Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin iskujen etsityin mies pysyi piilossa – Brysselissä oli suuri poliisioperaatio myöhään sunnuntai-iltana

Poliisi eristi useita kortteleita Brysselin keskustassa, lauantaista asti jatkunut korkea terrorivalmiustila jatkuu maanantaina.

Ulkomaat
 
Ville Similä Jukka Perttu
Belgiassa "välitön hyökkäysuhka"
Belgiassa "välitön hyökkäysuhka"
Sotilaat partioivat Brysselissä lauantaina 21. marraskuuta, kun Belgia nosti terroriuhkaluokituksensa korkeimmalle tasolle pääkaupungissaan. Esimerkiksi metroasemat suljettiin. Kuva: Reuters.

Myöhään sunnuntai-iltana Belgian pääkaupungin Brysselin keskustassa oli meneillään suuri poliisioperaatio. Satoja poliiseja ja turvallisuusjoukkojen jäseniä partioi Etterbeekin kaupunginosassa, kertoi Belgian yleisradio RTBF.

Kaksi korttelia oli suljettu kokonaan liikenteeltä, ja ihmisiä on kehotettu pysyttelemään kodeissaan. Myös keskustassa asuvia hotellivieraita on kehotettu pysyttelemään huoneissaan.

Belgian poliisi vetosi viestipalvelu Twitterin käyttäjiin, etteivät nämä paljastaisi yksityiskohtia poliisin sijainnista.

Jo aiemmin ilmoitettiin, että Belgiassa lauantaista asti jatkunut korkea terrorivalmiustila jatkuu maanantaina. Se tarkoittaa, että metro pysyy suljettuna ja myös koulut pidetään kiinni.

Belgian viranomaiset etsivät sunnuntaina useita epäiltyjä, jotka liittyvät runsas viikko sitten Pariisissa tehtyihin terrori-iskuihin, kertoi uutistoimisto AFP.

YVES HERMAN / Reuters
Belgialaissotilas vahdissa kuninkaallisen palatsin edustalla Brysselissä sunnuntai-iltana.
Belgialaissotilas vahdissa kuninkaallisen palatsin edustalla Brysselissä sunnuntai-iltana.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan Belgia etsii nyt 8–10 ihmistä, jotka ovat raskaasti aseistettuja ja joilla on myös räjähteitä.

”Me pelkäämme samanlaista iskua kuin Pariisissa”, pääministeri Charles Michel sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntai-iltana. ”Useat ihmiset voisivat tehdä iskun eri puolilla Brysseliä samanaikaisesti.”

Yksi etsityistä on Belgiassa syntynyt Ranskan kansalainen Salah Abdeslam, 26, jonka uskotaan palanneen Pariisista kotikaupunkiinsa Brysseliin. Hän on Pariisin iskuista epäillyistä ainoa, jonka uskotaan olevan yhä hengissä.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Abdeslamin ystävät ovat kertoneet, että hän on Brysselin seudulla ja yrittää livahtaa viranomaisilta Syyriaan.

Abdeslamin veli kertoi Belgian ranskankieliselle yleisradioyhtiölle RTBF:lle uskovansa, että tämä perääntyi hyökkäyssuunnitelmasta eikä lopulta osallistunut Pariisin iskuihin.

”En vain toivo sitä vaan olen vakuuttunut siitä”, Muhammed Abdeslam sanoi RTBF:lle AFP:n mukaan.

”Hän on hyvin älykäs mies, ja uskon, että viime hetkellä hän muutti mielensä ja päätti valita toisenlaisen tien.”

Uutiskanava CNN:n mukaan Salah Abdeslamin epäillään ajaneen mustaa Renault Clio -henkilöautoa, joka jätti kolme terroristia lähelle Stade de France -jalkapallostadionia perjantai-iltana.

Stadionin iskut epäonnistuivat, koska terroristit eivät päässeet sisälle stadionille.

Auto löytyi neljä päivää myöhemmin hylättynä jalkakäytävälle Pariisin pohjois-osasta.

CNN:n haastattelemien lähteiden mukaan Abdeslam soitti perjantain ja lauantain välisenä yönä noin kello kaksi tutuilleen Belgiaan ja pyysi kyytiä. Mohammed Amri, 27, ja Hamza Attou, 21, saapuivat Pariisin noin viiden aikaan aamulla ja poimivat Abdeslamin kyytiin.

Poliisi pysäytti auton lähellä Belgian rajaa, mutta tuolloin, yhdeksän aikaan lauantaiaamuna, Ranskan viranomaiset eivät olleet vielä julkaisseet epäiltyjen tietoja, ja kolmikko sai jatkaa matkaa.

Amri ja Attou pidätettiin myöhemmin Brysselissä, mutta Abdeslamin olinpaikka on yhä mysteeri.

Salah Abdeslamin tavoittaminen ei yksinään lopettaisi terroriuhkaa, viranomaiset sanoivat.

”Seuraamme tilannetta minuutti minuutilta. Sitä on turha peitellä. Uhka on todellinen, mutta teemme kaikkemme vuorokauden ympäri hoitaaksemme tilanteen”, sisäministeri Jan Jambon kertoi flaaminkieliselle tv-kanavalle uutistoimisto Belgan mukaan.

YOUSSEF BOUDLAL / REUTERS
Sotilaat partioivat turistien suosimalla ostoskadulla Brysselin keskustassa sunnuntaina.
Sotilaat partioivat turistien suosimalla ostoskadulla Brysselin keskustassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat