Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakettikuskit Pekingin vesisateessa – kotiovelle ei tuoda enää mitään

Pekingiläiselle asuinalueelle ei päästetä enää ulkopuolisia, koska Kiina kytkee omat ongelmansa kansainväliseen terrorismiin.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kadulle lähelle toimistoani on pysäköity enimmillään seitsemän kolmipyöräistä tavaramopoa portin eteen. Niiden kuljettajat, kiinalaisten internet-kauppojen ja kuriiriyhtiöiden lähetit, värjöttelevät sateessa mopojensa luona.

Normaalisti mopot pörräisivät portin sisäpuolella pitkin asuinaluetta, jolla työpaikkani sijaitsee. Lähetit juoksisivat porraskäytävissä viemässä ihmisten tilaamia paketteja koteihin ja toimistoihin.

Kiinassa lähes mitä tahansa voi tilata suoraan kotiovelle, joten lähettejä ravaa yleensä asuinalueilla aamusta iltaan. Tavaroiden ja ruoan ostaminen netistä on erittäin yleistä etenkin kaupunkilaisen keskiluokan keskuudessa.

Nyt lähetit kuitenkin pidetään porttien ulkopuolella. Sieltä he soittelevat asiakkailleen ja pyytävät näitä hakemaan pakettinsa. Lounasaikaan osa paketteja kuljettavista tavaramopoista on poissa, mutta tilalla on suuri joukko ravintoloiden ruoka-annoksia kuljettavia kaksipyöräisiä mopoja.

Kotiovelle ei tuoda enää mitään. Huomaan olevani lähes eristetyllä alueella.

Mikko Paakkanen / HS
Ruoka- ja tavaralähetit eivät pääse enää kaikilla asuinalueilla Pekingissä viemään lähetyksiään suoraan kotioville.
Ruoka- ja tavaralähetit eivät pääse enää kaikilla asuinalueilla Pekingissä viemään lähetyksiään suoraan kotioville.

Toimistoni on vartioidulla asuinalueella, jossa majailee paljon ulkomaalaisia toimittajia, liikemiehiä ja diplomaatteja sekä varakkaita kiinalaisia. Asuinalueen toimistolta vastataan kyselyyni lähettien kohtalosta, että Pekingin poliisiviranomainen on käskenyt olla päästämättä ulkopuolisia alueelle.

Syy on Pariisin terrori-isku, minulle kerrotaan. Sitä ei tiedetä, onko määräys vain tilapäinen, vai loppuuko minulta hätäisten pikalounaiden hotkiminen työpöydän ääressä lopullisesti.

Määräys ei ilmeisesti koske kaikkia asuinalueita, mutta ainakin se näyttää koskevan näitä Kiinan ulkoministeriön alaisen yhtiön hallinnoimia paikkoja, joissa asuu enimmäkseen ulkomaalaisia.

Mediassa tai missään muuallakaan ei ole kerrottu, että Pekingissä olisi jokin konkreettinen uhka, joka vaatisi turvallisuustason nostamista.

Kiinan johto kuitenkin nosti yhdenlaisen uhkakuvan esiin pian Pariisin iskun jälkeen.

Xinjiangin islamistien terrorismin torjunnan tulisi olla tärkeä osa kansainvälistä terrorismin vastustamista, ilmoitti Kiinan ulkoministeri Wang Yi viime viikonvaihteessa.

Islaminuskoisen uiguurivähemmistön asuinalueella Xinjiangissa turvatoimia vasta onkin kiristetty. Sikäläisiä tuntevan tuttavani mukaan Xinjiangissa nähtiin Pariisin iskujen jälkeen panssarivaunuja kaduilla. Se ei olisi tavatonta, koska Xinjiangissa turvatoimet ovat aina tiukat.

Kiinassa on ollut viime vuonna useita väkivaltaisia iskuja, joita Kiinan mukaan ovat tehneet Xinjiangin uiguuriseparatistit. Valtaosa iskuista on tehty Xinjiangissa.

Kiina on jo pitkään pyrkinyt lanseeraamaan ajatusta, että Xinjiangista lähtöisin olevat ryhmittymät olisivat osa kansainvälistä islamistiliikettä. Länsimaat eivät ole kuitenkaan olleet kovin vakuuttuneita.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet Xinjiangin iskuja lähinnä paikallisten ryhmittymien tekeminä. Niiden on katsottu johtuvan pikemminkin Kiinan politiikasta Xinjiangissa kuin kansainvälisestä jihadismi-ideologiasta. Kyse on enemmän separatismista eli halusta erota Kiinasta kuin islamismista.

Kieltämällä pitsakuskeilta pääsyn paikkoihin Pekingissä Kiina kuitenkin luo kuvaa, että Kiinan separatisteilla olisi jotain tekemistä Pariisin iskujen kanssa. Pitämällä uhkaa esillä Kiina voi saada ymmärrystä koville otteilleen Xinjiangin uiguureja kohtaan ainakin kotimaassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat