Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin terrorismiepäilty ei salaillut olinpaikkaansa

Ulkomaat
 
TT / Reuters
Poliiseja turvapaikanhakijoille tarkoitetun asuntolan edessä Bolidenissä torstai-iltana.
Poliiseja turvapaikanhakijoille tarkoitetun asuntolan edessä Bolidenissä torstai-iltana. Kuva: TT / Reuters

Tukholma. Ruotsissa terroriteon valmistelusta myöhään torstaina kiinni otetun miehen liikkeistä ja henkilöllisyydestä on selvinnyt hieman tarkempia tietoja. Mies on syyttäjän asiakirjojen mukaan 22-vuotias, ei 25-vuotias, kuten aiemmin on kerrottu. Hänellä epäillään olevan yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin. Hän on ollut Ruotsin Bolidenissä syyskuusta alkaen, kertoo maahanmuuttovirasto SVT:lle.

Epäillyn Facebook-sivulla ensimmäinen päivitys Ruotsista on syyskuussa ja se on tehty Märstassa Tukholman pohjoispuolella. Tämän jälkeen hän on päivittänyt profiiliaan kuten kuka tahansa nuori omilla kuvillaan. Sivuilla ei ole ilmeisiä merkkejä terrorismisympatioihin. Epäilty on myös useasti kertonut olinpaikkansa. Hän ei ylipäätään vaikuta yrittäneen piilotella. Hän asui turvapaikanhakijoille tarkoitetussa asuntolassa Bolidenissä, ja hänen nimensä oli asunnon ovessa, kertoi paikalla käynyt Aftonbladet.

Tämä ihmetytti perjantaina Ruotsissa.

”Jos häntä epäillään vakavista terroririkoksista –mitä voi olettaa, koska uhkatasoa on nostettu hänen vuoksensa – voi olettaa myös, että hän itse tietää, että hän on tekemässä jotakin, mikä ei ole aivan Ruotsin lakien mukaista. Tällaisessa tapauksessa voisi uskoa, että hän yrittäisi pysytellä piilossa. Silloin ei toki palata omalle asuinpaikalle, missä oma nimi lukee ovessa”, sanoi terrorismintuntija Magnus Norell Ruotsin radion haastattelussa.  

Terroristiteon valmistelun uskotaan tapahtuneen Tukholmassa, kertoo TT. Sen sijaan siitä, missä itse terroriteko olisi tapahtunut, ei toistaiseksi ole selvää tietoa.

Viranomaisille ei liioin ole vielä täysin selvää, mistä maasta epäilty oikeastaan on kotoisin.

"Henkilötiedot eivät ole täysin selviä", sanoi pääsyyttäjä Hans Ihrman Dagens Nyheterille.

Viranomaiset uskovat kuitenkin, että kyseessä kiinni otettu henkilö on nimenomaan se, ketä poliisi etsi.

"Toistaiseksi kaikki viittaa siihen", hän sanoi.

Sisäministeri Anders Ygeman sanoi perjantaina, ettei Ruotsi toistaiseksi laske vastikään kohotettua terrorismin uhkatasoaan siitä huolimatta, että epäilty saatiin kiinni. Uhkataso on nyt neljä viisiasteisella skaalalla, mikä on korkein taso kautta aikojen Ruotsissa.

"Se, että yksi ihminen on nyt otettu kiinni ei vaikutta uhkatason arviointiin, Ruotsin korkea uhkataso säilyy", hän sanoi TT:lle Brysselissä.

Uhkatason arvioon ovat vaikuttaneet myös esimerkiksi Pariisin tapahtumat.

Ygeman ei halunnut kommentoida sitä, etsiikö Ruotsin poliisi myös muita mahdollisia terroriepäiltyjä. Puolustusministeri Peter Hultqvist totesi aiemmin päivällä Expressenille, että näin olisi, muttei täsmentänyt asiaa. Turvallisuuspoliisi ei ole vahvistanut tietoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat