Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän propaganda-asiantuntija: Propagandan tavoitteena on saada aikaan passiivinen kansa

Venäjän johdon julkisuudenhallintaan erikoistuneen kirjailijan Peter Pomerantsevan mukaan Venäjän propaganda yrittää tehdä ihmisistä epäpoliittisia.

Ulkomaat
 
Sami Kero / HS
Venäjän omiin kansalaisiinsa kohdistaman propagandan syvin tarkoitus on tehdä kansalaisista passiivisia, sanoo Suomessa vieraillut venäläinen kirjailija-toimittaja Peter Pomerantsev.
Venäjän omiin kansalaisiinsa kohdistaman propagandan syvin tarkoitus on tehdä kansalaisista passiivisia, sanoo Suomessa vieraillut venäläinen kirjailija-toimittaja Peter Pomerantsev. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Emigranttiperheen poika

 Peter Pomerantsev syntyi Neuvostoliitossa, mutta emigroitui lapsena länteen.

 Muutti 2001 Venäjälle, jossa asui vuoteen 2010.

 Työskentelee tutkijana Legatum-instituutissa ja kirjoittaa muun muassa The London Review of Booksiin ja The Atlanticiin.

Kirjailija-toimittaja Peter Pomerantsev huokaa.

Venäjä on moukaroinut äärijärjestö Isisin kohteita Syyriassa yhdessä Ranskan kanssa toden teolla tiistaista, jolloin Venäjä vihdoin ilmoitti terroristien tuhonneen venäläisen matkustajakoneen Egyptissä viime kuussa.

Venäjän johdon julkisuuden hallintaan erikoistuneelta Pomerantsevilta on siis luontevaa kysyä, kuinka sattumaa tiedon julkistamien pian Pariisin terrori-iskujen jälkeen oli.

”Minusta tuntuu todella pahalta Pariisin iskujen ja Siinain koneen uhrien puolesta. Ei tekisi mieli spekuloida.”

Pomerantsev istuu kustannusyhtiö Liken toimistolla. Hän on Helsingissä markkinoimassa paljon huomiota saaneen Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista -kirjansa suomennosta. Kirjassa pitkään venäläisellä viihdekanavalla työskennellyt Pomerantsev kuvaa, kuinka Kreml määrittää ja rakentaa todellisuutta.

”Näyttää siltä, että he ovat odottaneet sopivaa tapaa selittää asia. En osaa sanoa, mitä he olisivat tehneet, jos Pariisin iskuja ei olisi tapahtunut”, Pomerantsev sanoo.

”Nyt puhutaan vain yhteisestä vihollisesta lännen kanssa.”

Se on selkeä muutos, hän sanoo. Pitkään kansalaisille on kerrottu, että Syyriassa taistellaan oikeastaan Yhdysvaltoja vastaan, koska Yhdysvallat tukee ääriliikkeitä tukevia saudeja. Ukrainastakin puhuttiin taisteluna Yhdysvaltoja vastaan, silloin kun se oli vielä pääagendalla.

Pomerantsev kuitenkin huomauttaa, että lännessä on helppo tulkita Venäjän taktiset liikkeet strategisiksi tai jopa ideologisiksi. Venäjän propagandassa on myös olennaista olla etusivulla, kuten Venäjä taas on.

Lomalennon tuhoutuminen Siinailla oli tragedia uhreille ja heidän omaisilleen. Venäjän johdolle se oli ikävä myös siksi, että pian tuhon jälkeen Isisiin kytköksissä oleva terroristijärjestö ilmoittautui tekijäksi ja kertoi syyksi Venäjän syyskuussa aloittamat pommitukset Syyriassa.

”Koko Syyria-operaation oli tarkoitus olla oikeastaan elokuva sodasta, ei kunnon sota. Sen piti olla hyvin siisti operaatio, jossa käytetään ammattilaisia.”

Kreml kyllä tietää, että ihmiset voivat sanoa, mitä olettavat johdon haluavan. Se myös tietää kannan voivan muuttua, jos alkaa tulla uhreja, Pomerantsev sanoo.

Venäjän propagandasta on puhuttu viime aikoina paljon. Pomerantsev tuntee erityisesti sen Venäjän omille kansalaisille suunnatun osan.

”Sen syvin tarkoitus on ollut tehdä ihmisistä passiivisia, tehdä heistä epäpoliittisia.”

”[ Vladimir ] Putin on ainoa toimija.”

Siksi oppositiohahmo Aleksei Navalnyi oli niin pelottava Kremlille. Hänen kun onnistui yhdistää toisiaan inhonneet neljä ryhmää taakseen: teknologiaan keskittyvät turhautuneet pienyrittäjät, liberaalit, kansallismieliset ja korruptioon kyllästyneet valistuneet byrokraatit.

”Kreml on nyt taitavasti hajottanut tämän ryhmittymän.”

Pomerantsev työskenteli viihdekanavalla 2000-luvun puolivälistä lähtien. Viihdekanavat olivat monille lahjakkaille venäläisille eräänlainen turvapaikka, koska uutisten puuttuminen tarkoitti myös propagandan puuttumista. Sketsiohjelmissa saatettiin puuttua isoihinkin ongelmiin, mutta politiikka oli putsattu pois.

”Oli eräänlainen sopimus. Ei uutisia, ei propagandaa”, hän sanoo.

”Nyt näyttää olevan uusi sopimus. Viihdeväki joutuu suunnilleen puolen vuoden välein kertomaan julkisesti tukensa.”

Pomerantsevin mukaan on kuitenkin tärkeä ymmärtää, ettei ketään yleensä pakoteta liiallisuuksiin, ennemminkin minimi riittää. Venäjä kun ei ole totalitaristinen maa, vaan ennemminkin jälkitotalitaristinen.

”Tämä voi toki muuttua, jos Venäjä alkaa oikeasti käyttäytyä kuin olisi sodassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat