Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa hyllytti vain kaksi päivää sitten valitsemansa euroviisuedustajan, syynä syytökset juutalaisvihasta ja homofobiasta

Ulkomaat
 
TOBIAS SCHWARZ / Reuters
Xavier Naidoo esiintyi Berliinissä maaliskuussa 2010.
Xavier Naidoo esiintyi Berliinissä maaliskuussa 2010. Kuva: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Saksa hyllytti lauantaina ensi vuoden euroviisuedustajansa juutalaisviha- ja homofobiasyytösten vuoksi, uutistoimisto Reuters kertoo.

Mannheimilainen Xavier Naidoo valittiin euroviisuedustajaksi Saksan yleisradion ARD:n järjestämässä kilpailussa torstaina. Lauantaina ARD ilmoitti raivokkaan sosiaalisessa mediassa ja lehdistössä käydyn vastustuksen jälkeen, että Naidoon tilalle valitaan mahdollisimman pian joku muu.

”Xavier Naidoo on suurenmoinen laulaja, joka minun mielestäni ei ole rasisti eikä homofoobikko”, ARD:n johtaja Thomas Schreiber sanoi tiedotteessa. ”Oli selvää, että hän jakaa voimakkaasti mielipiteet, mutta reaktioiden raivokkuus yllätti meidät. Me teimme väärän arvion.”

Naidoo, 44, on miljoonia albumeja Saksassa myynyt r&b-laulaja, joka on työskennellyt muun muassa yhdysvaltalaisen Wu Tang Clan -yhtyeen tähtituottajan RZA:n kanssa.

Hän on aiheuttanut erilaisia skandaaleja usein. Hänen sanoituksensa pohjaavat vahvasti kristilliseen taustaan, ja ne ovat usein sävyltään vanhatestamentillisia ja apokalyptisiä.

Kun Saksa vietti jälleenyhdistymisjuhlaansa viime vuonna, Naidoo osallistui mielenosoitukseen, jossa vaadittiin Saksalle toista maailmansotaa edeltäviä rajoja.

Naidoon kappaleista suurinta vastustusta on herättänyt hänen vuonna 2012 levyttämänsä kappale Wo sind, koska siinä on yhdistetty homoseksuaalit ja pedofiilit. Vuonna 2008 hän viittasi saksanjuutalaiseen Rotschildin pankkiirisukuun ”paroni Deadschildina” ja käytti kappaleessa jiddišinkielistä halventavaa termiä.

Sanomalehti Bild kyseenalaisti Naidoon valinnan etusivullaan perjantaina. Rasisminvastaisen järjestön perustaja Anetta Kahane kuvaili lehdessä Naidoon valintaa ”ongelmalliseksi”. Koko ikänsä Saksassa asuneen Naidoon vanhemmilla on juuria Etelä-Afrikassa ja Intiassa.

Aiemmin tällä viikolla Naidoo vastasi arvosteluun sanomalla olevansa suvaitsevainen eri uskontoja ja elämäntapoja kohtaan ja edustavansa Saksaa, joka on ”avoin maailmalle”.

Naidoo itse ei ollut hyllytyksestään lauantaina moksiskaan ja sanoi, että ARD oli alun perinkin pyytänyt häntä osallistumaan kilpailuun. ”Jos ARD tekee tällaisen päätöksen, niin se on minulle ok. – – Omaa intohimoani musiikkiin ja sitoutumistani rakkauden, vapauden ja suvaitsevaisuuden asiaan tämä päätös ei jarruta”, hän kirjoitti Facebook-profiilissaan lauantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat