Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henry Kissinger Euroopalle: Käyttäkää myös kovaa voimaa arvojenne puolustamiseksi

Ulkomaat
 
Robert Deutsch / Reuters
Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri, ulkopolitiikan kommentaattori Henry Kissinger kuvattiin syyskuussa St. Patrickin katedraalissa New Yorkissa, jossa hän osallistui paavi Franciscuksen johtamaan iltarukoukseen.
Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri, ulkopolitiikan kommentaattori Henry Kissinger kuvattiin syyskuussa St. Patrickin katedraalissa New Yorkissa, jossa hän osallistui paavi Franciscuksen johtamaan iltarukoukseen. Kuva: Robert Deutsch / Reuters

Haaskalinnut kiertelevät nyt Washingtonin yllä. Jihadistijärjestö Isis on uhannut iskeä Pariisin jälkeen seuraavaksi Yhdysvaltain pääkaupunkiin. Turmeluksen pesänä Washingtonia pitävät myös amerikkalaiset presidenttiehdokkaat, jotka kiertävät maata mollaamassa pääkaupungin pukumiehiä.

Niin maailma kuin Yhdysvallatkin tuntuvat riistäytyneen ohjaksista, ja siitä syytetään Washingtonin eliittiä, joka on arvostelijoiden mielestä liian kyvytön, liian korruptoitunut ja liian kaukana tavallisesta kansasta.

Tällaisessa ilmapiirissä ei ole ihme, että Yhdysvaltain pääkaupungin silmäätekevät täyttivät kokoussalin äärimmilleen, kun entinen ulkoministeri ja Yhdysvaltain ulkopolitiikan tärkein taustavaikuttaja Henry Kissinger jakoi viisautta CSIS-tutkimuslaitoksen tilaisuudessa maanantaina.

Paikalla oli diplomaatteja, virkamiehiä ja tutkijoita ja tunnelma kuin rock-konsertissa. Taputukset, hekotukset ja huokaukset tahdittivat 92-vuotiaan valtiomiehen esiintymistä. Kuulijat tuntuivat selvästi ikävöivän niitä aikoja, jolloin maailmaa vielä hallittiin strategialla eikä twiittaamalla. Eikä oraakkeli itse ujostellut yhtään suosiotaan.

Ohjelman mukaan Kissingerin olisi pitänyt puhua Iranin ydinsopimuksesta, mutta päähuomion kaappasivat Pariisin terrori-iskut. Kissingerin mielestä iskut pakottavat Euroopan miettimään uusiksi turvallisuusajatteluaan.

”Olisiko syytä luopua ajatuksesta, että pehmeä voima riittää yksin parantamaan maailmaa”, Kissinger pohti ja kannusti eurooppalaisia entistä aktiivisempiin toimiin länsimaisten arvojen ja turvallisuuden puolustamiseksi.

Kissingerin mukaan Isis haastaa sen maailmanjärjestyksen, jonka länsivallat pystyttivät ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Tuolloin Ranska ja Britannia loivat Lähi-itään Osmanien imperiumin raunioille vasalleikseen useita valtioita, kuten Syyrian ja Irakin.

Kissingerin mukaan Isisin voima perustuu siihen, ettei se tunnusta valtioiden rajoja eikä johtajia vaan esittää universaaleja vaatimuksia. Terrorillaan se haluaa todistaa, että vanhat vallanpitäjät ovat keisareita ilman vaatteita.

Kissinger uskoo, että Pariisin iskut hyödyttävät Euroopan äärioikeistoa. ”Toivon kuitenkin, että Euroopasta löytyy poliittista johtajuutta, joka pitemmällä tähtäimellä estää niin äärioikeiston kuin äärivasemmistonkin nousun.”

Venäjän toimet Syyriassa ovat jakaneet amerikkalaisten mielipiteitä. Kissinger kertoi uskovansa siihen, että Venäjä todella pelkää radikaalin islamismin nousua omassa maassaan ja haluaa siksi nujertaa sen Syyriassa. Länsimaiden ja Venäjän pyrkimykset Lähi-idässä ovat Kissingerin mukaan samansuuntaisia, joten ne voivat tehdä yhteistyötä, kunhan Venäjä toimii, kuten se on luvannut.

”Ja kun keskustelemme Lähi-idästä, meidän pitää puhua myös Ukrainasta”, Kissinger muistutti.

Kun yleisö pääsi ääneen, heti ensimmäinen kysyjä ihmetteli, onko nykyisenkaltaisesta amerikkalaisesta politiikasta ratkomaan maailman yhä vaikeampia haasteita. Kuulijoiden naurunpyrskähdys osoitti, mitä asiantuntijaeliitti ajattelee presidentinvaalikampanjasta, jossa moni ehdokas on todistanut täydellisen tietämättömyytensä maailman asioista.

Kissinger jakoi kuulijoiden huolen. Hänen mukaansa vanhan maailman yksinkertaisemmat ongelmat oli mahdollista pukea äänestäjille ymmärrettävään muotoon, mutta globaalin maailman monimutkaisia vuorovaikutussuhteita on vaikeaa tiivistää iskulauseiksi.

Yhdysvalloilla ei ole Kissingerin mukaan enää varaa ulkopolitiikkaan, joka poukkoilee hetken tunnelmien ja presidentin henkilön mukaan. Hän toivoo maalle samanlaista pitkän tähtäimen strategista ajattelua kuin monella sen kilpailijamaalla.

Viime vuosikymmeninä omanlaistaan jatkuvuutta on tarjonnut Kissinger itse, joka on 1970-luvulta lähtien toiminut kaikkien presidenttien ulkopoliittisena kuiskaajana. Tällä hetkellä maailma on Kissingerin mukaan suurien mullistusten äärellä, kun yli sata vuotta sitten luotu maailmanjärjestys pitää sovittaa muuttuneeseen tilanteeseen.

”Tiedän, mitä pitäisi tehdä, mutta en väitä tietäväni, miten se tehdään. Voidaan sanoa, että tiedän kysymykset paremmin kuin vastaukset”, Kissinger sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat