Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mali jahtaa terrori-iskusta epäiltyjä – Hotellin vieressä asuva suomalainen terroristien hämäyksestä: ”Diplomaatti­autoja ei pysäytetä”

Ulkomaat
 
Malin tv-uutiset: Rynnäkkö hotelliin on käynnissä
Malin tv-uutiset: Rynnäkkö hotelliin on käynnissä
HSTV suomensi Malin tv-uutisten erikoislähetyksen, jossa käsitellään aamulla alkanutta hotelli-iskua.

Suomalainen Tarja Hillman kuuli kotiinsa kaikki laukaukset ja räjähdykset terroristien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotosta Malin pääkaupungissa Bamakossa perjantaina.

Hillman asuu aidatulla ja vartioidulla asuinalueella, mutta se on vain muutaman sadan metrin päässä ja näköetäisyydellä Radisson Blu -hotellista, jossa terroristit tappoivat yli 20 ihmistä ja ottivat toistasataa ihmistä panttivangeiksi.

”Katselimme kiikareilla, kuinka neljä panttivankia oli kiivennyt katolle. Näimme myös, kun poliisit availivat verhoja käydessään hotellia huone huoneelta ja kerros kerrokselta läpi”, Hillman kertoo.

”Illalla kuulimme hyvin, miten paikalliset hurrasivat, kun tilanne oli ohi.”

JOE PENNEY / REUTERS
Poliisi vartioi Radisson Blu -hotellin edustaa Malin pääkaupungissa Bamakossa perjantaina.
Poliisi vartioi Radisson Blu -hotellin edustaa Malin pääkaupungissa Bamakossa perjantaina.

Lauantaiaamuna Hillman meni tavanomaiseen tapaan töihin johtamalleen vapaa-ajan yksityiskerholle American Clubille. Matkalla hän ajoi Radisson Blun ohi.

”Hotellin ympärille oli jätetty heppoiset eristysnauhat, mutta turvallisuusväkeä ei tuntunut olevan tavallista enemmän”, Hillman kertoo.

”Kadut olivat hyvin hiljaisia, mutta niin ne ovat täällä normaalistikin viikonloppuaamuisin. Ihmiset nukkuvat silloin tavallista pidempään. Täällä ei ole mitään miljoonakaupunkimeininkiä.”

Hillman on asunut Bamakossa kolme kuukautta. Hän kehuu kaupungin ravintolatarjontaa, mutta terrori-iskujen riskin takia etenkin länsimaalaisten suosimiin ravintoloihin kuljetaan usein turvatarkastusten ja metallinpaljastimien läpi.

Maaliskuussa islamistiryhmä tappoi viisi ihmistä ulkomaalaisten suosimassa ravintolassa Bamakossa.

Bamako sijaitsee Nigerjoen varrella. Joen yli kulkee vain muutama silta, joilla on usein ratsioita.

”Diplomaattirekisterikilvillä varustettuja autoja ei ikinä pysäytetä ratsioissa. Terroristeilla oli selvä strategia”, Hillman sanoo.

Ainakin osa perjantain hyökkääjistä ajoi Radisson Blun pihaan autolla, jossa oli diplomaattikilvet ja tummennetut lasit.

”Yhteiskunta on jakautunut täällä keskeltä kahtia. Toinen joukko ovat paikalliset, toinen ovat diplomaatit ja turvatehtävissä työskentelevät. Sen jaon vahvuutta ei voi ymmärtääkään ennen kuin sen kokee.”

Terrori-isku vaikuttaa Hillmanin omaan arkeen siten, että hän kertoo alkavansa ajaa töihin eri reittejä ja eri aikoihin. Niin kaupungissa asuvia länsimaalaisia on aiemminkin ohjeistettu.

”Ryöstäjä voi hyökätä suunnittelemattomasti, mutta terroristi suunnittelee tekonsa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat