Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Bamakon hyökkääjäksi ilmoittautuneesta ryhmästä tiedetään?

Ulkomaat
 

Johannesburg

Mitä Malin hyökkäyksen tekijäksi ilmoittautuneesta ryhmästä tiedetään?

Pieni ja melko vähän tunnettu jihadistiryhmä ilmoitti perjantaina tehneensä hyökkäyksen huippuhotelliin Malin pääkaupungissa Bamakossa. Al-Mourabitoun-ryhmä teki ilmoituksensa Twitterissä. Sen osallisuutta hyökkäykseen ei ole riippumattomasti vahvistettu.

Al-Mourabitoun on yksi monista Malissa toimivista islamistisista asejoukkioista. Se on ilmoittanut tavoitteekseen taistella Ranskaa ja sen liittolaisia vastaan Pohjois-Afrikassa. Al-Mourabitoun on propagandassaan syyttänyt Ranskaa naisten ja lasten tappamisesta sotilasoperaatioissa Malissa.

Al-Mourabitoun on ilmoittanut kuuluvansa Maghrebin alueen al-Qaidaan (AQIM), joka taas on osa maailmanlaajuista al-Qaida-verkostoa.

Al-Mourabitounia pidetään syyllisenä ainakin kahteen terrori-iskuun Malissa aiemmin tänä vuonna: maaliskuussa Bamakossa tehtyyn ravintolaiskuun ja huhtikuussa tehtyyn itsemurhaiskuun YK-joukkoja vastaan.

Al-Mourabitoun syntyi kahden jihadistiryhmän yhdistymisestä vuonna 2013, kertoo ääriliikkeitä seuraava Counterextremism-sivusto.

Ryhmän johtaja on Mokhtar Belmokhtar, joka on Pohjois-Afrikan tunnetuimpia jihadisteja. Belmokhtar oli Yhdysvaltain ilmaiskun kohteena Libyassa viime kesäkuussa, mutta al-Mourabitoun ilmoitti myöhemmin johtajan olevan elossa. Hänen todellinen kohtalonsa on epäselvä.

Johtaja Belmokhtar on aiemmin kapinoinut Maghrebin alueen al-Qaidan johtoa vastaan. Aiemmin johtamansa asejoukon hän julisti irtautuneeksi al-Qaidasta.

Al-Mourabitounin liittolaisuudet ovat ilmeisesti vaihdelleet. Kun ryhmä perustettiin vuonna 2013, se ilmoitti kuuluvansa al-Qaidaan, kertoo Counterextremism-sivusto. Tämän vuoden toukokuussa yksi perustajista sanoi ryhmän olevan Isis-järjestön liittolainen.

Viime kesäkuussa al-Mourabitoun kuitenkin ilmoitti, että se ei kuulu Isisiin vaan on al-Qaidan liittolainen. Tiedustelulähteiden mukaan Al-Mourabitoun johto pitää säännöllistä yhteyttä Maghrebin alueen al-Qaidan johtajiin.

Al-Mourabitoun on suhteellisen pieni liike. Siihen arvioidaan kuuluvan joitain satoja arabi- ja tuaregmiehiä. Taistelijoita on värvätty Pohjois-Afrikan maista, kuten Algeriasta, Malista, Nigeristä ja Mauritaniasta.

Liittyykö Malin hyökkäys Pariisin tapahtumiin?

Malin hotellihyökkäyksen tekijäksi ilmoittautunut al-Mourabitoun on julistuksissaan sanonut taistelevansa nimenomaan Ranskaa ja sen vaikutusvaltaa vastaan Pohjois-Afrikassa.

Vahvistamattomien silminnäkijäraporttien mukaan hotelliin hyökänneet miehet huusivat arabiaksi ”Allahu akbar”, eli ”Jumala on suurin”, mikä viittaisi islamistien hyökkäykseen.

Ranskalla on vahvat yhteydet Maliin. Köyhä ja moniongelmainen Mali on Ranskan entinen siirtomaa.

Ranskalla on vuodesta 2012 ollut Malissa sotilasjoukkoja, jotka taistelevat islamisteja vastaan.

Malissa kuitenkin toimii useita erilaisia aseryhmiä: on etnisten ryhmien asejoukkoja ja ainakin viisi eri jihadistista liikettä. Hyökkäys huippuhotelliin Bamakossa voi olla myös paikallinen teko ilman suoria yhteyksiä Pariisin terrori-tekoihin.

Osa ääri-islamistisista ryhmistä Malissa ja muualla Sahelin alueella Afrikassa kuuluu jihadistiseen al-Qaida-verkostoon. Mikään Malin ryhmistä ei kuitenkaan ole tunnettu vahvoista yhteyksistä Isis-liikkeeseen, joka sanoo tehneensä Pariisin iskut.

Jos al-Mourabitoun on oikeasti hyökkäyksen tekijä, on mahdollista, että se on toiminut täysin omista motiiveistaan. Yhteys Maghrebin alueen al-Qaidaan kuitenkin viittaa kuitenkin mahdollisuuteen, että al-Qaida haluaa osoittaa omaa voimaansa sen jälkeen, kun Isis hyökkäsi näyttävästi Pariisissa.

Isis syntyi al-Qaidan rippeistä Irakissa ja Syyriassa. Nyt nämä kaksi liikettä kamppailevat vaikutusvallasta ja jihadismin johtajuudesta. Al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahirin ja Isiksen johtajan Abu Bakr al-Baghdadin välien uskotaan olevan huonot.

Mikä Malin sekasorron taustalla on?

Heikossa ja köyhässä Malissa keskushallituksen valta on rajallinen. Tammikuussa 2012 kapinalliset Malin pohjoisosassa aloittivat hyökkäyksen hallitusta vastaan.

Pian sen jälkeen pääkaupunki Bamakossa Malin armeijan kapinoivat sotilaat syrjäyttivät presidentti Amadou Toumani Tourén vallankaappauksessa maaliskuussa 2012, mikä lisäsi sekasortoa.

Pohjoisen kapinalliset kuuluivat pääosin tuareg-kansanryhmään. He tavoittelivat tuaregeille itsehallintoa tai itsenäisyyttä Pohjois-Maliin alueelle, joka tunnetaan myös nimellä Azawad.

Kapinallisten puolella taisteli aluksi myös monia islamistiryhmiä. Yksi merkittävimmistä niistä on Ansar Dine, joka tavoittelee islamilaisen sharia-lain käyttöönottoa Malissa.

Myöhemmin tuareg-kapinalliset taistelivat myös islamisteja vastaan.

Kapinallisten hyökkäyksen seurauksena Malin hallitus pyysi Ranskalta sotilasapua. Ranskan tuella kapinalliset työnnettiin takaisin, ja keskushallitus sai hallintaansa tärkeitä kaupunkeja, kuten Timbuktun.

Sotilasoperaatiossa tapettiin ainakin kolme merkittävää islamistijohtajaa. Monia jihadisteja ajettiin maanpakoon.

Hallitus ja tuaregit tekivät rauhansopimuksen vuonna 2013. Taistelut tuaregien, islamistien ja Malin asevoimien välillä ovat kuitenkin jatkuneet. Samoin islamistien terrori-iskut.

Ranskan joukkoja on yhä Malissa. Järjestystä yrittää valvoa myös YK:n rauhanturvaoperaatio Minusma, jolla on maassa 10 000 sotilasta.

Mitä islamistiryhmiä Malissa toimii?

Terrori-iskut Malissa ovat tänä vuonna kiihtyneet ja levinneet pohjoisesta myös maan keski- ja eteläosiin.

Uuden väkivallan aallon takana on pitkälti uusi terroristiryhmä nimeltä Macinan vapautusliike (Force de libération du Macina), arvioi tutkimuslaitos Institute for Security Studiesin tutkija Ibrahim Maïga.

Macinan vapautusliikeestä käytetään usein lyhennettä MLF, englanninkielisen nimen mukaan.

MLF alkoi toimia vasta tämän vuoden tammikuussa. Sen johtaja on Hamadoun Kouffa, joka on aiemmin toiminut saarnamiehenä.

MLF ilmoittui tekijäksi elokuun 7. päivän hyökkäykseen, jolloin hyökkääjät tunkeutuivat hotelliin Sévaréssa. Kolmentoista kuolleen joukossa oli neljä YK-sotilasta.

MLF-ryhmän johtaja Kouffa voi tutkija Maïgan mukaan olla linkki Malin pohjoisosien ja muualla toimivien ryhmien välillä.

Toinen tärkeä islamistiryhmä Malissa on Ansar Dine. Se oli merkittävä voima Malin pohjoisosien valtaamisessa vuonna 2012 ja hallitsi jonkin aikaa Timbuktua.

Ansar Dinea pidetään kotimaisena ryhmittymänä. Sen johtaja on tuaregkapinalinen Iyad Ag Ghaly. Hän on aiemmin muun muassa edustanut Malia diplomaattina Saudi-Arabiassa ja ollut välittäjänä al-Qaidan sieppaamien panttivankien vapauttamisessa.

Malissa toimii myös Maghrebin alueen al-Qaida. Siitä käytetään usein lyhennettä AQIM. Se on Malin islamistiryhmistä kansainvälisin ja kuuluu maailmanlaajuiseen al-Qaida-verkostoon, jonka Osama bin Laden perusti.

Maghrebin alueen al-Qaida toimii laajalti Pohjois-Afrikassa Algeriasta Maliin ja Mauritaniaan. Sen johtohenkilöt ja keskeisin toimialue on Algeriassa.

Ryhmä on ollut osallisena sieppauksissa ja useissa terrori-iskuissa. Sen tavoitteena on hallitusten syrjäyttäminen muun muassa Algeriassa ja Malissa ja islamilaisen lain käyttöönotto.

YK:n ja useat valtiot ovat nimenneet Maghrebin alueen al-Qaidan terroristijärjestöksi.

Näiden kolmen terroristiryhmän lisäksi Malissa toimii myös muita aseellisia liikkeitä, joista osalla on jihadistinen ideologia. Ryhmien keskenäiset liittolaisuudet ovat viime vuosina vaihtuneet useasti.

Miten Pohjois-Afrikan muut levottomuudet vaikuttavat Maliin?

Niin sanottu arabikevään kansannousut alkoivat vuonna 2011 kaataa hallituksia arabimaissa. Pohjois-Afrikassa se johti vallankumouksiin Egyptissä, Tunisiassa ja Libyassa.

Erityisen sekasortoiseen tilaan jäi laaja Libya. Sotilasliitto Naton pommitukset auttoivat kapinallisia kaatamaan Muammar Gaddafin hallituksen, mutta uutta vahvaa hallitusta ei ole saatu aikaan.

Libyan kaaoksesta ovat hyötyneet terroristiryhmät ja muut rikolliset, kuten ihmissalakuljettajat.

Myös Malin levottomuudet laajenivat Libyan sisällissodan seurauksena.

Libyassa Gaddafin asevoimiin kuului monia tuareg-kansanryhmän taistelijoita. Sisällissodan seurauksena Libyan asevoimien aseistusta päätyi muihin käsiin, muun muassa tuareg-kapinallisille Malissa.

Tuaregien kapinaliike MNLA:n taistelijoihin kuului joitain Libyan armeijan entisiä sotilaita. MNLA valtasi vuonna 2012 Malin pohjoisosan. Sen rinnalla taisteli islamistiryhmä Ansar Dine.

Islamistien eteneminen veti myös Ranskan sotilasjoukot mukaan Malin konfliktiin.

Lähteitä: Institute for Security Studies, Council on Foreign Relations, Rand-tutkimuslaitos, Human Rights Watch.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat