Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiset joutuivat nukkumaan taivasalla Malmössä – kaikille ei enää voida tarjota asuinsijaa

Ulkomaat
 
Julia Lindemalm
Ruotsin poliisi teki rajatarkastusta Malmössä marraskuun 13. päivänä.
Ruotsin poliisi teki rajatarkastusta Malmössä marraskuun 13. päivänä. Kuva: Julia Lindemalm

Tukholma. Kymmenien Ruotsiin tulleiden pakolaisen joukko joutui nukkumaan ulkona torstain ja perjantain välisenä yönä Malmössä, sillä maahanmuuttovirasto ei kyennyt tarjoamaan heille asuinpaikkaa, kertovat useat paikalliset viestimet.

Ruotsin maahanmuuttovirasto varoitti jo torstaina, että majapaikat ovat nyt loppuneet ensimmäistä kertaa konkreettisesti. Tulijoiden on siksi varauduttava siihen, että he joutuvat järjestämään majoituksensa itse, virasto kirjoitti tiedotteessa.

Eri tietojen mukaan 20–40 pakolaista jäi ilman asuinpaikkaa. Osa nukkui vastaanottokeskuksen edustalla Malmön Jägersrossa. Jotkut jo keskuksessa asuneista saivat lähteä, jotta lapsiperheet ja lapset saivat tilaa, kertoi Kvällsposten. Esimerkiksi 24-vuotias syyrialainen Mohamed joutui jättämään keskuksen. Hän oli tullut Ruotsiin raskaana olevan tyttöystävänsä kanssa.

”Minulla ei ole rahaa, minulla ei ole paikkaa, minne mennä. En tunne ketään täältä”, hän sanoi.

Vapaaehtoiset muun muassa paikallisesta Kontrapunkt-verkostosta ja islamilaisesta seurakunnasta auttoivat tulijoita tuomalla heille muun muassa peittoja ja makuualustoja, kertoi Sydsvenskan.

Tilanne on kärjistynyt Malmössä entisestään viime päivinä sen jälkeen, kun Ruotsi aloitti rajatarkastukset runsas viikko sitten torstaina. Tarkastusten ansiosta tulijoita poimitaan muun muassa junista heti rajan jälkeen, ja heidät tuodaan Malmöhön hakemaan turvapaikkaa. Aiemmin pakolaisten on ollut helpompi jatkaa matkaansa muihin kaupunkeihin tai koko maan läpi esimerkiksi kohti Suomea.

Pääministeri Stefan Löfven ilmoitti torstaina, että Ruotsi jatkaa rajatarkastuksia 11. joulukuuta saakka.

Tarkastukset eivät ole vaikuttaneet merkittävästi Ruotsiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrään. Viimeisten seitsemän päivän aikana tulijoita oli kuitenkin hieman vähemmän kuin aiemmin, noin 9 500, kun luku on viime aikoina ollut myös yli 10 000.

Rajatarkastusten alettua noin 50–60 pakolaista on päivittäin palannut vapaaehtoisesti tai heidät on palautettu Ruotsista Tanskaan, kertoi poliisi HS:lle aiemmin.

Torstaina palaajien joukko oli kuitenkin aiempaa suurempi. SVT:n mukaan Malmössä odottaa nyt 200 pakolaista, jotka haluaisivat palata vapaaehtoisesti Tanskaan, mutta joita Tanska ei halua ottaa vastaan. Poliisi käy nyt läpi asiaan liittyviä sääntöjä.

Jännitteet pakolaiskysymyksessä tuntuvat kasvavan Ruotsin ja Tanskan välillä.

”Tanskalaisten pitää myös kantaa vastuunsa tilanteesta”, sanoi maahanmuuttoministeri Morgan Johansson SVT:lle torstaina.

”Aivan kuten Ruotsi ja Saksa ovat tehneet, on Tanskankin nyt aloitettava rajatarkastukset”, hän sanoi.

Oikaisu: Jutussa kerrottiin aiemmin, että pakolaiset nukkuivat ulkona Malmön Jägersjössä. Kyseisen kaupunginosan nimi on Jägersro.

Pakolaisvirta jatkuu Pariisin iskusta huolimatta
Pakolaisvirta jatkuu Pariisin iskusta huolimatta
Yhä uusia turvapaikanhakijoita saapuu Syyriasta ja muualta Kreikan saarille. Kuva Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat