Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aktivistikirjailija Naomi Klein HS:lle: Ilmastonmuutoksen vähättely on moraalitonta

Ulkomaat
 
Mark Blinch / Reuters
Kirjailija Naomi Klein ei panisi yksilöiden kulutusvalinnoille liikaa painoa. Tärkeätä on organisoitua yhdessä muiden kansa ja luoda muutospainetta. ”Se että jokaisella pienellä teolla olisi merkitystä, ei oikeastaan ole totta.
Kirjailija Naomi Klein ei panisi yksilöiden kulutusvalinnoille liikaa painoa. Tärkeätä on organisoitua yhdessä muiden kansa ja luoda muutospainetta. ”Se että jokaisella pienellä teolla olisi merkitystä, ei oikeastaan ole totta. Kuva: Mark Blinch / Reuters
Kuka?

Kapitalismin kriitikko

  Naomi Klein (s. 1970) on kanadalainen toimittaja, kirjailija ja aktivisti. Hän nousi maailmanmaineeseen teoksellaan No Logo (1999). Kirjasta tuli 2000-luvun alun globalisaatiokriittisen liikkeen symboli.

  Tämän jälkeen Klein on julkaissut muun muassa teoksen The Schok Doctrine (2007), suomeksi Tuhokapitalismin nousu, jonka keskeinen ajatus on, että vallanpitäjät hyödyntävät kriisejä ja katastrofeja viedäkseen läpi markkinafundamentalistisia poliittisia muutoksia.

  Uusin teos This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate ilmestyi viime vuonna. Sen suomalainen käännös Tämä muuttaa kaiken – kapitalismi vs ilmasto on ilmestynyt vastikään Into-kustantamon toimittamana.

Tukholma

Kirjailija Naomi Kleinin oli määrä puhua lähes joka ilta jollakin lavalla, kun YK:n 21. ilmastokokous alkaa vajaan kahden viikon kuluttua Pariisissa.

Nyt Klein, No Logo- ja Tuhokapitalismin nousu -kirjoillaan maailmanmaineeseen noussut kirjailija, tarkistaa sähköpostejaan sviitissään Tukholman Grand-hotellissa. Miten käy kaikille tapahtumille Pariisissa? Mahtaako olla uutta tietoa?

On tiistai, neljä päivää Pariisin 129 ihmistä tappaneiden terrori-iskujen jälkeen, ja toistaiseksi on epävarmaa, toteutuuko ilmastokokous suunnitellussa laajuudessaan.

Paikalle on odotettu 40 000–50 000 osallistujaa. Viralliset neuvottelut on ilmoitettu pidettävän, mutta oheistapahtumia – kuten kansalaisaktivistien mielenosoitusmarsseja ja konsertteja – ei luultavasti järjestetä, kertoi Ranskan pääministeri Manuel Valls RTL:n mukaan maanantaina.

Se ärsyttää Kleinia, jonka antaa Tukholmassa liukuhihnalta haastatteluja uudesta ilmastonmuutosaiheisesta kirjastaan.

”On hyvin tärkeää, että johtajat kuulevat niiden äänen, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa”, Klein sanoo.

”Pariisiin tulee ihmisiä alueilta, joille ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat suurimmat. He matkustavat Tyynenmeren saarilta ja arktisilta alueilta ja he ansaitsevat tulla kuulluiksi. Jos järjestäjät eivät keksi keinoa tehdä niin, en ole varma onko hyvä idea pitää kokousta. Ilmastokokous ei voi linnoittautua.”

Kleinin yli 600-sivuinen teos Tämä muuttaa kaiken – kapitalismi vs ilmasto on vastikään ilmestynyt käännöksenä sekä Suomessa että Ruotsissa. Kirjan keskiössä on juuri kansanliikkeiden merkitys ilmastonmuutoksen torjuntataistossa.

Ydinsanoma on, että ilmastonmuutoksen torjunta ja kapitalismin idea ovat monella tapaa ristiriidassa: Laaja julkinen sektori on erityisesti kapitalismin uusliberalistisessa muodossa kirosana. Ja kun näin on, on vaikeaa argumentoida sen puolesta, että hallitusten olisi tehtävä valtavia julkisia investointeja hiilivapaaseen tekniikkaan tai antaa suuria tukia uusiutuvalle energialle, jotta fossiilisista polttoaineista voitaisiin luopua. Siksi muutoksen ei ole voinut odottaa lähtevän poliittisen tai taloudellisen vallan kammareista.

Tämä johtaa myös siihen, että jos ilmastonmuutos aiotaan todella torjua, se tapahtuu, koska johtajuus kuplii alhaalta ylöspäin ja luo painetta tehdä poliittisia muutoksia, katsoo Klein.

Miten liike luodaan? Miten ihmiset saadaan välittämään yksilöllisyyttä korostavana aikana?

”En usko, että luomme liikettä. Liike on olemassa, ja se kasvaa”, sanoo Klein. Hänen mielestään ilmassa on toivoa, vaikka vauhdin pitää kiihtyä.

Klein viittaa esimerkiksi viime vuoden syksyn ennennäkemättömään satojen tuhansien ihmisten ilmastomarssiin New Yorkissa, yksilöllisyyden pääkaupungissa. Hän viittaa suuriin ilmastoaktivistien voittoihin, kuten öljy-yhtiö Shellin päätökseen vetäytyä öljynporaamisesta arktisilla alueilla.

Teoksessaan Klein koettaa löytää esimerkkejä yhtä laajoista kansanliikkeistä ja vastaavista muutoksista myös historiasta. Hän käy läpi muun muassa orjuuden kumoamisen ja sotien jälkeisen sääntelytalouden. Paras esimerkki on hänen mukaansa suuren laman jälkeinen aika Yhdysvalloissa.1930-luvun New Deal on hyvä joskaan ei täydellinen analogia sellaisista suurista julkisista sijoituksista, joita nyt tarvitaan, Klein sanoo.

”Poliittiset toimet, joita tuolloin esiteltiin esimerkiksi suurten julkisten investointien muodossa ovat melko samanlaisia, joita tarvitaan energiasiirtymän tekemiseksi.”

Kleinin teoksen ytimessä on ajatus siitä, ettei yritysmaailma tule koskaan hoitamaan ilmastonmuutosta markkinaehtoisesti. Ympäristöliikekin yritti pitkään puhua ilmastonmuutoksesta liike-elämän ja teknokraattien kielellä vedoten siihen, kuinka fossiilisista polttoaineista luopuminen on taloudellisestikin rationaalista. Tämä strategia ei toiminut, katsoo Klein. Päästöt ovat jatkaneet kasvuaan.

”Merenpinta nousee, ja maiden sallitaan hukkua, vaikka voisimme estää sen. Ilmastonmuutos on taustalla sodissa ja siirtolaisuudessa Syyrian kaltaisissa maissa. Mielestäni tämä on inhimillinen katastrofi. On moraalinen kriisi, että meillä on tietoa, mutta emme tee tarpeeksi estääksemme tapahtumia”, Klein sanoo.

Hänen mielestään nyt tarvitaan moraaliin perustuvaa keskustelua.

Se tarkoittaa muun muassa, että fossiiliset polttoaineet tulisi voida leimata kielteisiksi yhtä vahvasti kuin vaikkapa tupakkateollisuus, joka kärsi, kun sen osoitettiin peitelleen tuotteidensa syöpävaikutuksia, katsoo Klein.

”Tupakkayhtiöiden maine meni, ja tämä maineen menettäminen mahdollisti sen, että tupakkatuotteille asetettiin hyvin korkeita veroja ja että tupakointi kiellettiin julkisilla paikoilla ja niin edelleen. Minun mielestäni se on tärkeä analogia.”

Tämä ei vielä ratkaise koko ongelmaa, mutta siitä voi olla apuna.

Viime aikoina on vahvistunut liike, joka vaatii julkisten sijoitusten vetämistä pois öljy- ja hiiliteollisuudesta.

Marraskuun alussa New Yorkin yleinen syyttäjä aloitti tutkimukset siitä, onko maailman suurimpiin kuuluva öljy-yhtiö Exxon Mobil valehdellut kansalaisille ja sijoittajille ilmastonmuutoksesta. Klein näkee sen merkkinä muutoksesta.

”Uskon, että palikat kaatuvat nyt kuin dominossa.”

Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat