Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty pääsi takaisin Eurooppaan?

Terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäillyn Abdelhamid Abaaoudin vahvistettiin kuolleen.

Ulkomaat
 
Pariisin terroriratsiassa ammuttiin 5 000 laukausta
Pariisin terroriratsiassa ammuttiin 5 000 laukausta
Poliisin erikoisjoukot ampuivat noin 5 000 laukausta Pariisin keskiviikkoisessa terroriratsiassa. Silminnäkijä tallensi laukausten äänet läheisen asuntonsa parvekkeelta.

”Me rukoilemme, että hän todella on kuollut.”

Näin puhui belgialaisnainen omasta veljestään viime vuonna. Veli oli Abdelhamid Abaaoud, tuolloin 26-vuotias.

Abaaoudin tiedettiin matkustaneen Syyriaan viimeistään silloin, kun hän alkoi näkyä jihadistijärjestö Isisin propagandavideoilla. Yhdellä niistä Abaaoud sanoo ranskaksi, ettei veren näkeminen ole mukavaa, mutta vääräuskoisten veren näkeminen on toisinaan nautinnollista.

Siksi sisko toivoi, että viime vuonna Belgiassa levinneet uutiset Abdelhamidin kuolemasta olisivat totta.

Tällä viikolla selvisi, että eivät olleet. Abaaoudia epäillään pääsuunnittelijaksi Pariisin viime perjantain terrori-iskuihin, joissa kuoli vähintään 129 ihmistä.

Abaaoud oli ilmeisesti jo matkalla Eurooppaan, kun hänen kuolemastaan kerrottiin. Belgian televisio kertoi maanantaina, että Abaaoudin saapuminen Eurooppaan oli huomattu. Hänen puhelunsa eräälle vangille oli rekisteröity Kreikassa.

Tämä tieto tavoitti Ranskan turvallisuusviranomaiset vasta maanantaina. Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve arvosteli torstaina kovin sanoin Eurooppaa epäonnistumisesta. ”Euroopan on otettava itseään niskasta kiinni”, hän sanoi.

Belgian pääministeri Charles Michel kieltäytyi ottamasta arvostelua vastaan ja huomautti, että hengissä selvinneet terroristit löydettiin Belgian tiedustelupalvelun avulla nopeasti ja uusi isku saatiin estettyä.

Abaaoud yritettiin pidättää Belgiassa jo tammikuussa iskussa, jossa kuoli kaksi muuta jihadistia, sanomalehti The New York Times kertoo.

Abdelhamid Abaaoud oli Belgiassa syntynyt Belgian kansalainen. Hänen vanhempansa olivat tulleet Marokosta.

Abaaoudia on kutsuttu Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi, mutta työnjaosta ei ole vielä varmaa tietoa. Torstaina kuitenkin vahvistettiin, että Abaaoud kuoli poliisin suurhyökkäyksessä, joka alkoi keskiviikkoaamuna kello 4.20 Pariisin pohjoisosissa Saint Denis’n lähiössä.

Hyökkäys oli erittäin raju. Se kääntyi tulitaisteluksi muutaman minuutin kuluttua alkamisestaan. Poliisin kerrottiin ampuneen runsaan seitsemän tunnin hyökkäyksen aikana peräti 5 000 luotia.

Hyökkäyksen aikana asunnossa ollut nainen räjäytti itsensä ilmeisesti pommivyöllä. Hänet tunnistettiin Abaaoudin serkuksi Hasna Aitboulahceniksi.

Ruumiiden tunnistaminen kesti kauan, koska rakennuksen kolmas kerros sortui, Ranskan syyttäjät ilmoittivat. Poliisi kertoi keskiviikkona, että koko rakennus oli sortumavaarassa.

Poliisi vahvisti torstaina, että myös toisena pääepäiltynä pidetty Saleh Abdeslaam pidätettiin iskun yhteydessä.

Euroopasta Syyriaan on matkustanut tuhansia ihmisiä osallistumaan jihadiin. Palaajia yritetään seurata mahdollisuuksien mukaan. Abdelhamid Abaaoud oli yksi tuhansista, kenties jopa kymmenestätuhannesta, jotka on merkitty silmälläpidon alaiseksi. Tällaisen määrän seuraaminen on sula mahdollisuus.

Abdeslamin epäillään suunnitelleen muitakin iskuja, mutta ensi tietojen perusteella häntä ei ole syytä pitää terroristien ”aivona” tai ”mestaririkollisena”.

Vielä valtavan paljon suurempi uhrimäärä olisi ollut mahdollinen. Iskuyritys stadionille epäonnistui terroristien kannalta täysin, sillä itsemurhapommittajan lisäksi iskussa kuoli vain yksi ihminen.

Abdelhamidin jälkiä yritetään nyt kuumeisesti selvittää. Torstaina Espanjan sisäministeri Jorge Fernandez Diaz kertoi, että Abdelhamid oli yrittänyt värvätä Espanjasta Isisin riviin uusia taistelijoita, erityisesti naisia.

Reuters
Belgialainen Abdelhamid Abaaoud esiintyi Isisin propagandalehdessä Dabiqissa päiväämättömässä valokuvassa.
Belgialainen Abdelhamid Abaaoud esiintyi Isisin propagandalehdessä Dabiqissa päiväämättömässä valokuvassa.
Poliisi tutkii Pariisin terrori-iskuista epäiltyjen asuinrakennusta
Poliisi tutkii Pariisin terrori-iskuista epäiltyjen asuinrakennusta
Rikostutkijat tutkivat seulaksi ammuttua rakennusta, jossa Pariisin terrori-iskuista epäillyt oleskelivat. Ratsiassa kuoli kaksi ihmistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat