Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian pääministeri saa virallisen lentokoneen – ei vedä vertoja Air Force Onelle

Ulkomaat
 
Steve Lympany / RAF Brize Norton Photographic Section
Britannian pääministerin tuleva kone tullaan muokkaamaan Airbus A330 Voyager -ilmatankkauskoneesta.
Britannian pääministerin tuleva kone tullaan muokkaamaan Airbus A330 Voyager -ilmatankkauskoneesta. Kuva: Steve Lympany / RAF Brize Norton Photographic Section

Britannian pääministeri David Cameron ministereineen saa virallisen lentokoneen samaan tapaan kuin Yhdysvaltojen presidentillä on käytössään huippuvarusteltu Air Force One. Konetta saa käyttää myös kuninkaallinen perhe, brittilehdet kertoivat torstaina.

Edustuskone tullaan päivittämään ilmavoimien Airbus A330 Voyager -ilmatankkauskoneesta ja se tulee olemaan viranomaisten mukaan halpaversio Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Air Force One -koneesta.

Koneen päivitys tulee maksamaan reilut 14 miljoonaa euroa. Kun kone ei ole Cameronin tai kuninkaallisen perheen käytössä, se palaa ilmatankkaustehtäviin.

”Olemme päättäneet mukauttaa yhtä Voyager-konettamme niin, että sillä voidaan ilmatankkauksen lisäksi kuljettaa myös ministereitä”, hallituksen edustaja totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Koneen hankintaa perustellaan säästöillä: hallituksen mukaan oma kone tulee vähentämään matkustuskustannuksia ja veronmaksajien puntia noin 1,1 miljoonalla eurolla verrattuna tilauslentoihin.

Britannian entistä pääministeriä Tony Blairia varten hankittiin puolestaan kaksi yksityistä, ”Blair Force One” -suihkukonetta, jotka maksoivat Telegraphin mukaan noin 140 miljoonaa euroa. Koneet olivat myös kuninkaallisen perheen käytössä.

Edellisen kerran suunnitelmat pääministerin omasta koneesta kaadettiin pääministeri Gordon Brownin aikaan 2008. Tuolloin koneen katsottiin tulevan liian kalliiksi Britannialle.

Myös Yhdysvaltojen presidentille aiotaan hankkia uusi kone vanhentuneen tilalle. Suunnitelmien mukaan uusi kone on Boeingin 747-8, ja sen pitäisi olla käytössä viimeistään vuonna 2023. Koneelle on budjetoitu tälle vuodelle vajaat sata miljoonaa euroa ja seuraavalle kolmelle vuodelle 2,8 miljardia euroa.

Uuden Air Force One -koneen pitäisi tulla käytöltään halvemmaksi kuin nykyisen Boeing 747-200 -edustuskoneen. Nykyinen Air Force One kun polttaa lentotuntia kohden vajaat 170 000 euroa.

Boeing 747-8 tulee olemaan isompi kuin Cameronin Airbus. Yhdysvaltojen presidentti tulee lentämään koneella, joka on pituudeltaan 76,3 metriä ja siipien kärkiväli 68.5 metriä. Britannian pääministerin täytyy tyytyä pituudeltaan 58,8 metriä pitkään koneeseen, jonka siipien kärkiväli on 60,3 metriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat