Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman tappavimmat terroristijärjestöt ovat Boko Haram ja Isis – entä jos ne yhdistyvät?

Uhrien määrällä mitattuna maailman vaarallisin terroristiryhmä on Nigeriassa toimiva ääri-islamistinen Boko Haram. Toisena tulee Isis. Yhdistääkö niitä mikään muu?

Ulkomaat
 
Joe Penney / Reuters
Boko Haramin merkitsemä rakennus nigerialaisessa Damasakin kylässä maaliskuussa. Terroristiryhmä kidnappasi yli 400 naista ja lasta Damasakista.
Boko Haramin merkitsemä rakennus nigerialaisessa Damasakin kylässä maaliskuussa. Terroristiryhmä kidnappasi yli 400 naista ja lasta Damasakista. Kuva: Joe Penney / Reuters

JOHANNESBURG.

Eniten maailmassa terrorismista kärsivät ihmiset Koillis-Nigeriassa. Siellä toimii ääri-islamistinen Boko Haram. Se on uhrien määrällä mitattuna maailman vaarallisin terroristiryhmä, kertoo tutkimuslaitos Institute for Economics and Peace tällä viikolla julkistetussa raportissa.

Terroriryhmistä toiseksi eniten ihmisiä tappoi viime vuonna Irakin ja Syyrian islamilainen valtio, eli Isis, joka sanoo tehneensä myös äskettäisen hyökkäykset Pariisiin.

Terrori-iskut tappoivat viime vuonna 32 658 ihmistä maailmassa. Puolet uhreista aiheuttivat Boko Haram ja Isis, josta käytetään myös arabinkielistä lyhennettä Daesh.

Näiden ryhmien yhteistyö olisi varsinainen pahan akseli. Mutta onko sitä?

Boko Haram julisti liittolaisuutensa Isisiin viime maaliskuussa – Twitterissä. Ilmoituksen jälkeen Boko Haram on ottanut Isisin lipun omaan tunnukseensa. Järjestön johtaja Abubakar Shekau on myös videolla ylistänyt Isisin johtajaa Abu Bakr al-Baghdadia, jota kannattajat kutsuvat kalifiksi.

Vannomalla uskollisuuttaan Boko Haramista tuli Isisin ”suurin ja tappavin liittolainen”, kirjoittaa Afrikan turvauhkien tutkija Ryan Cummings blogissaan. Hän työskentelee Red24-analyysifirmassa.

Käytännön tasolla yhteydet Boko Haramin ja Isisin välillä ovat vähäisiä. Ei ole näyttöä siitä, että Isis olisi esimerkiksi kouluttanut Boko Haramia tai toimittanut sille aseita.

Yhteistyö on ollut pääasiassa tykkäämistä sosiaalisessa mediassa: Isis on verkossa levittänyt myös Boko Haramin propagandaa. Se saa molemmat näyttämään itseään laajemmalta uhalta.

Boko Haramin uskollisuusjulistus on merkittävä jihadismin laajemmassa kuviossa.

Maailmanlaajuisen jihadismin johtava verkosto oli pitkään Osama bin Ladenin aikoinaan perustama al-Qaida. Isis syntyi sen jäänteistä. Nyt nämä kaksi ryhmittymää kilpailevat vaikutusvallasta, resursseista ja liittolaisista.

Malin hotellihyökkäyksestä epäilty al-Mourabitoun-ryhmä tunnusteli suhdetta Isisin kanssa, mutta julistautui kuitenkin viime kesänä Maghrebin alueen al-Qaidan liittolaiseksi.

Myös Boko Haramin uskotaan aiemmin saaneen koulutusapua yksittäisiltä al-Qaidan pohjoisafrikkalaisilta jihadisteilta.

Maantieteellisesti Isis ja Boko Haram ovat etäällä. Lähi-idän ja Länsi-Afrikan välissä on tuhansia kilometrejä ja vaikeita seutuja, kuten Sahara.

Isis on ennennäkemättömän jihadistisen muuttoliikkeen keskus. Se on houkutellut riveihinsä jopa 30 000 taistelijaa noin sadasta maasta, arvioi Institute for Economics and Peace raportissaan.

Lue lisää: Isisin maailmankuva nojaa islamin sotaisaan historiaan.

Isisiin verrattuna Boko Haram on pieni ja paikallinen. Sen jäsenet ovat pääasiassa nigerialaisia.

Boko Haram on kuitenkin alkanut käyttäytyä entistä enemmän Isisin tapaan, arvioi Jamestown-säätiön tutkija Jacob Zenn analyysissään.

Hänen mukaansa Boko Haram matkii Isisin toimia muun muassa teloittamalla kristittyjä, katkomalla raajoja synnintekijöiltä ja hinnoittelemalla siepattuja tyttöjä näiden iän ja kauneuden mukaan.

Yksi uhkakuva toimintatapojen yhtenäistymisessä on, että Boko Haramista tulisi uusi magneetti ja tukikohta kansainvälisille jihadisteille.

Ajatus omasta ”kalifaatista” Isisin tapaan on esitetty myös Boko Haramin propagandassa. Se ei kuitenkaan hallitse mitään yhtenäistä aluetta.

Päinvastoin tämän vuoden aikana Nigerian armeija on ajanut Boko Haramin pois monista kylistä ja kaupungeista kolmessa koillisessa maakunnassa.

Boko Haramin toimintapa nyt on piilotella metsissä ja lähettää sieltä pieniä iskuryhmiä siviilien keskelle.

Viime päivinä Koillis-Nigeriassa on tehty kaksi suurta pommi-iskua, Yolassa ja Kanossa. Iskut tappoivat kymmeniä. Toisessa kahden naisen epäillään räjäyttäneen itsensä torilla.

Viime vuonna terrorismin uhreista 78 prosenttia oli viidessä maassa: Afganistanissa, Irakissa, Nigeriassa, Pakistanissa ja Syyriassa, kertoo Institute for Economics and Peacen raportti.

Vuodesta 2000 lähtien länsimaissa on tehty maailman terrori-iskuista vain kolme prosenttia, raportti sanoo.

Sekä Boko Haram että Isis ovat silti kansainvälisiä uhkia. Isis levitti toimintansa uuteen laajuuteen Pariisin iskuilla, Beirutin pommilla ja venäläisen matkustajakoneen väitetyllä räjäyttämisellä.

Boko Haram ei ole osoittanut kykyä tai halua hyökätä länsimaihin mutta on tehnyt iskuja Nigerian naapurimaihin.

Boko Haramin väkivalta on ajanut jo 2,2 miljoonaa ihmistä pakoon kodeistaan. Valtaosa heistä elää väliaikaismajoituksessa Nigeriassa ja lähimaissa, ainakin toistaiseksi.

Iso ero on siinä, miten muu maailma suhtautuu kahteen vaarallisimpaan terroristiryhmään.

Isis taistelee sekä Syyriassa että Irakissa valtion armeijoita ja muita aseryhmiä vastaan. Lisäksi sitä pommittavat ilmasta Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Venäjä ja joukko Lähi-idän maita.

Boko Haramin päävastustaja on Nigerian korruptoitunut armeija.

Tällä viikolla presidentti Muhammadu Buhari määräsi pidätettäväksi edellisen presidentin turvallisuusneuvonantajan. Presidentti syytti neuvonantajan kavaltaneen jopa kahden miljardin dollarin edestä rahoja, jotka oli tarkoitettu taisteluun Boko Haramia vastaan.

Myös Nigerian naapureita on liittynyt taisteluun Boko Haramia vastaan. Nigerin, Tšadin ja Kamerunin asevoimat ovat kuitenkin melko heikkoja.

Isisiin verrattuna Boko Haram pääsee vielä helpolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat