Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki pidätti belgialaismiehen epäiltynä yhteyksistä Pariisin iskuun

Ulkomaat
 
Reuters
Poliisit saattoivat terroriyhteyksistä epäiltyä belgialaismiestä Turkin Antalyassa perjantaina otetussa kuvassa. Miehen pidättämisen ajankohta ei ollut tarkasti tiedossa.
Poliisit saattoivat terroriyhteyksistä epäiltyä belgialaismiestä Turkin Antalyassa perjantaina otetussa kuvassa. Miehen pidättämisen ajankohta ei ollut tarkasti tiedossa. Kuva: Reuters

Turkin viranomaiset pidättivät lauantaina belgialaismiehen, jota epäillään yhteyksistä Pariisissa viime viikon perjantaina tehtyyn terrori-iskujen sarjaan, jossa kuoli ainakin 130 ihmistä. Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut tehneensä iskun. Tarkalleen ei tiedetä, milloin mies on pidätetty.

Marokkolaistaustainen Belgian kansalainen Ahmad Dahmani pidätettiin lähellä Antalyan lomakohdetta Etelä-Turkissa. Hänen seuranaan oli kaksi tiettävästi Syyrian kansalaista, joiden epäillään yrittäneen salakuljettaa Dahmanin rajan yli Turkista Syyriaan.

”Turkin turvallisuusjoukkojen mukaan Dahmani on Isisin taistelija, joka oli suunnittelemassa rajanylitystä Syyriaan”, kertoi nimettömänä puhunut turvallisuusviranomainen uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

”Uskomme, että Dahmani oli yhteydessä terroristeihin, jotka tekivät Pariisin iskun”, viranomainen kertoi. Hän ei perustellut epäilystä enempää, jotta tutkinnasta ei paljastuisi enempää tietoja epäillyille.

Turkkilainen uutistoimisto Dogan kertoi lauantaina, että Dahmani olisi tehnyt tiedustelutyötä Isisille, mutta Turkki ei vahvistanut tietoa.

Doganin mukaan Dahmani oli saapunut Antalyan lentokentälle iskuja seuranneena päivänä eli lauantaina 14. marraskuuta Amsterdamista lähteneellä lennolla. Turkin terrorisminvastainen poliisi oli mukaan seurannut Dahmania, kun tämä oli kirjautunut loistohotelliin Antalyassa maanantaina 16. marraskuuta.

Ei ole tiedossa, milloin Dahmani ja syyrialaiset pidätettiin, mutta Turkki julkaisi pidätystilanteesta valokuvia, joissa siviilipoliisit taluttivat Ferrari-merkkiseen urheilupusakkaan pukeutunutta käsiraudoitettua miestä.

Turkin länsimaiset liittolaiset ovat pitkään syyttäneet Turkkia tehottomuudesta jihadistien pysäyttämisessä näiden matkalla Isisin hallitsemille alueille. Turkki on vastannut vaatimalla länsimaiden tiedustelujärjestöiltä enemmän tietoja jihadistien liikkeistä.

Turkki sanoo, että jo 26 600 jihadistiksi epäiltyä on lisätty tietokantaan, jonka perusteella epäiltyjä voidaan seurata ja estää heidän maahantulonsa. Tietokanta perustuu suureksi osaksi Turkin länsimaisten liittolaisten antamaan tiedustelutietoon.

Uutistoimisto Al Jazeeran mukaan kahden vuoden kuluessa noin 1 300 ihmiseltä on evätty pääsy Turkkiin jihadistiepäilyjen vuoksi, ja 2 300 ulkomaalaista on karkotettu.

Turkki ilmoitti lauantaina, että Dahmani ei ollut maahantulokieltolistalle, eikä Belgia ollut antanut Turkille mitään Dahmani koskevaa tietoa. Turkki sanoo pidättäneensä Dahmanin omien tutkimustensa perusteella.

”Jos Belgian viranomaiset olisivat varoittaneet meitä ajoissa, Dahmani olisi voitu pidättää jo lentokentällä. Kehotamme liittolaisiamme jatkamaan tietojen jakamista meidän kanssamme”, turkkilaisviranomainen sanoi AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat