Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt suunnitteli itse hautajaisensa – osallistujia 1 800

Ulkomaat
 
Reuters
Saksan entisen liittokanslerin Helmut Schmidtin (1918–2015) valtiollisiin hautajaisiin osallistui 1800 vierasta.
Saksan entisen liittokanslerin Helmut Schmidtin (1918–2015) valtiollisiin hautajaisiin osallistui 1800 vierasta. Kuva: Reuters

Berliini. Saksan entisen liittokanslerin Helmut Schmidtin (1918–2015) valtiollisiin hautajaisiin osallistui maanantaina kaikkiaan 1 800 vierasta.

Hampurin Sankt Michaelis -kirkossa olivat koko Saksan poliittinen johto ja EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja parlamentin puhemies Martin Schulz.

Paikalla olivat myös Schmidtin hyvät ystävät Ranskan entinen presidentti Valéry Giscard d'Estaing ja Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger.

Helmut Schmidt oli jättänyt tarkat toiveet omista hautajaisistaan. Hän halusi, että valtiolliset hautajaiset pidetään juuri Sankt Michaelis -kirkossa, jossa järjestettiin hänen vaimonsa Lokin siunaustilaisuus. Schmidt oli toivonut vain muutamia muistopuhujia kirkkoon. Muistotilaisuus on hänen omasta toiveestaan Hampurin vanhalla raatihuoneella.

Koskettavan puheen piti Schmidtin ystävä Henry Kissinger, saksaksi. Hän puhui Helmutista, jonka kanssa ystävyys oli kestänyt yli kuusi vuosikymmentä. ”Ystävyytemme oli elämäni pippuri”.

”Hänen elämänvalintansa eivät riippuneet maasta vaan hänen omastatunnostaan. Hän selitti meille muille maailmanmenoa ja muistutti meitä velvollisuuksistamme. Hän oli eräänlainen maailman omatunto”, Kissinger sanoi.

Schmidt oli myös toivonut useita kappaleita, jotka hän halusi kirkossa kuultavan. Hänet tunnettiin suurena Bachin musiikin ystävänä. Tilaisuuden aluksi kuultiin pohjoissaksalaisnen kappale ”Mien Jehann”, jota Helmut Schmidt oli laulanut isoisänsä kanssa.

Ennen Kissingeriä puhui Hampurin sosiaalidemokraattinen ylipormestari Olaf Scholz.

”Opimme Helmut Schmitdtiltä, että Saksa löytää roolinsa maailmassa vain osana Eurooppaa. Vaatimuksessa Euroopan kansojen yhteistyöstä on erittäin vakava ydin. Helmut Schmidtin omin sanoin, vain niin voimme välttää, ettei ’kaikki sodan paska’ toistu”, Scholz siteerasi suorapuheista Schmidtiä.

Hautaisiin osallistui muiden vieraiden ohella Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka piti myös puheen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat