Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guardian: Seinästä löytyi juutalaisten joukkomurhasta kertovia dokumentteja Budapestissa

Ulkomaat
 

Budapestissa asuntoaan remontoinut pariskunta löysi seinän onkalosta 6 300 juutalaisten joukkomurhaan liittyvää dokumenttia toisen maailmansodan ajalta, kertoo brittiläinen Guardian-lehti. Dokumenttien uskottiin tuhoutuneen jo sodan aikana.

Löydetyt dokumentit liittyvät vuoden 1944 väestönlaskentaan. Väestönlaskennan jälkeen Unkarin pääkaupungin Budapestin 200 000 juutalaista oli tarkoitus murhata natsien tuhoamisleireillä, Guardian kirjoittaa.

Asunnosta, josta kätkö paljastui, avautuu näköala Unkarin parlamenttiin. Huoneiston osittain omistava Brigitte Berdefy kertoo Guardianissa, että elokuussa remonttityöntekijä tunki seinän rakoon ruuvimeisselin ja havaitsi siellä paperia. ”Luulimme vahingoittaneemme naapurin tapettia.”

Brigitte Berdefyn aviomies tiiraili halkeamaan ja huomasi, että siellä on jotain, joka muistuttaa käsikirjoitusta. Pariskunta purki osan seinätiileistä ja nosti onkalosta yli 60 kiloa pölyisiä papereita, joissa oleva kirjoitus oli säilynyt niin hyvin, että sitä pystyi yhä lukemaan.

Pariskunta luovutti dokumentit Budapestin kaupungin arkistolle. Sen hämmästynyt johtaja Istvan Kenyeres sanoi, että löytö on sisällöltään ja laajuudeltaan ennenkuulumaton. Hän kertoi, että suurin osa sodan ajan papereista on huonommassa kunnossa kuin keskiaikaiset dokumentit, koska säännöstelyn vuoksi sodan aikana käytettiin niin huonolaatuista paperia. Kenyeresin mukaan löytö tuo paljon uutta tietoa juutalaisten joukkomurhasta Budapestissa.

Budapestin arkistossa dokumentteja on valmisteltu tutkimuskuntoon syyskuusta lähtien. Vuoden 1944 toukokuun väestönlaskennan tarkoituksena oli paikantaa juutalaiset, ennen kuin heidät siirrettäisiin suunniteltuun, aidattuun gettoon kaupungissa, Guardian kertoo.

Vain kaksi kuukautta aiemmin Natsi-Saksa oli miehittänyt Unkarin. Kuljetukset maaseudulta Auschwitzin kaasukammioihin alkoivat melkein heti.

Budapestilaisesta asunnosta löytyneet lomakkeet sisältävät tiedot kunkin rakennuksen asukkaista ja siitä, ovatko he juutalaisia vai eivät. Lomakkeiden nurkkiin on merkitty juutalaisten ja kristittyjen kokonaismäärät. ”Juutalaiset täyttivät lomakkeet totuudenmukaisesti. He kieltäytyivät uskomasta, mihin tätä voisi johtaa”, Kenyeres sanoo Guardianissa.

Pian väestönlaskennan jälkeen noin 200 000 juutalaista siirrettiin kahteentuhanteen valikoituun rakennukseen. Oviin merkittiin keltaiset Daavidin tähdet.

Myöhään vuonna 1944 Budapestin juutalaiset ahdettiin gettoon. Jotkut kuolivat siellä nälkään tai heidät ammuttiin joen rannassa. Paikalla on nyt muistomerkki.

Venäjän puna-armeijan saapuminen tammikuussa 1945 pelasti vielä hengissä olevat Budapestin juutalaiset. Niinpä kaupungin juutalaisista valtaosa pelastui. Maaseudun juutalaisia tuho sen sijaan kohtasi kipeämmin. Arviolta 600 000 Unkarin juutalaista kuoli natsien vainoissa, useimmat Auschwitzin keskitysleirillä, Guardian kirjoittaa.

Kenyeres sanoo, että joukkomurhan ajalta on vielä iso määrä dokumentteja kateissa. Hän huomauttaakin, että ihmisten kannattaisi katsoa seiniensä taakse. ”Budapestissa ei koskaan tiedä, mitä siellä voi olla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat