Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Brysselissä

Pelko hyökkäyksestä hiljensi Brysselin – Pääministeri: uhkana Pariisin kaltainen terrori-isku

Ulkomaat
 
Belgiassa "välitön hyökkäysuhka"
Belgiassa "välitön hyökkäysuhka"
Sotilaat partioivat Brysselissä lauantaina 21. marraskuuta, kun Belgia nosti terroriuhkaluokituksensa korkeimmalle tasolle pääkaupungissaan. Esimerkiksi metroasemat suljettiin. Kuva: Reuters.

Bryssel/Helsinki

Nuori saksalaisparikunta ihmetteli lauantaina iltapäivällä Brysselin rautatieaseman edustalle parkkeerattuja armeijan panssariajoneuvoja ja ovensuussa päivystäviä sotilaita.

”Häntä pelottaa, joten ehkä menemme takaisin hotellille”, sanoi Paul, 26, viitaten vieressä värjöttelevään tyttöystäväänsä.

Belgia nosti lauantaina terroriuhkaluokituksensa korkeimmalle tasolle maan pääkaupungin Brysselin alueella. Brysselissä viikonloppulomalla oleva pariskunta oli tullut rautatieasemalle tiedustelemaan, kulkeeko juna sunnuntaina lentokentälle terroriuhasta huolimatta.

”Kyllä se kuulemma kulkee.”

Tunnelma Brysselissä oli lauantaina unelias ja hiljainen. Kaupungilla liikkui poikkeuksellisen vähän ihmisiä, sillä monet noudattivat viranomaisten kehotusta vältellä ihmisjoukkoja välittömän hyökkäysuhan vuoksi.

Ostoskeskukset ja elokuvateatterit pitivät ovensa suljettuina, ja metroliikenne oli kokonaan lakkautettu. Konsertteja ja muita yleisötapahtumia sekä viikonlopun markkinat oli peruttu, ja viranomaiset neuvoivat ihmisiä välttämään julkista liikennettä.

”Harmittaa, että museot ovat kiinni. Meidän oli tarkoitus mennä käymään niissä tänään”, Paul sanoi.

Belgian pääministerin Charles Michelin mukaan valmiustilan nosto liittyi pelkoon, että Brysseliä uhkaa samanlainen terrori-isku kuin Pariisissa.

Michel kertoi lauantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että useiden asein ja räjähtein varustautuneiden henkilöiden pelättiin suunnittelevan iskua eri puolilla Brysseliä.

Belgialaismedian mukaan poliisin erikoisjoukot pidättivät neljä epäilyttävää autolla liikkunutta henkilöä Grand Sablon -aukiolla kolmen aikaan iltapäivällä lauantaina. Viranomaiset eivät antaneet asiasta lisätietoja.

Poliisi myös löysi perjantai-iltana merkittävän ase- ja räjähdevaraston Molenbeekin kaupunginosasta. Poliisi ei ole kommentoinut ratsiaan mahdollisista liittyvistä pidätyksistä

Perjantai-iltana ja lauantaina Brysselissä partioi poikkeuksellisen paljon poliiseja ja uhan takia kaduille marssitettuja sotilaita.

Poliisit liikkuivat kaduilla jalan, autoilla ja pyöräillen. Sotilaita näkyi erityisen paljon keskustan suosituilla ostos- ja ravintolakaduilla.

FRANCOIS LENOIR
Poliisit vartioivat junia Brysselissä lauantaina terroriuhan vuoksi.
Poliisit vartioivat junia Brysselissä lauantaina terroriuhan vuoksi.

Puolitoista kuukautta Brysselissä asunut Olli Kulkki, 37, teki lauantaina tavanomaisen kymmenen kilometrin lenkin mäyräkoiransa Möttösen kanssa. Enimmäkseen Kulkki ja Möttönen saivat tallustella tyhjiä katuja.

”Tänään on muuten normaali lauantai, paitsi että joka paikkaan on mentävä kävelemällä, kun metro ei kulje”, Kulkki sanoi HS:lle puhelimitse.

Valmiustilasta olivat Kulkin mukaan kiukuissaan korkeintaan kauppiaat. Brysselissä on hiljattain vapautettu viikonlopun aukioloaikoja, mistä ei ole hyötyä, jos asiakkaat eivät pääse paikalle.

”Kun metro ei kulje, ihmiset eivät pääse lähiöstä kaupunkiin. Kauppiaat olivat vähän närkästyneitä, koska päivä oli niin hiljainen”, Kulkki sanoo.

Illalla hän sanoi aikovansa käydä ystävänsä kanssa paikallisessa baarissa ottamassa muutaman oluen aivan kuten normaalina viikonloppuna.

Suomen ulkoministeriö antoi lauantaina matkustustiedotteen, jossa se kehottaa Brysselissä liikkuvia noudattamaan varovaisuutta erityisesti kaupunkien keskustoissa liikkuessa.

Ministeriön mukaan on varovaisuutta on syytä noudattaa yöllä Brysselin hiljaisilla kaduilla sekä Eurostar-terminaalin ja EU-kortteleiden metroasemilla sekä rautatieasemilla.

Yhdysvaltain Brysselin-lähetystö antoi lauantaina maansa kansalaisille varoituksen, jonka mukaan Brysselissä oleskelevien tulisi pysytellä sisätiloissa.

YOUSSEF BOUDLAL
Sotilaat vartioivat Radisson Blu -hotellin edustalla Brysselin keskustassa lauantaina.
Sotilaat vartioivat Radisson Blu -hotellin edustalla Brysselin keskustassa lauantaina.

Brysselissä asuva ranskalaissuomalainen Elsa Laurent, 24, on puolestaan viettänyt koko päivän sisällä uutisia katsellessa, sillä tälle päivälle keskustaan sovittu tilaisuus peruttiin poikkeustilan takia.

”Uutisissa sanottiin, että älä mene ulos. Käväisen kaupassa, mutta muuten aion olla tänään sisällä”, Laurent sanoo. ”Mutta en ole lakannut elämästä. Olin ulkona eilenkin.”

Viikon mittaan Brysselissä on kuulunut sireenien ääniä ja varoituksia pommiuhkista. Laurent sanoo silti, ettei ole erityisen huolissaan.

”Brysselissä on muutenkin suhteellisen usein pommiuhkia. Mieliala on tietysti ikävä, koska olen asunut myös Pariisissa. Tunnen sieltä ihmisiä, jotka olivat paikalla iskujen aikaan, mutta pääsivät pois”, hän sanoo.

FRANCOIS LENOIR
Sotilaita ostoskeskuksessa Brysselissä.
Sotilaita ostoskeskuksessa Brysselissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat