Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Pariisin iskut vaikuttavat Euroopan pakolaispolitiikkaan?

Ulkomaat
 

Muutamat Euroopan oikeistopoliitikot ovat käyttäneet Pariisin terrori-iskuja vipunaan vaatiakseen tiukennuksia pakolaispolitiikkaan.

Helsingin Sanomat kokosi kysymyksiä ja vastauksia Euroopan unionin maiden pakolaispolitiikasta juuri nyt.

Ketkä ovat ratsastaneet Pariisin iskulla pakolaispolitiikan kiristämiseksi?

Puolan tuleva eurooppaministeri Konrad Szymánski yhdisti pakolaispolitiikan ja Pariisin iskun viime sunnuntaina. Hänen mukaansa Puola ei voi Pariisin iskujen jälkeen ottaa vastaan EU-maiden kesken jaettavia turvapaikanhakijoita. Lausunnosta nousi kritiikkimyrsky, ja Puola alkoi vaatia ainakin ”turvallisuustakuita”, jos se osallistuu EU:n sisäiseen turvapaikanhakijoiden jakoon.

Ranskassa tasavaltalaispuolueen kansanedustaja Laurent Wauquiez vaati 4 000 ihmisen tutkintaleiriä, jossa tarkkailtaisiin heidän yhteyksiään terrorismiin.

Saksalainen Baijerin osavaltion valtiovarainministeri, kristillissosiaalisen puolueen (CSU) Markus Schröder twiittasi: ”Pariisin iskut muuttavat kaiken. Emme voi hyväksyä laitonta ja kontrolloimatonta maahanmuuttoa”. Hän sai omankin puolueensa johdolta tyrmäyksen.

Onko Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pakolaislinja muuttunut?

Merkel ja muut Saksan johtavat poliitikot ovat tuominneet kovin sanoin Pariisin iskun yhdistämisen pakolaispolitiikkaan. Merkelin linja pysyy. Hän pyrkii parhaansa mukaan ajamaan Euroopassa kolmea asiaa: avun koordinoimista EU:n ulkorajoille, yhteistyötä Turkin kanssa ja EU:n sisäistä vastuunjakoa, jonka tärkeä osa on turvapaikanhakijoiden jakaminen jäsenmaiden kesken.

Saksan hallitus on hyväksymässä suunnitteilla olevat lakiuudistukset, jotka muun muassa tarkoittaisivat rajoilla olevia pikavastaanottokeskuksia, joista käännytykset voidaan tehdä nopeasti. Lisäksi alaikäisten pakolaisten perheenyhdistämisiä aiotaan rajata.

Miten EU:n rajavalvonta voi muuttua Pariisin iskujen jälkeen?

Ranska vaatii EU:n ulkorajoille nykyistä tiukempaa valvontaa, myös silloin kun EU-kansalaiset matkustavat takaisin unionin alueelle. Iskujen pääsuunnittelija Abdelhamid Abaaoud oli matkustanut ongelmitta edestakaisin Belgian ja Syyrian välillä.

Suunnitelmissa on myös matkustajien riskiprofiilien käyttöönotto. Todennäköisesti tiukempi valvonta pidentää odotusaikoja rajoilla.

Millaiset taustat Euroopassa tänä vuonna terrori-iskuja tehneillä on?

Kaikki Pariisin-iskun terroristiepäillyt ovat toistaiseksi saatujen tietojen mukaan kasvaneet joko Pariisin tai Brysselin lähiöissä ja radikalisoituneet Euroopassa. Osa heistä oli saanut Isisiltä taistelukoulutusta Syyriassa. Pariisin iskupaikalta löytyneen Syyrian kansalaisen passin epäillään olevan harhautus.

Charlie Hebdo -satiirilehteen iskeneet asemiehet olivat syntyneet Ranskassa. Juutalaiseen supermarkettiin hyökännyt mies oli senegalilais-ranskalaisesta perheestä ja kasvanut Pariisissa. Helmikuussa Tanskassa kulttuurikeskuksessa ja synagogan edessä kaksi ihmistä ampunut hyökkääjä oli syntynyt Tanskassa ja asunut myös Jordaniassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat