli tuntia hyökkäyksen alusta. Le Monden mukaan poliisi kohtasi yhden terroristeista ja ampui tätä kohden. Hyökkääjän räjähdevyö laukesi.

Poliisin erikoisjoukot saapuivat paikalle kello 22.15. Tilanne oli kaaottinen. Yksi poliisi kuvaili ranskalaismedialle näkyä ”Danten helvetiksi”. Ruumiita näytti olevan lattialla satoja, mutta osa ihmisistä oli haavoittuneita ja osa teeskenteli kuollutta. He eivät halunneet herättää hyökkääjien huomiota. Oli hiljaista.

Vain kännyköiden soittoäänet kaikuivat. Sukulaiset ja ystävät yrittivät ilmeisesti tavoittaa Bataclanissa olevia. Tiedot hyökkäyksestä levisivät konserttisalin ulkopuolella.

Poliisin erikoisjoukot liikkuivat portaita pitkin ensimmäiseen kerrokseen. Lopulta poliisin erotti terroristeista enää yksi ovi. Kello oli 23.15. Alakerrasta evakuoitiin haavoittuneita.

Terroristit välittivät poliisille puhelinnumeron. Ensimmäinen puhelu neuvottelijan ja terroristien välillä tapahtui kello 23.27. Yhteensä puheluita vaihdettiin viisi.

Mutta terroristit eivät halunneet neuvotella panttivangeista eivätkä päästä itse salista ulos elävänä. He vaativat poliisia poistumaan ja uhkasivat leikata ihmisiltä päitä irti. He puhuivat Syyriasta.

Noin kello 00.20 poliisi sai rynnäkkökäskyn, ja panttivankien pelastamiseen erikoistuneet joukot menivät sisään.

”Kollegani kertoivat, että ensin he luulivat kävelevänsä vedessä. Sitten he tajusivat, että se oli verta”, sanoi poliisien ammattiliiton edustaja Nicolas Comte BBC:lle.

Haavoittuneet pyysivät apua. Poliisit eivät voineet auttaa, sillä heidän tehtävänsä oli ensin tehdä hyökkääjät vaarattomiksi.

”Kollegani sanoivat: me todella näimme helvetin sinä yönä”, Comte sanoi.

Poliisit ampuivat yhden hyökkääjän, jonka räjähdevyö laukesi. Sen jälkeen toinen hyökkääjä laukaisi räjähdevyönsä. Kaikki kolme hyökkääjää kuolivat iskussa. Rynnäkkö kesti kolme minuuttia. Sen kuvattiin tuntuneen ikuisuudelta.

CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Le Bataclanin edustalla vietettiin hiljaista hetkeä maanantaina.
Le Bataclanin edustalla vietettiin hiljaista hetkeä maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat