Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU tiukentaa tarkastuksia ulkorajoilla

Ulkomaat
 
ERIC VIDAL / Reuters
Ranskan oikeusministeri Christiane Taubira (vas.) ja sisäministeri Bernard Cazeneuve sekä Luxemburgin apulaispääministeri Etienne Schneider EU-maiden ministerikokouksen tiedotustilaisuudessa Brysselissä perjantaina, että EU kiristää tarkastuksia ulkorajoillaan.
Ranskan oikeusministeri Christiane Taubira (vas.) ja sisäministeri Bernard Cazeneuve sekä Luxemburgin apulaispääministeri Etienne Schneider EU-maiden ministerikokouksen tiedotustilaisuudessa Brysselissä perjantaina, että EU kiristää tarkastuksia ulkorajoillaan. Kuva: ERIC VIDAL / Reuters

Bryssel

EU-maiden kansalaiset saavat tulevaisuudessa varautua pidempiin odotusaikoihin ja jonoihin unionin ulkorajoilla.

Terrorismiuhan kanssa kamppailevat jäsenmaat ovat nimittäin päättäneet kiristää tarkastuksia unionin ulkorajoilla, jotta EU-passeilla matkustavat terroristiepäillyt saadaan paremmin seulottua matkustajavirrasta.

”EU-komissio on luvannut esittää vuoden loppuun mennessä suunnitelman Schengen-sääntöjen uudistamisesta, joka sallisi systemaattiset ja pakolliset tarkastukset ulkorajoilla kaikille kansalaisille, myös niille jotka nauttivat vapaasta liikkuvuudesta”, sanoi Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve perjantaina Brysselissä, jonne EU-maiden ministerit olivat kokoontuneet puhumaan unionin yhteisistä toimista terrorimia vastaan.

Tätä nykyä EU-kansalaiset pääsevät liikkumaan ulkorajojen yli helposti, vaikka passit tarkastetaan palatessa silmämääräisesti. Tulevaisuudessa myös EU-kansalaisten tietoja on tarkoitus ryhtyä vertaamaan rikollisista pidettäviin rekistereihin.

”Olen tästä iloinen. Tarkastukset täytyy tehdä järjestelmällisesti ja verrata kaikkiin tarvittaviin tietokantoihin, jotta jihadistien liikkeet saadaan paljastettua”, Cazeneuve sanoi.

Pariisin terrori-iskut tekivät jälleen kipeän selväksi sen, ettei Eurooppa kykene valvomaan rajojaan eivätkä jäsenmaat jaa toisilleen riittävästi tietoa. Pariisin iskujen pääarkkitehdiksi epäilty Abdelhamid Abaaoud pääsi palaamaan Syyriasta ja liikkumaan Euroopassa ristiin rastiin.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Suomi tukee suunniteltuja toimia. Hän kuitenkin korostaa, että Suomen rajavalvonta toimii jo nyt hyvin.

”Suomessa ollaan kaikkein pisimmällä. Olemme ottaneet uudet teknologiat käyttöön, meillä on hyvä riskiperusteinen arviointi, kenet tarkastetaan tarkemmin, ja se on hyvin toimiva järjestelmä”, Orpo sanoi.

Rajatarkastusten tiukentaminen ei tule olemaan helppoa. Esimerkiksi Kreikassa se vaatisi paljon uuden tekniikan hankkimista ja henkilöstön palkkaamista.

Sisäministerit sopivat perjantaina, että kaikkien jäsenmaiden pitäisi päivittää järjestelmänsä rajanylityspisteissä maaliskuuhun 2016 mennessä.

”Näissä asioissa Eurooppa on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki”, Orpo sanoi.

”Eivät nämä mitään ylivoimaisia juttuja voi olla.”

Sisäministerit sopivat puskevansa eteenpäin monia jo aiemmin sovittuja terrorisminvastaisia toimia. Yksi näistä on esitys lentomatkustajatietojen luovuttamisesta viranomaisille, joka on pitkään jumittanut EU-parlamentissa. Jäsenmaat haluavat sovun tämän vuoden loppuun mennessä.

Puhetta oli myös siitä, että jäsenmaiden pitäisi viimeinkin alkaa lupaustensa mukaisesti syöttää tietoja terroriepäillyistä yhteisiin tietokantoihin.

”Kuvaavaa on se, että Europolille on viisi jäsenmaata antanut tiedot vierastaistelijoista - Suomi on yksi niistä - vaikka se on päätetty ikiajat sitten.”

Ministerit kannattivat myös EU:n aselainsäädännön pikaista tiukennusta, joka kieltäisi tietynlaiset puoliautomaattiset aseet. Orpon mukaan Suomi tukee tiukennusta, mutta haluaa poikkeuksen reserviläisten käyttämien aseiden osalta.

”Meidän reserviläiset käyttävät puoliautomaattisia kertatulikäyttöisiä sotilaskiväärin kaltaisia aseita harjoitustoiminnassaan, ja tämä direktiivi tässä muodossaan kieltäisi niiden käytön.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat