Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärijärjestöjä vastaan isketään niiden omilla aseilla Facebookissa

Moonshot CVE -järjestön johtaja Ross Frenett käännyttää radikalisoitumisvaarassa olevia.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Väkivaltaisten ääriliikkeiden vastatoimiin erikoistunut Ross Frenett torstaina Helsingin Ritarihuoneella.
Väkivaltaisten ääriliikkeiden vastatoimiin erikoistunut Ross Frenett torstaina Helsingin Ritarihuoneella. Kuva: Rio Gandara / HS

Jo pitkään on puhuttu, kuinka väkivaltaisten äärijärjestöjen värvärit käyttävät internetiä ja erityisesti sosiaalista mediaa nuorten radikalisointiin ja houkutteluun riveihinsä.

Nyt on alettu selvittää, pystytäänkö samoilla keinoilla houkuttelemaan esimerkiksi Isisiin tai uusnatsijärjestöihin suistumassa olevia nuoria myös takaisin.

”Se vaatii todella paljon työtä ja tunteja, mutta niin vaatii rekrytointi äärijärjestöiltäkin”, Lontoossa päämajaansa pitävän Moonshot CVE -järjestön johtaja Ross Frenett sanoo.

Sisäministeriön ja Kanadan Helsingin-suurlähetystön seminaarissa torstaina puhunut Frenett johti australialaisen Curtin-yliopiston ja brittiläisen Institute for Strategic Dialogue -ajatushautomon juuri päättynyttä pilottihanketta, jossa testattiin uusia keinoja saada radikalisoitumisvaarassa olevat miettimään asiaansa vielä kerran.

Välineeksi valittiin Facebook.

Sillä on ihmisistä hyvinkin tarkkaa tietoa, joten käyttäjistä oli helppo haarukoida esimerkiksi tietyllä alueella asuvia tietyssä elämäntilanteessa olevia tietyn ikäisiä ihmisiä, jotka olivat tykänneet joistakin äärijärjestöistä, niiden videoista tai niistä kertovista artikkeleista.

Facebookilla voi lisäksi lisämaksua vastaan lähettää viestejä myös sellaisille ihmisille, joiden ystävä ei ole. Palvelu myös kertoo, onko vastaanottaja lukenut lähetetyn viestin.

Yhteydenottajiksi valittiin viisi entistä yhdysvaltalaista uusnatsia ja viisi entistä brittiläistä jihadistia, jotka ovat olleet asiassa aktiivisia jo aiemmin. He ottivat Facebookissa yhteyttä 160 ihmiseen, joiden arveltiin Facebook-historian perusteella olevan radikalisoitumassa joko väkivaltaiseen äärioikeistoon tai ääri-islamismiin.

”Odotimme, että noin 10 prosenttia vastaisi. Viestin nähneistä kuitenkin 60 prosenttia vastasi”, Frenett kertoo.

Osan kanssa saatiin aloitettua keskustelu.

Radikalisoituminen on sosiaalinen ilmiö, joka edellyttää lähes aina jonkinlaista sosiaalista vuorovaikutusta. Tähän internet ei ole tuonut mitään muutosta, vaikka nyt osa vuorovaikutuksesta on siirtynyt sinne. Nyt osa vuorovaikutuksesta on Facebookissa, Skypessä tai viestipalvelu Whatsupissa.

”On ehkä vähän laiskasti ajateltu, että joku radikalisoituisi pelkästään nettivideoita katsomalla. Ei se niin mene.”

Yhteistä kaikenlaisiin äärijärjestöihin liittyneissä on identiteetin ja jonkinlaisen tarkoituksen tai merkityksen etsintä elämään sekä tarve kuulua johonkin joukkoon, Frenett sanoo.

”Ideologia voi tulla kuvaan mukaan vasta myöhemmin.”

Hän muistaa puhuneensa niin sanotun Irlannin tasavaltalaisarmeijasta IRA:sta irrottautuneen niin sanotun Uuden IRA:n vangitun jäsenen kanssa. Tämä oli ollut tyytyväinen, sillä vankilassa oli lopultakin aikaa tutustua järjestön ideologiaan. Ideologia kun ei ollut ollut aikanaan syy liittyä järjestöön.

Pilottihankkeessa huomattiin, että osa radikalisoitumisvaarassa olevia lähestyneistä auttajista ei saanut juuri yhtään vastausta, mutta osalle vastasivat lähes kaikki.

Huomattiin, että viestien rento sävy toimi parhaiten. Viestien sisällössä taas avun tarjoaminen toimi, kunkin äärijärjestön arvostelu taas ei.

”Olemme saaneet tästä yllättävänkin hyvää palautetta. Ihmisiä on kiinnostanut projektin johdonmukaisuus ja metodologia. Aiemmin aiheesta on ollut lähinnä hajanaista tietoa.”

Yksittäistapauksille ja likimääräisille arvioille ei voi perustaa käytäntöjä, hän sanoo.

Seuraavaksi pitää löytää kumppaneiksi järjestöjä, joilla on asiasta kokemusta internetin ulkopuolelta.

”Meidän pitää myös testata olettamuksiamme.”

Onko Facebook paras? Pitääkö vaarassa olevien perheet ottaa mukaan? Entä ovatko entiset äärijärjestöjen jäsenet ainoita mahdollisia auttajia?

”Toivottavasti näin ei ole, sillä se asettaa katon mahdollisten auttajien määrälle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat