Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi jatkaa raja­tarkastuksiaan, hallitus esittää myös uusia terrorismin vastaisia toimia – ”Ruotsi on ollut liian naiivi”

Ulkomaat
 
SCANPIX / Reuters
Poliisi tarkasti matkustajien passeja bussissa, joka oli matkalla Juutinrauman sillalla kohti Ruotsia.
Poliisi tarkasti matkustajien passeja bussissa, joka oli matkalla Juutinrauman sillalla kohti Ruotsia. Kuva: SCANPIX / Reuters

Tukholma. Ruotsi on pitkään ollut naiivi terrorismin torjunnassa, totesi pääministeri Stefan Löfven torstaina kommentoidessaan Ruotsin kohotettua terrorismin uhkatasoa.

”Minun on valitettavasti sanottava, että Ruotsi on ollut naiivi tässä suhteessa.”

Ruotsin hallitus aikoo nyt selvittää uusia terrorismin vastaisia toimia, Löfven sanoi.

Viranomaisille halutaan esimerkiksi antaa mahdollisuus kuunnella salattua verkkoliikennettä, kun kyse on vakavista rikoksista. Tämä tehtäisiin käytännössä asettamalla niin sanottu troijalainen epäillyn tietokoneeseen tai taulutietokoneeseen.

Nykyisin poliisin työ vaikeutuu Löfvenin mukaan, koska epäillyt siirtyvät puhumaan suojattuihin kanaviin, kuten Skypeen, kun asia on arka.

Lisäksi mahdollisuuksia lisätä kameravalvontaa julkisilla paikoilla halutaan lisätä. Hallitus aikoo myös vaatia EU-tasolla, että passien biometriset tunnisteet tarkastettaisiin järjestelmällisesti Schengen-alueen ulkorajoilla.

Ruotsi aikoo jatkaa viikko sitten aloittamiaan rajatarkastuksia. Jatkoaika kestää tällä erää joulukuun 11. päivään saakka.

Kysymykseen siitä, onko rajatarkastusten jatkumisen taustalla enemmän turvapaikanhakijoiden määrä vai terrorismin uhka, Löfven vastasi, että kyse on pääasiassa terroriuhasta.

Rajatarkastusten aloittaminen ei ole vaikuttanut merkittävästi turvapaikanhakijoiden määrään Ruotsissa. Uutistoimisto TT:n mukaan esimerkiksi Malmön messukeskukseen pystytettyyn tilapäiseen turvapaikanhakijoiden majoitustilaan saapui torstaina kolmen tunnin aikana 600 turvapaikanhakijaa.

Ruotsin maahanmuuttovirasto varoitti torstaina, ettei se voi enää järjestää majoitusta kaikille turvapaikanhakijoille. Virasto vetosikin siihen, että turvapaikanhakijat voisivat majoittua Ruotsissa jo olevien tuttaviensa ja sukulaistensa luo, uutistoimisto TT raportoi.

Terrorismin uhka-arvio kohotettiin Ruotsissa keskiviikkona tasolta kolme tasolle neljä, mikä tarkoittaa korkeaa uhkatasoa aiemman kohonneen uhkatason sijaan.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun uhkakuva nostetaan tälle tasolle, ja tilanne on vakava”, Löfven sanoi.

Ruotsin turvallisuuspoliisi otti torstaina kiinni miehen, jota epäillään terrorismirikoksen suunnittelusta.

Mies otettiin kiinni Bolidenissa.

”Olen vaikuttunut nopeudesta, jolla etsitty on löydetty ja otettu kiinni”, Löfven kirjoitti torstaina illalla lausunnossaan.

Löfven täsmensi myös lausuntoaan Ruotsin naiiviudesta toteamalla, että Ruotsin avoimessa yhteiskunnassa terrorismirikollisuuden olemassa oloa on voinut olla vaikea hyväksyä. Hän viittasi turvallisuuspoliisin laskelmiin, joiden mukaan noin 300 ihmistä on matkustanut Ruotsista sotimaan Irakiin tai Syyriaan terroristijärjestöjen riveissä ja noin 120 on palannut.

”Ehkä meidän on ollut vaikeaa hyväksyä, että keskuudessamme on niitä, jotka sympatisoivat Isisiä”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat