Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoo tarjosi laajaa kriisiapua

Ulkomaat
 
Peter Nicholls / Reuters
Lontoon poliisi järjesti tiistaina suuren terrorismiharjoituksen.
Lontoon poliisi järjesti tiistaina suuren terrorismiharjoituksen. Kuva: Peter Nicholls / Reuters

Lontoo

Kymmenen vuotta sitten islamistiterroristit iskivät Lontooseen. Neljä itsemurhapommittajaa räjäytti kolme maanalaisjunaa ja yhden bussin. Kuolonuhreja kertyi 52, ja 775 loukkaantui.

Surutyö ja toipuminen olivat vasta käynnissä, kun Lontooseen tehtiin uusi iskuyritys. Syylliset saatiin kuitenkin kiinni ja tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin. Terroristeja jäljittäessä poliisi ampui kuoliaaksi viattoman brasilialaisen miehen, joka oli virheellisesti tunnistettu yhdeksi epäillyistä.

Lontoolaisille tuli kunnia-asiaksi palata arkeen mahdollisimman pian. Maanalaisessa oli heti iskujen jälkeen tavallista tyhjempää, mutta väljyyttä ei kestänyt kauan. Suurkaupunki ei pysähdy terrorismin pelon takia.

Brittipoliisit eivät yleensä kanna asetta kuten kollegat mannermaalla. Iskujen jälkeen vilkkaita asemia alkoivat vartioida raskaasti aseistautuneet poliisit.

Näkyvään vartiointiin törmää vieläkin. Sen tarkoitus on toimia sekä pelotteena että yleisön rauhoittajana. Uuden iskun uhkatasoa kuvaavan mittarin seuraamisesta tuli samalla jokapäiväistä puuhaa.

Sekä Lontoon iskut 7. heinäkuuta 2005 että Pariisin iskut 13. marraskuuta 2015 kohdistuivat pehmeisiin kohteisiin eli tavallisiin ihmisiin tekemässä tavallisia asioita. Tämä muodostaa lisäpaineita kaupungin ja kaupunkilaisten toipumiselle. Uusien iskujen mahdollisuus on todellinen.

Lontoossa alettiin antaa heti terrori-iskujen jälkeen kriisiapua. Iskuja oli todistamassa tavalla tai toisella noin 4 000 lontoolaista. Julkinen terveydenhuoltosektori käynnisti laajan ohjelma, joka tarjosi psykologista apua tapahtumapaikalla olleille. Ohjelma kesti kaksi vuotta, ja pitkäaikaisen avun piiriin tuli yli 900 henkilöä.

Vuonna 2009 julistetun loppuraportin mukaan ihmiset kärsivät terrori-iskujen jälkeen ahdistuneisuudesta ja peloista, mutta oireet alkavat häipyä itsestään yleensä jo muutaman viikon kuluttua.

Tilanne on toinen, jos henkilö kuuluu iskusta selviytyneisiin tai on muuten ollut tapahtumapaikalla. Silloin niin sanottu traumanjälkeinen stressihäiriö voi kestää vuosia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat