Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Yorkissa suru ja pelko haalenivat, varovaisuus jäi

Ulkomaat
 
Chris Pedota / Reuters
Carrie Bergonia menetti WTC-iskuissa puolisonsa, palomies Joseph Ogrenin. Bergonia kävi iskujen muistomerkillä vuonna 2013 iskujen vuosipäivänä.
Carrie Bergonia menetti WTC-iskuissa puolisonsa, palomies Joseph Ogrenin. Bergonia kävi iskujen muistomerkillä vuonna 2013 iskujen vuosipäivänä. Kuva: Chris Pedota / Reuters

Washington

Kaksoistornien kaatuminen New Yorkissa syyskuussa 2001 muutti amerikkalaisten maailman. Terrori-iskuja olivat edeltäneet Neuvostoliiton romahtaminen ja 1990-luvun pitkä nousukausi. Äkkiä amerikkalaiset havahtuivat siihen, että heillä oli uusi vihollinen, joka kykeni tappamaan tuhansia kotimaan kamaralla.

World Trade Centerin kaksoistorneissa kuoli 2 600 ihmistä. Muutaman kuukauden ajan paljasjalkainen newyorkilainen Lawrence Gelber alkoi itkeä, kun hän kuunteli uutisia. Suru ja järkytys olivat niin syviä.

Iskuja seurasi myös pelko. Syyskuun 11:nnen kaltainen isku oli tuntunut mahdottomalta. Nyt mikä tahansa oli mahdollista.

Kun Gelber näki metrossa arabin näköisen miehen, joka kantoi suurta reppua, hän vaihtoi vaunua. Samalla hän soimasi itseään, koska ei olisi halunnut luokitella ihmisiä.

Muutaman vuoden ajan Gelber kantoi salkussaan myös taskulamppua ja vesipulloa siltä varalta, että jäisi jumiin metroon uuden terrori-iskun takia.

Pelko liittyi myös siihen, mitä iskut tekisivät Yhdysvalloille. Gelber vastusti presidentti George W. Bushin hyökkäystä Irakiin maaliskuussa 2003. Hän oli varma, että se lietsoisi irakilaisia Yhdysvaltoja vastaan.

Yksitoista vuotta myöhemmin Gelber sanoo olleensa oikeassa. ”Irakin sota teki maailmasta turvattomamman”, hän sanoo.

New York on aina ollut kirjava ja kaoottinen suurkaupunki, miljoonien siirtolaisten koti. Terrori-iskujen jälkeen siitä tuli myös uhmakas. Kaksoistornien tilalle alettiin rakentaa Vapauden tornia, josta tuli vielä kaksoistorneja korkeampi.

Nykyisin Gelber, 68, ajattelee terrori-iskuja vain kun hän näkee matalalla lentävän koneen tai kuulee helikopterin. Hän säilyttää myös ylimääräistä juomavettä ja telttaa asuintalonsa kellarissa, kaiken varalta.

”Syvällä takaraivossa on ajatus, että entä jos jotain tapahtuu. Sitä Osama bin Laden halusi, ja vaikka hän on kuollut, sen hän myös saavutti”, Gelber sanoo.

Lawrence Gelber ja kolme muuta newyorkilaista pitivät HS:lle päiväkirjaa vuodesta terrori-iskujen jälkeen. Sen voi lukea täältä: http://www2.hs.fi/uutiset/juttu.asp?id=20020908ER9

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat