Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Suomi ei kiristä valvontaa Ruotsin terroripidätyksen takia – ”Schengen-sisärajoilla voitaisiin aloittaa väliaikaiset tarkastukset koko Euroopassa”

Ulkomaat
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo (kok).
Sisäministeri Petteri Orpo (kok). Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Bryssel.

Terrorismiuhan kanssa kamppailevat EU-jäsenmaat ovat päättäneet kiristää tarkastuksia unionin ulkorajoilla, jotta EU-passeilla matkustavat terroristiepäillyt saadaan paremmin seulottua matkustajavirrasta.

EU-maiden kansalaiset saavat siis tulevaisuudessa varautua pidempiin odotusaikoihin ja jonoihin unionin ulkorajoilla.

”EU-komissio on luvannut esittää vuoden loppuun mennessä suunnitelman Schengen-sääntöjen uudistamisesta, joka sallisi systemaattiset ja pakolliset tarkastukset ulkorajoilla kaikille kansalaisille, myös niille jotka nauttivat vapaasta liikkuvuudesta”, sanoi Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve perjantaina Brysselissä, jonne EU-maiden ministerit olivat kokoontuneet puhumaan unionin yhteisistä toimista terrorimia vastaan.

EU-maiden sisäministerit keskustelivat tänään ylimääräisessä kokouksessa terrorisminvastaisista toimista. Kokous kutsuttiin koolle Pariisin iskujen jälkeen.

Pöydällä ei ollut uusia toimia, vaan kokouksessa käytiin läpi jo aiemmin tehtyjä aloitteita muun muassa EU:n ulkorajojen valvonnan tehostamiseksi, terroristien rahoituksen katkaisemiseksi ja laittoman asekaupan kitkemiseksi.

”Niitä pitää vaan viedä eteenpäin, eteenpäin, yhdessä ja päättäväisesti, jotta ne alkaa todella puremaan”, sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi.

Tätä nykyä EU-kansalaiset pääsevät liikkumaan ulkorajojen yli helposti, vaikka passit tarkastetaan palatessa silmämääräisesti. Tulevaisuudessa myös EU-kansalaisten tietoja on tarkoitus ryhtyä vertaamaan rikollisista pidettäviin rekistereihin.

”Olen tästä iloinen. Tarkastukset täytyy tehdä järjestelmällisesti ja verrata kaikkiin tarvittaviin tietokantoihin, jotta jihadistien liikkeet saadaan paljastettua”, Cazeneuve sanoi.

Pariisin terrori-iskut tekivät jälleen kipeän selväksi sen, ettei Eurooppa kykene valvomaan rajojaan eivätkä jäsenmaat jaa toisilleen riittävästi tietoa. Pariisin iskujen pääarkkitehdiksi epäilty Abdelhamid Abaaoud pääsi palaamaan Syyriasta ja liikkumaan Euroopassa ristiin rastiin.

Orpon mukaan Suomi tukee suunniteltuja toimia. Hän kuitenkin korostaa, että Suomen rajavalvonta toimii jo nyt hyvin.

”Suomessa ollaan kaikkein pisimmällä. Olemme ottaneet uudet teknologiat käyttöön, meillä on hyvä riskiperusteinen arviointi, kenet tarkastetaan tarkemmin, ja se on hyvin toimiva järjestelmä”, Orpo sanoi.

Rajatarkastusten tiukentaminen ei tule olemaan helppoa. Esimerkiksi Kreikassa se vaatisi paljon uuden tekniikan hankkimista ja henkilöstön palkkaamista. Sisäministerit sopivat perjantaina, että kaikkien jäsenmaiden pitäisi päivittää järjestelmänsä rajanylityspisteissä maaliskuuhun 2016 mennessä.

”Näissä asioissa Eurooppa on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki”, Orpo sanoi.

Kokous keskustelee varmasti myös tietojenvaihdon takkuilusta kansallisten viranomaisten välillä. Jäsenmaat sopivat jo alkuvuodesta lisäävänsä tietojenvaihtoa terroristiepäillyistä ja syöttävänsä lisää tietoja Euroopan poliisiviranomaisen Europolin järjestelmään.

Pariisin terrori-iskut kuitenkin jälleen osoittivat, ettei tietojenvaihto toimi.

”Jälleen kerran tullaan taas siihen samaan tulokseen, että jäsenmaat aivan liian huonosti panevat toimeen tehtyjä päätöksiä. Me hoidetaan nämä asiat, ja siksi Suomessa tilanne on turvallisuusviranomaisten kannalta paljon paremmassa tilanteessa”, Orpo sanoo.

”Mutta sen minä haluan sanoa, että Eurooppa on avoin yhteiskunta. Vaikka kuinka paljon valvotaan, vaikka kuinka paljon tarkkaillaan, niin silti me ei pystytä kokonaan sulkemaan pois terrori-iskun mahdollisuutta.”

EU on muun muassa luonut yhteisen listan niin kutsutuista riski-indikaattoreista, joiden avulla esimeriksi Syyriasta palaavia islamistitaistelijoita saadaan paremmin noukittua matkustajavirrasta.

Schengenin tulevaisuus ylipäätään on EU:ssa vaakalaudalla erityisesti pakolaiskriisin, mutta myös siihen linkittyvän terrorismiuhan takia.

Hollanti nosti Pariisin iskujen jälkeen esiin ajatuksen ”mini-Schengenistä” eli vapaan liikkuvuuden alueesta, johon kuuluisivat sen lisäksi vain Itävalta, Saksa, Belgia ja Luxemburg.

”Selvää on, että jos hallitsematon muuttoliikettä ei saada kuriin, niin Schengen on erittäin suurissa vaikeuksissa”, Orpo sanoo.

Orpo odottaa joulukuun Eurooppa-neuvostolta eli jäsenmaiden johtajien huippukokoukselta päätöksiä Schengenin kohtalosta. Hänellä on myös itsellään ajatus siitä, miten hallitsematon muuttovirta voitaisiin saada kuriin.

”Olen pohtinut sitä, että koko Schengen-alueella voitaisiin ottaa määräaikaisesti yhtäaikaisesti käyttöön Schengen-sisärajatarkastukset. Tavoitteena olisi se, että tilanne saataisiin kontrolliin ja sitä kautta Schengen pelastettua. Se antaisi tilaa hengittää.”

Orpo muistuttaa, että pakolaiskriisi ja Euroopan kohtaama terrorismiuhka ovat lähtökohtaisesti kaksi eri asiaa.

”Suuri osa näistä pakolaisista on paennut tätä samaa sakkia, joka riehui Pariisissa. Mutta on selvää, että hallitsemattomaan maahanmuuttoon liittyy myöskin turvallisuusuhkia, ja joku voi käyttää sitä esimerkiksi terrorismin tarkoituksiin.”

Sisäministeri Orpon mukaan Ruotsissa tehty terroristiepäillyn pidätys ei johda ylimääräisiin toimiin Suomessa.

Suomi ei ryhdy uusiin toimiin, sillä valvontaa kiristettiin jo Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

”En usko, että nyt uusia toimia varsinaisesti tehdään”, Orpo sanoi Brysselissä.

”Suomessa on ollut iskuista lähtien toimintavalmius terroristi-iskujen torjumiseksi. Meillä on tehostettua rajavalvontaa lentokentillä ja satamissa. Myöskin kaikki poliisit eri puolilla Suomea ovat korotetussa valmiudessa niin, että tarkkaillaan normaaliakin aktiivisemmin erilaisia toimijoita ja tapahtumia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat