Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismi varjostaa yhä Kenian Nairobia

Ulkomaat
 
© Goran Tomasevic / Reuters
Syyskuussa 2013 asein varustautuneet terroristit hyökkäsivät Nairobissa ostoskeskukseen.
Syyskuussa 2013 asein varustautuneet terroristit hyökkäsivät Nairobissa ostoskeskukseen. Kuva: © Goran Tomasevic / Reuters

Johannesburg

Kenian pääkaupungissa Nairobissa terroristit hyökkäsivät suureen Westgate-ostoskeskukseen kaksi vuotta sitten. Kohde oli tunnettu ja täynnä ihmisiä. Ostoskeskus myös symboloi Nairobin uuden keskiluokan elämäntapaa.

Hyökkäyksen tekijäksi ilmoittautui al-Shabaab-liike, jonka tukikohta on sisällissotaa käyvässä Somaliassa. Westgatessa tapettiin 67 ihmisiä, joiden joukossa oli sekä kenialaisia että ulkomaalaisia.

Korjattu Westgate avattiin uudelleen viime kesänä. Sitä juhlittiin Nairobissa merkkinä paluusta tavallisuuteen.

Terrorismin luoma huoli silti näkyy edelleen kaupungin katukuvassa turvatoimina. Julkisten rakennusten, ostoskeskusten ja hotellien sisäänkäynneillä on metallinpaljastimia ja tarkastuksia.

Al-Shabaab ei ole onnistunut tekemään uutta suuriskua Nairobissa, mutta se on hyökännyt muualla Keniassa, kuten rannikon Mombasassa. Pahin hyökkäys oli tämän vuoden huhtikuussa pohjoisen Garissassa, jonka yliopistolla surmattiin 147 ihmistä, useimmat opiskelijoita.

Terrorismin varjo on romahduttanut turistien määrän Keniassa. Nairobin laaja somaliyhteisö on epäluulojen vuoksi kärsinyt syrjinnästä.

Nairobi on kuitenkin pystynyt pitämään asemansa kasvavana talouden ja uuden teknologian keskuksena Itä-Afrikassa. Kamppailu kaupungin imagosta on silti vaikea.

Kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vieraili heinäkuussa Keniassa, amerikkalainen uutiskanava CNN kutsui Keniaa ”terrorismin pesäkkeeksi”. Se nostatti kiukkuisia kommentteja kenialaisilta sosiaalisessa mediassa.

Joidenkin kommenttien mukaan saman leiman olisi voinut laittaa Yhdysvaltoihin, joissa valkoihoinen rasisti oli juuri tehnyt joukkosurman mustien kirkkoon.

Tony Karumba / AFP
Ostoskeskus paloi terrorihyökkäyksen jäljiltä.
Ostoskeskus paloi terrorihyökkäyksen jäljiltä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat