Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian myrkkymuta saavutti Atlantin valtameren – luonnon toipuminen kestää jopa sata vuotta

Ulkomaat
 
HS–AFP
Brasilialaiskaivokselta valunut myrkyllinen lieju saavutti meren
Brasilialaiskaivokselta valunut myrkyllinen lieju saavutti meren
Marraskuun alussa brasilialaisen rautamalmikaivoksen kaksi jäteallasta petti ja syöksi myrkkymutaa ympäristöön. Ainakin 11 kuoli ja 600 jäi kodittomaksi. Nyt myrkkymuta on saavuttanut Atlantin valtameren. Kuva: Reuters

Kaivosonnettomuudessa luontoon Brasiliassa valunut myrkkymuta on saavuttanut Atlantin valtameren, kertoivat viranomaiset viikonloppuna paikallisille tiedotusvälineille.

Marraskuun alussa rautamalmikaivoksen kaksi jäteallasta petti Minas Geraisin osavaltiossa, ja noin 55 miljoonaa kuutiometriä myrkyllistä mutaa pääsi leviämään ympäristöön.

Mutavyöry kulki 650 kilometrin matkan Docejokea pitkin kohti merta, jonne se saapui viikonloppuna. Viranomaisten mukaan lieju saattaa levitä merellä noin yhdeksän kilometrin säteellä.

Onnettomuudessa kuoli ainakin 11 ihmistä. Useita on yhä kadoksissa ja 600 ihmistä jäänyt ilman kotia. Noin neljännesmiljoona ihmistä jäi ilman juomavettä, joskin osassa kylistä vesihuolto on saatu jälleen kuntoon.

Docejoki eli Rio Doce (suomeksi ”Makea joki”) laskee mereen Espírito Santon osavaltiossa. Viranomaiset, kalastajat ja ympäristöjärjestöt yrittivät rakentaa esteitä, jotta vuoto ei saastuttaisi rannikkoa. Merelle hajotessaan lieju aiheuttaa vähemmän tuhoa kuin rannikolla.

Brasilian ympäristöviraston Ibaman johtaja Luciano Evaristo sanoi uutissivusto G1:lle, että vuoto voi tappaa meren eläimiä ja uhata kilpikonnien pesintää.

Valokuvat näyttävät kuolleita kaloja mudan saastuttaman Docejoen varrella. Kaivokselta valunut punaruskea jätelieju sisältää muun muassa arseenia, sinkkiä, kuparia ja elohopeaa. Kaloja tappaa myös hapen puute ja saastepäästön nostamat lämpötilat.

Brasilian viranomaiset julistivat aiemmin onnettomuuden vuoksi hätätilan yli 200 paikkakunnalla.

Turmaa on sanottu Brasilian historian pahimmaksi ympäristöonnettomuudeksi. Biologien mukaan luonnolta voi mennä 100 vuotta sen vaikutuksista palautumiseen.

G1-sivuston haastatteleman Rio de Janeiron liittovaltionyliopiston insinöörin mukaan myrkkymuta kuitenkin hajoaa mereen päästyään samoin kuin muutkin jokien ja kaupunkien saastepäästöt.

Kaivosyhtiö Samarco on rakentamassa patoja eristääkseen mudan saastuttamien vesireittien varrella eläviä eläimiä ja kasvilajeja. Yhtiö tekee myös kiireellisiä korjaustoimenpiteitä kahteen muuhun jätealtaan patoon, joihin myös kohdistuu hajoamisriski.

Oikeusistuin on määrännyt Samarcon esittämään viimeistään tänään maanantaina tarkemman suunnitelman toimenpiteistä onnettomuuden vaikutusten hillitsemiseksi. Uhkavaatimuksena se asetti yhtiölle 10 miljoonan realin (noin kahdeksan miljoonan euron) päiväsakon.

Samarcon omistavat brasilialainen kaivosjätti Vale ja australialainen BHP Billiton.

RICARDO MORAES / Reuters
Punaruskean kaivosjätettä sisältävän mudan värjäämä aalto lähellä Docejoen suuta.
Punaruskean kaivosjätettä sisältävän mudan värjäämä aalto lähellä Docejoen suuta.
RICARDO MORAES / Reuters
Vene lipui Docejoen suulla, josta kaivosjätteen saastuttama lieju valui viikonloppuna Atlantin valtamereen.
Vene lipui Docejoen suulla, josta kaivosjätteen saastuttama lieju valui viikonloppuna Atlantin valtamereen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat