Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin terrori-iskut: Näin kaikki tapahtui Stade de France -stadionilta Saint Denis’n terroristijahtiin

Pariisin terrori-iskuista on kulunut runsas viikko. HS selvittää päivä päivältä, miten tapahtumat etenivät.

PERJANTAI 13.11.

Ennen perjantaita Ranska oli kokenut vuonna 2015 kahdeksan terrori-iskua tai niiden uhkaa.

Yhdeksäs oli niistä pahin.

Perjantai-iltana kolme räjähteitä päällään kantavaa terroristia kärkkyy jalkapallostadion Stade de Francen edustalla pääsyä katsomoon. Stadionilla Saksa ja Ranska pelaavat vastakkain ystävyysottelussa.

Paikalla on kymmeniätuhansia ihmisiä, mukaan lukien Ranskan presidentti François Hollande.

Paniikkia ja sekasortoa stadionilla
Paniikkia ja sekasortoa stadionilla
Pariisin jalkapallostadionin suunnalta kuultiin kolme räjähdystä. Räjähdyksessä stadionin portilla kuoli ihmisiä. Kuva: Reuters

Yksi terroristeista yrittää päästä pääsylipulla sisään mutta turvatarkastuksessa hänen yllään olevat pommiliivit huomataan. Hän perääntyy vartijoiden luota, jolloin räjähteet laukeavat.

Tästä on kyse

Pariisin terrori-iskut

 Jihadistijärjestö Isis iski perjantai-iltana 13. marraskuuta Pariisissa seitsemässä paikassa, joissa kuoli yhteensä noin 130 ihmistä. Noin 300 ihmistä vietiin sairaalaan. Iskut tapahtuivat kello 21.25–1.00.

 Hyökkäysten kohteena oli useita ravintoloita, jalkapallostadion ja konserttisali.

 Kytköksistä iskuihin epäillään kymmenkuntaa ihmistä, joista ainakin kuusi on kuollut.

 Pääsuunnittelijaksi epäilty Abdelhamid Abaaoud kuoli polisiin ja terroriepäiltyjen välisessä tulitaistelussa Saint Denis’ssä keskiviikkona.

Kolme minuuttia ensimmäisen räjähdyksen jälkeen toinen terroristeista räjäyttää itsensä sisäänpääsyn edustalla ja kolmas lähistöllä sijaitsevassa McDonald’sissa. Kolmessa räjähdyksessä kuolee räjäyttäjien itsensä lisäksi yksi sivullinen. Useita loukkaantuu.

Räjähdyspaikalta löytyy Syyrian passi, joka vie tutkintaa myöhemmin eteenpäin.

Samaan aikaan stadionin puolella presidentti Hollande evakuoidaan turvaan. Räjähdykset kuuluvat stadionille mutta paikalla olleen suomalaismiehen mukaan kukaan ei arvaa, että kyse on pommeista. Joukkueet pelaavat ottelun loppuun. Ranska voittaa 2–0.

Sen jälkeen osa yleisöstä ryntää kentälle. Ihmiset hätääntyvät, sillä heitä ei päästetä ulos. Saksan joukkue nukkuu yönsä stadionilla.

10. ja 11. kaupunginosan tienoilla terroristit iskevät yhteensä neljään ravintolaan ja baariin noin kello 21.25.

Ravintola-alue on varsinkin viikonloppuisin vilkas vapaa-ajanviettopaikka. Tänäkin perjantai-iltana se on täynnä ihmisiä, kun hyökkääjät iskevät.

He näyttävät varautuneen iskuun huolellisesti. Tummat vaatteet, aseina rynnäkkökiväärit ja etenemistapa sotilaallisen harkittu. He ampuvat tasaisia sarjoja ja etenivät systemaattisesti eteenpäin.

Iskujen kohteina ovat ensin baari Le Carillon ja ravintola Le Petit Cambodge. Sen jälkeen pitseria La Casa Nostra ja bistro La Belle Equipe. Sieltä terroristit siirtyvät Boulevard Voltairelle ja ampuvat kahviloiden terasseille. Ammuskeluissa kuolee yhteensä noin neljäkymmentä ihmistä.

Yksi terroristeista kuolee Boulevard Voltairella, ilmeisesti poliisin luoteihin.

Sen jälkeen neljä terroristia siirtyy Boulevard Voltairella sijaitsevaan konserttisali Bataclaniin hieman ennen kymmentä. Iskusta tulee uhrimäärältään illan suurin.

Bataclanissa esiintyy parhaillaan kalifornialainen yhtye Eagles of Death Metal. Kaikki salin 1 500 lippua oli loppuunmyyty.

Yhtye on soittanut noin tunnin ajan, kun kovaäänisen musiikin yli kuuluu laukauksia. Yleisö näkee neljä hyökkääjää, jotka aloittavat iskun ampumalla ilmaan. Jotkut salissa olleista kuulevat hyökkääjien huutavan arabiaksi.

Alkaa panttivankitilanne, jonka aikana terroristit kylmäverisesti ampuvat ihmisiä.

Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Le Monden toimittaja tallensi tämän videon Bataclan-konserttipaikalta, kun ihmiset pakenevat ampujia. Videota ei suositella herkimmille katsojille. Kuva: Le Monde/Reuters

Hieman puolenyön jälkeen Ranskan erikoisjoukot tekevät rynnäkön konserttisaliin vapauttaakseen panttivangit.

Joukot rynnäköivät saliin, jolloin neljästä hyökkääjästä kolme räjäyttää itsensä. Yksi ampujista kuolee poliisin luodin laukaistua hänen räjähdeliivinsä.

Operaatio on ohi kello yhdeltä yöllä. Tulevien päivien aikana selviää, että iskussa kuoli 89 ihmistä ja yli sata loukkaantui. Suuri osa uhreista on nuoria.

Tutkijat siirtävät surmansa saanutta pois konserttisalista
Tutkijat siirtävät surmansa saanutta pois konserttisalista
Rikospaikkatutkijat siirtävät ruumista La Bataclan -konserttisalista, jossa yli 80 ihmistä sai surmansa. Kuva: Reuters.
LAUANTAI 14.11.

Aamun valjetessa Ranska aloittaa terroristijahdin. Äärijärjestö Isis on ilmoittanut tehneensä iskut. Presidentti Hollande on jo yöllä julistanut hätätilan ja maahan kolmen päivän suruajan.

Pariisin kaduilla partioi poliiseja ja sotilaita. Ranska aloittaa tilapäiset rajatarkastukset.

Lauantain aikana selviää, että yksi terroristeista on poliisille entuudestaan tuttu ranskalainen radikaali ja että monilla terroristeista on yhteyksiä Belgiaan.

Poliisi tekee useita kotietsintöjä ja pidätyksiä, joista moni tapahtuu Brysselin pahamaineisessa Molenbeekissa kaupunginosassa.

Bataclan-konserttisalin lattialta rikostutkijat löytävät irrallisen sormen. Siitä saadaan sormenjälki, joka löytyy poliisin rekistereistä. Se kuuluu Ranskassa syntyneelle Ismaël Omar Mostefaïlle. Myöhemmin varmistuu, että hän yksi terroristeista.

Uhrien tunnistus alkaa. Suurin osa kuolleista on ranskalaisia, mutta joukossa on tiettävästi muun muassa kolme belgialaista, kolme chileläistä, kolme espanjalaista, kaksi ruotsalaista, kaksi romanialaista, kaksi portugalilaista, kaksi algerialaista ja kaksi meksikolaista.

Pariisi sulkee ovensa. Kaupungin koulut, kirjastot, uima-altaat, urheilutilat, torit, museot ja pääturistikohteet ovat suljettuina terrori-iskujen takia.

Monet yhtyeet, kuten U2, Foo Fighters ja Deftones, peruuttavat keikkansa. Auki ovat vain konttorit, joissa avioliitot rekisteröidään.

Ranskalaiset tulevat kuitenkin kaduille ja menevät auki oleviin ravintoloihin tai baareihin. Moni vie kukkia iskupaikoille.

Maailman johtajat esittävät suruvalittelujaan, ja monet rakennukset ympäri maailman valaistaan Ranskan lipun värein.

EU-johtajat antavat yhteisviestin, jossa lukee: ”Hyvä on pahaa vahvempi.”

SUNNUNTAI 15.11.

Ranskan poliisi etsintäkuuluttaa epäillyn terroristin. Etsintäkuulutus tehdään sen jälkeen, kun Pariisin liepeiltä löytyy hylätty auto, jossa on kolme AK47-rynnäkkökivääriä.

Sunnuntaihin mennessä viranomaiset onnistuvat selvittämään kolmen iskuihin osallistuneen terroristin henkilöyden. Poliisi jatkaa pidätyksiä Belgiassa, missä 13 ihmistä otetaan kiinni iskuihin liittyen.

Selviää, että irakilaiset tiedustelulähteet ovat tiettävästi varoittaneet Ranskaa mahdollisesta terrori-iskusta päivää ennen Pariisin iskuja. Irakin tiedustelulähteiden mukaan Pariisin iskut olisi suunniteltu Syyriassa ja osa terroristeista myös koulutettu siellä.

Jalkapallostadionin läheltä löytyneen Syyrian passin omistajan henkilöys täsmentyy. Hän on lokakuussa Serbiaan saapunut turvapaikanhakija.

MAANANTAI 16.11.

Ranskan poliisin etsinnät ovat poikkeuksellisen laajoja. Maanantai-iltaan mennessä 168 asuntoon on tehty kotietsintä terrorismin vastaisissa operaatioissa eri puolilla maata.

Operaatioissa pidätetään 23 epäiltyä ja takavarikoidaan yli 30 asetta.

Myös Belgian poliisi jatkaa aktiivisesti etsintöjä. Varsinkin Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä tehdään kotietsintöjä, joita seuraa huomattava ihmisjoukko.

Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Belgian poliisi on pidättänyt kolme Pariisin iskuista epäiltyä ihmisiä Brysselin alueella. Yksi kadulla tehty pidätys tallentui myös videolle. Kuva: RTL Belgia / Reuters.

Belgian yleinen syyttäjä nostaa syytteet kahta lauantain suuretsinnöissä pidätettyä epäiltyä vastaan. Heitä syytetään terroristiorganisaatioon kuulumisesta ja terrori-iskuun osallistumisesta. Viisi muuta lauantaina pidätettyä päästetään vapaaksi.

Presidentti Hollande kutsuu poikkeuksellisesti kansalliskokouksen ja senaatin koolle Versaillesin palatsiin. Päättäjät menevät sinne bussikuljetuksella. Hollande julistaa Ranskan olevan sodassa ja pyytää muilta mailta apua Isisin-vastaisiin operaatioihin.

Ranska jatkaa poikkeustilaa kolmella kuukaudella. Muun muassa Gare du Nordin juna-asema Pariisissa on vahvasti vartioitu. Paikalla on puolisensataa poliisia ja kymmeniä sotilaita.

Noin kymmenellä ihmisellä epäillään olevan yhteyksiä Pariisin iskuihin. He ovat 20–30-vuotiaita miehiä. Yksi heistä on Abdelhamid Abaaoud, jota epäillään iskujen ”aivoiksi”.

TIISTAI 17.11.

Etsinnät jatkuvat ja poliisit löytävät asunnon, josta paljastuu uusi terroristien haara.

KESKIVIIKKO 18.11.

Varhain keskiviikkoaamuna Ranskan erikoisjoukot tekevät kotietsinnän Saint Denis’n alueella Pariisin pohjoisosassa.

Poliisi yrittää räjäyttää kerrostaloasunnon oven, mutta epäonnistuu. Asunnossa heitä odottaa noin kymmenpäinen joukko aseistautuneita terroristeja. Iskun aikana ammutaan noin 5 000 luotia.

Pariisin terroriratsiassa ammuttiin 5 000 laukausta
Pariisin terroriratsiassa ammuttiin 5 000 laukausta
Poliisin erikoisjoukot ampuivat noin 5 000 laukausta Pariisin keskiviikkoisessa terroriratsiassa. Silminnäkijä tallensi laukausten äänet läheisen asuntonsa parvekkeelta.

Kaksi asunnossa majailevaa terroristia kuolee operaation aikana. Toinen räjäyttää itsensä pommilla, toinen kuolee poliisin luoteihin. Seitsemän epäiltyä, kuusi miestä ja yksi nainen, pidetään.

Heitä epäillään toiseksi terroristisoluksi, jonka tehtävänä oli suorittaa uusi isku.

"Nyt olen jihadisti"
"Nyt olen jihadisti"
Pariisin ratsioissa kuollut 26-vuotias ranskalaisnainen muutti elämänsä suuntaa hyvin äkkinäisesti. Hän pukeutui huiviin, vaikkei aiemmin ollut ollenkaan uskonnollinen. Naapurilleen hän kertoi lähtevänsä Syyriaan. Nainen kuoli Saint Denis'ssä Ranskan poliisien erikoisjoukkojen piirityksen aikana viime keskiviikkona. Kuva:Reuters
TORSTAI 19.11.

Perjantaina vahvistuu, että iskujen ”aivoiksi” epäilty Abdelhamid Abaaoud on kuollut Saint Denis’ssä tehdyssä iskussa.

PERJANTAI 20.11.

Ranskan viranomaiset vahvistavat, että Saint-Denis’n piiritysasunnosta on löytynyt kolmas ruumis. Naista ei saada perjantaina tunnistettua. Se kuitenkin varmistuu, että asunnosta on löytynyt passi nimellä Hasna Ait Boulachen. Hän on Abaaoudin serkku.

Näin tapahtumat etenivät Pariisissa
Näin tapahtumat etenivät Pariisissa
Pariisin perjantai-illan iskuissa menehtyi liki 130 ihmistä. Videolla kerrotaan, mitä Pariisissa tapahtui. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS, editoija Arttu Luhtala HS.

Lähteet: Uutistoimistot AP, AFP, Reuters, BBC

 

HS-työryhmä: Antti Berg, Ville Eloranta, Jukka Hiiro, Jukka Huusko, Virve Kähkönen, Maria Manner, Anne Viljamaa, Juho-Pekka Pekonen, Petja Pelli, Marja Salomaa, Ari Virtanen, Jenni Virtanen

Christian Hartmann / Reuters
Palomies auttoi loukkaantunutta Bataclan-konserttihallin lähellä perjantaina.
Palomies auttoi loukkaantunutta Bataclan-konserttihallin lähellä perjantaina.
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Poliisit seisoivat terroristien tappaman uhrin vieressä Bataclanin konserttihallin lähellä sijaitsevan kahvilan edustalla.
Poliisit seisoivat terroristien tappaman uhrin vieressä Bataclanin konserttihallin lähellä sijaitsevan kahvilan edustalla.
PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Poliisi auttoi haavoittunutta Bataclan-konserttihallin lähellä Pariisissa.
Poliisi auttoi haavoittunutta Bataclan-konserttihallin lähellä Pariisissa.
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Ihmiset hakivat lohtua toisiltaan Bataclan-konserttihallin lähellä.
Ihmiset hakivat lohtua toisiltaan Bataclan-konserttihallin lähellä.
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Pikku prinssi -kirja oli asetettu Le Carillon -ravintolan edustalle lauantaina.
Pikku prinssi -kirja oli asetettu Le Carillon -ravintolan edustalle lauantaina.
YVES HERMAN / Reuters
Sotilaat partioivat Pariisin Notre Damen katedraalilla lauantaina.
Sotilaat partioivat Pariisin Notre Damen katedraalilla lauantaina.
VINCENT KESSLER / Reuters
Poliisi pystytti tiesulun Ranskan ja Saksan väliselle rajalle Strasbourgissa lauantaina.
Poliisi pystytti tiesulun Ranskan ja Saksan väliselle rajalle Strasbourgissa lauantaina.
YVES HERMAN / Reuters
Belgian erikoisjoukot etsivät epäiltyjä terroristeja Molenbeekissa maanantaina.
Belgian erikoisjoukot etsivät epäiltyjä terroristeja Molenbeekissa maanantaina.
JACKY NAEGELEN / Reuters
Sotilaat, poliisit ja rikospaikkatutkijat tutkivat keskiviikkona Saint Denis’sä paikkaa, jossa terroristien kanssa käytiin tulitaistelu.
Sotilaat, poliisit ja rikospaikkatutkijat tutkivat keskiviikkona Saint Denis’sä paikkaa, jossa terroristien kanssa käytiin tulitaistelu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat