Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n turvaneuvoston suuri symbolinen ele: Kaikki maat yhdessä Isisiä vastaan

Päätöslauselma antaa moraalista tukea Ranskan iskuille Syyriassa mutta ei valtuuta voimankäyttöön Isisiä vastaan.

Ulkomaat
 
Brendan McDermid / Reuters
YK:n päämaja New Yorkissa Yhdysvalloissa.
YK:n päämaja New Yorkissa Yhdysvalloissa. Kuva: Brendan McDermid / Reuters

Washington

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa Ranskan muotoileman päätöslauselman, jonka mukaan kaikkien maiden tulisi ryhtyä ”kaikkiin mahdollisiin toimiin kansainvälisen oikeuden puitteissa” äärijärjestö Isisiä vastaan.

Päätöslauselma oli symbolisesti tärkeä, koska se syntyi äänin 15–0, eli myös Venäjä äänesti sen puolesta. Päätöslauselmassa ei kuitenkaan viitata YK:n voimankäyttöpykäliin, eikä se anna Ranskalle eikä muillekaan maille YK:n valtuutusta uusiin sotilastoimiin.

Kyse on pikemminkin yhteisen tahdon ilmaisusta, jolla haluttiin tukea Ranskaa Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

”Se on poliittinen vetoomus, jolla pyritään saamaan kaikki YK:n jäsenmaat asettamaan Isisin vastaisen taistelun prioriteettilistan kärkeen. Se, mitä se käytännössä tarkoittaa, jää nähtäväksi”, arvioi suomalainen YK-lähde lauantaina.

YK antoi samanlaisen poliittisen vetoomuksen myös syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen tueksi Yhdysvalloille. Myöhemmin sitä seurasi joukko konkreettisempia terrorisminvastaisia toimia.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Ranska on kiihdyttänyt ilmaiskuja Isisiä vastaan, ja YK:n päätöslauselma antaa iskuille moraalista selkärankaa. The Wall Street Journal -lehden mukaan Ranskan lentotukialus saapuu itäiselle Välimerelle ensi viikolla mukanaan 24 uutta pommittajaa, mikä kolminkertaistaa Ranskan ilmavoiman alueella.

Suomikin on osallistunut Isisin-vastaiseen liittoumaan muun muassa kouluttamalla kurditaistelijoita.

Myös Venäjä äänesti turvaneuvostossa päätöslauselman puolesta, vaikka se on esittänyt myös omaa, vaihtoehtoista versiotaan. Venäjän ehdotuksessa korostetaan yhteistyötä terrorismin kohteena olevan maan hallituksen kanssa.

Länsimaille Venäjän ehdotus ei käynyt, koska se olisi pönkittänyt Syyrian diktaattorin Bashar al-Assadin asemaa. Länsimaat eivät myöskään halua oikeuttaa Venäjän ilmaiskuja Syyriassa, koska osa niistä on suunnattu al-Assadin vihollisia, ei Isisiä vastaan.

Yhdysvallat haluaa al-Assadin astuvan syrjään, vaikka se ei näytä todennäköiseltä niin kauan kun taistelu Isisiä vastaan on kesken.

”Jokainen maa voi käyttää tätä [YK:n päätöslauselmaa] omiin tarkoituksiinsa. Venäläiset korostivat, että se on askel kohti Vladimir Putinin ehdottamaa terrorisminvastaista koalitiota”, YK-lähde arvioi.

Isisin lyöminen sotilaallisesti ei olisi kovin vaikea tehtävä, arvioi The Wall Street Journal lauantaina. Se vaatisi noin 40 000 sotilaan maajoukot, ilmatukea ja aikaa kaksi kuukautta.

Afganistanin ja Irakin sodat osoittivat kuitenkin, miten vaikea on alueiden hallinta ja rauhoittaminen sotimisen jälkeen. Länsijoukot Syyriassa ruokkisivat Isisin propagandaa uskonsodasta ja provosoisivat muslimeja liittymään Isisiin.

”Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen elimme pelossa ja halusimme toimia päättäväisesti. Kaivamme yhä itseämme ulos siitä kuopasta”, muistutti puolustusministeriö Pentagonin entinen virkamies Derek Chollet The Wall Street Journal -lehdelle.

YK:n päätöslauselman yksi tarkoitus voikin olla suoristaa myös muslimimaiden rivit taistelussa Isisiä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat