Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroriteon valmistelusta epäilty mies vapautettiin Ruotsissa

Ulkomaat
 
TT / Reuters
Poliiseja turvapaikanhakijoille tarkoitetun asuntolan edessä Bolidenissä.
Poliiseja turvapaikanhakijoille tarkoitetun asuntolan edessä Bolidenissä. Kuva: TT / Reuters

Ruotsissa terroristiteon valmistelusta epäilty ja pidätetty 22-vuotias mies vapautettiin sunnuntaina. Häntä ei enää epäillä rikoksesta, syyttäjän edustaja Hans Ihrman tiedotti.

”Tutkinta kuitenkin jatkuu, sillä on edelleen syytä olettaa, että terrorismirikosta on valmisteltu. Tutkimuksia jatketaan, jotta asiaan saadaan selvyys ja jotta joku voidaan tuoda oikeuden eteen rikoksesta”, Ihrman kirjoitti.

22-vuotias otettiin kiinni torstaina Bolidenissä, missä hän asui turvapaikanhakijoille suunnatussa asuntolassa.

Hänet oli pidätetty poissaolevana tiistai-iltana.

Jo miehen kiinniottamisen jälkeen kysymyksiä herätti esimerkiksi se, että hän oli kertonut olinpaikkansa verraten avoimesti Facebookissa ja hänen nimensä luki myös hänen ovessaan. Hän ei etsintäkuulutuksesta huolimatta koettanut piilotella poliisilta.

Sunnuntaina, kun mies oli todettu syyttömäksi, Ruotsissa heräsi keskustelu turvallisuuspoliisin toiminnasta: 22-vuotias on turvapaikanhakija, ja hänen kuvansa ja henkilöllisyytensä ehti olla Ruotsin medioissa etusivun uutisena jo päiviä.

Asianajaja Thomas Olsson katsoo, että turvallisuuspoliisin pitää nyt selittää syyt pidätyspäätökselleen. Se on saattanut aiheuttaa miehelle korjaamatonta vahinkoa. Olsson on aiemmin puolustanut terrorismirikoksista epäiltyjä.

Olsson sanoi TT:lle että Säpo on selvästi toiminut ”lähes paniikissa”, eikä sillä ole ollut kykyä arvioida saamaansa informaatiota.

”Tällaisessa tapauksessa työskentelytapoja pitää luonnollisesti tarkastella. Mielestäni on kyse luotettavuudesta.”

Myös Mårten Schultz, siviilioikeuden professori Tukholman yliopistosta, arvosteli päätöstä. ”Hänen pitäisi saada vahingonkorvauksia. Hän oli kaikkein vihatuin ja jahdatuin mies Ruotsissa”, hän sanoi TT:lle.

Turvallisuuspoliisi kommentoi asiaa melko pidättyväisesti sunnuntaina. ”Se, mitä tapahtui kuvaa hyvin kaikkien turvallisuuspalveluiden dilemmaa, missä joudumme toimimaan epätäydellisen tilannekuvan perusteella. Ottaen huomioon nykyisen epävakaan tilanteen, on todennäköistä, että Eurooppa saa sopeutua tämänkaltaisiin tapahtumiin”, se kirjoitti tiedotteessa.

Sisäministeri Anders Ygeman puolusti turvallisuuspoliisin toimintaa. ”Tilanne on luonnollisesti onneton kyseisen yksilön kannalta, mutta on myönteistä, että tapaus voitiin selvittää”, hän sanoi Dagens Nyheterille.

Miehen perhe asuu Irakin Mosulissa Isisin hallitsemalla alueella. He ilahtuivat vapautuspäätöksestä. ”Emme ole nukkuneet emmekä syöneet kolmeen päivään, mutta nyt olemme hyvin onnellisia ja kiitämme jumalaa”, sanoi hänen isänsä Muthanna Majeed Expressenille tulkin välityksellä.

Ruotsi kohotti terrorismin uhkatasoaan viime viikolla osin terrorismiepäilyn takia. Uhkataso säilyy edelleen, viestitti turvallisuuspoliisi.

Se viittasi muun muassa ympäröivän maailman tilanteeseen.

Oikaisu 23.11. kello 9.25: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Thomas Olsson toimi 22-vuotiaan asianajajana. Asianajajana toimi Ola Salomonsson. Olsson on puolustanut muita terrorismirikoksista epäiltyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat