Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratsia Pariisissa esti ehkä uuden terrori-iskun

Ulkomaat
 
Terroristiepäiltyjä piiritetään Pariisissa
Terroristiepäiltyjä piiritetään Pariisissa
Ranskassa Pariisin pohjoisosassa 18.11. poliisi piiritti asuntoa, jossa uskottiin olevan mahdollisesti useita epäiltyjä liittyen 13.11. Pariisissa tehtyihin terrori-iskuihin. Kuva: Reuters.
Tästä on kyse

Operaatio liittyy perjantai-illan terrori-iskuihin

 Ranskan poliisi ja armeija ovat yhdistäneet voimansa suuroperaatiossa Pariisin pohjoisessa Saint-Denis’n lähiössä. Ratsiassa jahdataan Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäiltyä Abdelhamid Abaaoudia. Vielä ei tiedetä, oliko hän paikalla.

 Tulitusta kuultiin aamuyöstä alkaen. Ainakin yksi itsensä räjäyttänyt nainen on kuollut, mutta kuolleita lienee enemmän. Poliisi on pidättänyt ainakin viisi ihmistä. Myös poliiseja on haavoittunut.

 Pariisin iskuissa perjantain ja lauantain välisenä yönä kuoli 129 ihmistä. Iskut tapahtuivat keskustan ravintoloissa, konserttisalissa ja Stade de France -stadionilla. Iskijät ampuivat konetuliasein. Osa räjäytti itsensä räjähdevöillä.

 Äärijärjestö Isis ilmoittautui tekojen suunnittelijaksi. Tekijöistä ainakin neljä on vahvistunut ranskalaisiksi. Useilla tekijöistä on kytköksiä Belgiaan.

Ranska jatkoi keskiviikkona terrori-iskujen syyllisten etsimistä. Keskiviikkoaamuna erikoisjoukot tekivät ratsian asuntoon Sain Denis’in alueella Pariisin pohjoisosissa. Asunnosta etsittiin perjantain iskujen pääepäiltyä Abdelhamid Abaaoudia.

Kaksi ihmistä kuoli ratsian aikana puhjenneessa tulitaistelussa. Viisi poliisia haavoittui

Ranskan syyttäjän mukaan ratsia avulla estettiin ehkä uuden terrori-iskun toteutus.

”Uusi terroristijoukko on tehty vaarattomaksi”, syyttäjä Francois Molins sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Washington Post -lehden saamien tiedustelutietojen perusteella pääepäilty Abaaoudi olisi kuollut operaatiossa. Ranskan viranomaiset eivät vahvistaneet tietoa. Syyttäjä Molins kertoi, että poliisioperaatiossa kuolleita ihmisiä ei ollut vielä tunnistettu. Asiasta levisi ristiriitaisia tietoja.

Ranskan erikoisjoukkojen operaatio alkoi keskiviikkoaamuna kello 4.20. Operaatio kesti seitsemän tuntia. Kuusi miestä ja yksi nainen pidätettiin. Pidätetyistä kolme oli poliisioperaation kohdeasunnosta. Heidän lisäksi yksi mies ja nainen pidätettiin naapurikadulta.

Piiritetyssä asunnossa ollut nainen kuoli laukaistuaan räjähdeliivinsä. Uutistoimisto Reutersin mukaan toinen henkilö sai surmansa poliisin luodista.

Artikkeliin liittyvät

Reutersin mukaan asunnossa olleet suunnittelivat iskua liike-elämästä tunnettuun La Defence’n kaupunginosaan Pariisissa. La Defencessä sijaitsevat esimerkiksi öljy-yhtiö Totalin pääkonttori ja Societe Generale -pankin kaupankäyntisali.

”He odottivat löytänsä Abdelhamid Abaaoudin, mutta törmäsivätkin aivan toiseen asiaan – soluun, joka oli valmistelemassa hyökkäystä La Defenceen”, poliisilähde kertoi.

Kuolleen naisen ylleen pukema räjähdeliivi viittaa siihen, että isku aiottiin toteuttaa mahdollisesti hyvinkin pian.

Ranskan sisäministeriö ei heti vahvistanut tai kiistänyt tietoa uuden iskun suunnittelusta, mutta sisämninisteri Bernard Cazeneuve vihjasi myöhemmin, että sellainen oli ehkä tulossa.

”Operaatioissa paljastui ihmisiä, jotka olisivat saattaneet iskeä. Näemme taas, että rikoksia, murhia, ja barbarismia on onnistuttu estämään”, hän sanoi.

Operaatio käynnistyi voimatoimilla. Paikalla vaihdettiin useita laukauksia puoli viidestä alkaen.

”Emme voi kertoa, keitä pidätettiin. Varmistelemme tietoja parhaillaan. Teemme kaikkemme selvittääksemme sen, kuka kukin on”, syyttäjä Francois Molins sanoi operaation jälkeen.

Erikoisjoukkoja avusti noin sata Ranskan armeijan sotilasta. Viranomaiset kehottivat asukkaita pysymään sisätiloissa. Saint-Denis’n koulut ja oppilaitokset pidettiin keskiviikkona kiinni.

Le Monden haastattelemien asukkaiden mukaan tilanne muistutti sotaa.

Ennen poliisioperaatiota Saint-Denis’ssä erikoisjoukot tutkivat kohteen Pariisin kaakkoispuolella Alfortvillessa. Heidät johdatti paikalle Bataclanin konserttisalin läheltä roskalaatikosta löytynyt puhelin, josta löytyi tekstiviesti perjantailta juuri ennen terrori-iskujen alkua: ”Olemme lähteneet se alkaa”.

Puhelutiedot johdattivat poliisit Alfortvilleen, mutta ratsian mahdollisista löydöistä ei tiedotettu.

CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Ranskan erikoisjoukot etsivät perjantain terrori-iskusta epäiltyjä Saint Denis’n lähiöstä keskiviikkona.
Ranskan erikoisjoukot etsivät perjantain terrori-iskusta epäiltyjä Saint Denis’n lähiöstä keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat