Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keisari Beckenbauerin kruunu tuskin putoaa – hänelle on aina annettu anteeksi

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Yksi jalkapallohistorian parhaista pelaajista, maailmanmestari pelaajana sekä valmentajana ja mies, jonka sanotaan keksineen pelikentille liberon roolin. Lempinimeltään Der Kaiser – Keisari, etenkin tyylikkän pelitapansa mukaan.

Franz Beckenbauer, 71, on saksalaisille legenda. Keisaria rakastetaan ja hänelle on aina annettu kaikki virheet anteeksi. Jokainen saksalainen poliitikko vaihtaisi mielellään kannatuslukunsa Beckenbauerin suosioon. Mutta tänä syksynä on käynyt ilmi, että Keisari on saattanut huijata kansaa. Jopa oikein pahasti.

Saksan jalkapalloliiton epäillään hankkineen vuoden 2006 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut lahjomalla. Vuoden 2006 MM-kisat on saksalaisille herkkä kohta, sillä täydellistä jalkapallokesää muistellaan edelleen ”kesäsatuna”, jolloin kaikki onnistui. Beckenbauerin henkilökohtaista panosta kisojen saamiseksi Saksaan on pidetty ratkaisevana.

Franz Beckenbauer oli tuolloin järjestelykomitean puheenjohtaja. Hänet yhdistetään epäselvään sopimukseen kansainvälisen jalkapalloliiton varapuheenjohtajan kanssa. Sopimuksen epäillään liittyvän lahjomisyritykseen. Skandaali pääsi ilmoille runsas kuukausi sitten, ja Keisari on seurannut asian selvittelyä tuppisuuna.

On sanottava pari sanaa jalkapallon painoarvosta saksalaisessa elämässä.

Peli sanelee monien perheiden ja kaveriporukoiden viikonlopun ohjelman, se sekoittaa pienempien kaupunkien liikenteen, yhdistää perus-Jürgeneitä ja maahanmuuttajia – se tuntuu yksinkertaisesti olevan synonyymi saksan kielen sanalle urheilu. Ja hyvin usein myös sanalle yhdessäolo.

Bundesliiga ja sitä alemmat liigatasot muodostavat liittotasavaltaan rinnakkaisyhteiskunnan. Jokainen kaupunki Saksassa on paitsi kaupunki, mutta palloyhteiskunnassa ennen kaikkea maantieteellinen sijaintipaikka jalkapallostadionille.

Kun Saksa halusi osoittaa myötätuntoaan Pariisin iskuja surevalle Ranskalle, sen oli suunniteltu tapahtuvan tiistain Saksa–Hollanti-maaottelussa Hannoverissa. Penkit oli koristeltu Eiffel-rauhanmerkein, kärkipoliitikot liittokansleri Angela Merkelistä lähtien olivat tulossa paikalle.

Viranomaiset peruivat pelin terrori-iskusta saatujen vinkkien perusteella, jolloin jalkapallokansa sekä pettyi että pelästyi. Viikonlopun liigapelejä kuitenkin odotetaan, ja niitä pidetään tavallisen elämän jatkumisen tärkeänä merkkinä.

Kymmenettuhannet saksalaiset menevät tänään katsomaan ottelua stadionille tai kulmabaariin. He odottavat oman kaupunkinsa jalkapallotähdiltä urotekoja tai ainakin enemmän maaleja kuin vastustaja pystyy tekemään.

Mutta takaisin Keisari Beckenbaueriin, joka on ollut tiukasti kommentoimatta Saksan vuoden 2006 kisojen hakemusepäselvyyksiä. Viikonloppuna Süddeutsche Zeitungissa on luvassa hänen ensimmäinen haastattelunsa.

Moni saksalainen jalkapallofani on sitä mieltä, että ”kesäsadun” poikkeuksellista tunnelmaa ei voi millään sekasotkuilla pyyhkiä historiankirjoista pois. Jalkapalloliiton puheenjohtaja Wolfgang Niersbach sai jo potkut ja päitä pudonnee lisää.

Silti on kovin vaikeaa uskoa, että Keisari Beckenbauerilta putoaisi edes kruunu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat