Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjassa sopu tiukasta maahanmuuttolinjasta

Ulkomaat
 
STRINGER / RUSSIA
Kuva: STRINGER / RUSSIA

Norja kiristää ulkomaalaispolitiikkaansa selvästi tehdäkseen maasta vähemmän houkuttelevan siirtolaisille ja pakolaisille, maan hallituspuolueet, hallituksen tukipuolueet ja suurimmat oppositiopuolueet sopivat torstaina.

Puolueet ilmoittivat sovustaan pian sen jälkeen, kun Norjan maahanmuuttovirasto oli ilmoittanut tarvitsevansa turvapaikanhakijoille yhteensä 100 000 uutta vuodepaikkaa ensi vuoden loppuun mennessä.

Norjaan on loppusyksystä tullut erityisen paljon turvapaikanhakijoita Venäjältä, jonka kanssa Norjalla on lyhyt maaraja pohjoisessa.

Norjaan on tätä vuonna tullut noin 29 000 turvapaikanhakijaa. Viimeisen viikon sisällä heitä on saapunut 2 500.

Puolueiden yhdessä hieromalla sovulla on Norjan kansankäräjillä laaja tuki.

”Suurkäräjien 169:stä edustajasta 161 tukee tätä sopimusta”, hallituksen tukipuolueen Kristillisen kansanpuolueen johtaja Knut Arild Hareide sanoi Aftenpostenin mukaan puoluejohtajien yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Hallitus ilmoitti aikeistaan kiristää maahanmuuttopolitiikkaa jo viime viikolla, minkä jälkeen puolueet ovat neuvotelleet kiristysten sisällöstä. Tarkoituksena on nimenomaan suitsia Venäjän kautta Norjaan tulevien määrää.

Hallitus ilmoitti jo silloin, että se pitää Venäjää turvallisena maana, jonne tulija voidaan palauttaa, eikä tällä näin ollen ole oikeutta saada turvapaikkaa Norjassa.

Puolueiden sovun mukaan turvapaikanhakijoiden etuisuuksia karsitaan ja madalletaan. Sääntöjä perheen yhdistämisestä tiukennetaan.

Lisäksi muun muassa käännytyksiä tehostetaan ja ratkaisuaikaa nopeutetaan. Muilta hallinnonaloilta siirretään juristeja Maahanmuuttovirastoon väliaikaisesti.

Sovussa mukana olevan suurimman oppositiopuolueen Työväenpuolueen johtaja Jonas Gahr Støre sanoi sopimuksen turvaavan, että Norja noudattaa kansainvälisiä sopimuksia ja antaa turvapaikanhakijoille lainturvaa.

”Olen tyytyväinen, että löysimme näin laajan sovun”, hän sanoi yleisradioyhtiö NRK:lle.

Sopu pehmensi joitakin hallituksen tiukimpia esityksiä. Hallituksessa oleva populistinen Edistyspuolue sanoi kuitenkin Norjaan olevan tulossa sovun myötä ”Euroopan tiukin turvapaikkapolitiikka”.

Venäjältä on turvapaikanhakijoita tullut Schengen-alueelle lähinnä Norjaan. Ainakin vielä Suomeen on tullut tätä niin sanottua pohjoista reittiä huomattavasti vähemmän turvapaikanhakijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat