Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”On elämää ennen ja jälkeen” – Terrori-iskun kokeneet kaupungit ovat oppineet elämään haavoineen

Ulkomaat
 
Heli Sorjonen / Lehtikuva
Max McGuinness ja Jessica Fortune Ryan pysähtyivät lauantaina La Carillon -ravintolan eteen Pariisissa. Ravintola sijaitsee vastapäätä Le Petit Cambodga -ravintolaa, jossa terroristit tappoivat ainakin 12 ihmistä.
Max McGuinness ja Jessica Fortune Ryan pysähtyivät lauantaina La Carillon -ravintolan eteen Pariisissa. Ravintola sijaitsee vastapäätä Le Petit Cambodga -ravintolaa, jossa terroristit tappoivat ainakin 12 ihmistä. Kuva: Heli Sorjonen / Lehtikuva

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Guillaume Denoix de Saint Marcin puhelin alkoi soida. Uhrien läheiset, vapaaehtoiset auttajat ja toimittajat eri puolilta maailmaa tavoittelivat häntä. Hän antoi haastatteluja useille televisiokanaville ja lehdille.

Denoix de Saint Marc on Ranskan terrorismin uhrien järjestön puheenjohtaja, ja hän tietää, millaista on elämä terrorismin jälkeen.

Hänen isänsä oli yksi 170 uhrista, jotka kuolivat pommi-iskussa ranskalaisessa lentokoneessa Nigerin yllä vuonna 1989.

Vuosia hän neuvotteli Libyan johtajan Muammar Gaddafin ja tämän nimeä kantavan säätiön kanssa, jotta Libya tunnustaisi vastuunsa ja maksaisi uhreille korvauksia. Ranskassa oikeusistuin tuomitsi poissaolevana kuusi libyalaista, heidän joukossaan Gaddafin tiedustelupäällikön.

Pariisin viime viikon iskujen jälkeen Denoix de Saint Marc tapasi uhreja, jotka olivat nähneet ystävänsä ammuttavan viereensä. ”Sanon aina ihmisille, jotka ovat olleet terrorismin uhreja, että heidän täytyy aloittaa kokonaan uudesta tilanteesta. Vaikutus on niin suuri. On elämä ennen ja jälkeen”, hän sanoi The New Yorker -lehdelle.

Terrorismi on toisenlaista kuin muu suru, hän sanoo.

”Näkemys poliisista, maailmasta tai omasta hallituksesta ei ole sen jälkeen enää sama. Ihmiselle voi tulla pakkomielle geopolitiikasta, asioista, joita hän ei olisi aikaisemmin huomannut.”

Suru etee vaiheissa. Moni tuntee syyllisyyttä siitä, että pelastui.

Ja silti elämä jatkuu. Se tiedetään Lontoossa, New Yorkissa, Nairobissa, Madridissa, Bagdadissa, Beirutissa, Pariisissa.

Miten iskuista toivutaan? Vai toivutaanko niistä?

Terrorismi muuttaa uhrien elämän. Mutta se iskee myös sellaisiin, jotka eivät olleet paikalla.

Yhdysvalloissa kaksoistorni-iskujen jälkeen ihmisille muodostui stressioireita, vaikka he asuivat kaukana New Yorkista. Ei tarvitse olla läsnä traumaattisessa tilanteessa tai tuntea uhreja, jotta alkaa kärsiä tapahtuneesta, etenkin jos kokee olevansa samankaltainen kuin teon uhrit. Altistuminen tapahtumille median välityksellä riittää.

”Ihmisillä on oikeus saada tietoa ja medialla on velvollisuus kertoa. Mutta joillekin voi dramaattisen alkuvaiheen jälkeen jäädä pakonomainen tarve seurata uutisvirtaa koko ajan niin, etteivät he pääse takaisin arkeen”, sanoo lääkintöneuvos, psykiatrian dosentti Markus Henriksson.

Hän oli mukana Kauhajoen kouluampumisen jälkitukihankkeessa sekä Norjan Utøyan ja Oslon vuoden 2011 terrori-iskujen kansainvälisessä jälkievaluaatiohankkeessa.

Terrori-iskut herättävät huolta ja surua, mutta myös vihan tunteita ja voimattomuutta. Jos uutiset ja niihin liittyvät some-keskustelut ahdistavat liikaa, Henriksson kehottaa rajoittamaan niiden seuraamista. Voi lukea uutiset perusteellisesti esimerkiksi kaksi kertaa päivässä, mutta muulloin keskittyä muuhun.

”Tällaiset tapahtumat nostavat stressitasoa. Jotkut tarvitsevat siihen tukea, eikä huolta ja epävarmuutta pidä vähätellä. Mutta ihmisillä on myös valtava kyky toipua ja sopeutua muuttuviin tilanteisiin”, hän sanoo.

”Valtaosalla väestöstä on hyvin rationaalinen, tavallisesta arjesta nouseva kyky suhtautua asioihin. Koukuttuminen väkivaltaiseen uutisvirtaan on tietynlainen voitto terroristeille. Arjen jatkaminen on se, missä terroristit eivät voita.”

Vaikka esimerkiksi mielenterveyspalveluiden tarpeen on raportoitu kohonneen pidemmäksi aikaa isojen terrori-iskujen jälkeen, eri puolilla maailmaa tehdyt tutkimukset viittaavat myös siihen, että ihmiset tottuvat asioihin.

Stressi ja tunne uhkasta heikkenevät ajan mittaan. Myös oma elämäntilanne ja sen haavoittuvaisuus vaikuttavat.

Ihmisillä on ahdistuksen selättämiseen erilaisia keinoja. Monet yhdysvaltalaiset kääntyivät iskujen jälkeen uskonnon pariin ja hakivat turvaa toisistaan. He puhuivat tuntemuksistaan ja osallistuivat naapuruston vahtimiseen. Ihmiset myös lahjoittivat rahaa hyväntekeväisyyteen.

Sama on huomattu muidenkin tragedioiden jälkeen: ihmiset reagoivat epävarmuuteen yrittämällä auttaa kaukana eläviä ihmisiä.

Jatkuva kohonnut terrorismin uhka lisää silti ahdistuneisuutta. Uudet terrori-iskut tuovat muistot takaisin.

Ranskan tammikuun Charlie Hebdo -iskujen jälkeen terrorismin uhreja auttava Denoix de Saint Marc sai burnoutin. Hän jäi kuukausiksi sairauslomalle.

Nyt hän on palannut töihin, ja hänen ryhmällään on töitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. He antavat psykologista apua selvinneille, uhrien ystäville läheisille sekä muille tarvitseville.

Yhdistyksen tarkoitus on kolminkertaistaa henkilökunta ja muuttaa isompiin tiloihin, Denoix de Saint Marc sanoi Vice Newsille.

Kun Denoix de Saint Marcilta kysyttiin, ovatko Pariisin uudet iskut erilaisia kuin muut terrorihyökkäykset, hän sanoi ei. Monet uhrit ovat nuoria, mutta tarina on sama kuin aina aikaisemminkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat