Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keisarin surmaajan metroasema saa pitää nimensä Moskovassa

Ulkomaat
 
Camera Press
Nikolai II oli Venäjän keisari vuoteen 1917. Seuraavana vuonna keisari ja hänen perheensä surmattiin.
Nikolai II oli Venäjän keisari vuoteen 1917. Seuraavana vuonna keisari ja hänen perheensä surmattiin. Kuva: Camera Press

Helsingissä kiistellään edelleen siitä, oliko Kaisaniemen metroaseman nimeäminen Helsingin yliopistoksi sopivaa vai pitäisikö Kaisaniemi-nimi palauttaa.

Metroasemien nimet puhuttavat myös Venäjällä, mutta syy on varsin toisenlainen: yksi Moskovan metron asemista on nimetty Venäjän keisarin ja hänen perheensä kohtaloksi koituneen miehen mukaan.

Moskovan viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että vallankumouksellisiin kuuluneen Pjotr Voikovin (1888–1927) mukaan nimetty Voikovskajan asema saa pitää nimensä, kertoo The Guardian -lehti. Voikov oli mukana päättämässä keisari Nikolai II:n, tämän vaimon ja kolmen lapsen surmaamisesta heinäkuussa 1918, vuosi bolsevikkien valtaannousun jälkeen.

Metroverkon vihreällä linjalla sijaitseva Voikovskaja on tuttu monelle suomalaiselle muun muassa lähellä sijaitsevasta Stockmannin tavaratalosta.

Moskovan kaupungin päättäjät kertoivat ottaneensa päätöksessään huomioon sunnuntaina päättyneen verkkoäänestyksen, johon osallistui 300 000 kansalaista. Uutistoimisto Interfaxin mukaan 53 prosenttia äänestäneistä halusi vuonna 1964 annetun Voikovskaja-nimen pysyvän ja 35 prosenttia toivoi nimen muuttamista. Loput eivät osanneet sanoa mielipidettään tai totesivat, että päätöksenteon voisi luovuttaa historioitsijoille.

Voikovskajan nimenmuutosta ovat vaatineet muun muassa liberaalit aktivistit ja uskonnolliset johtajat. Jotkut ovat myös epäilleet, että verkkoäänestyksen tuloksia olisi vääristelty.

Moskovan kaupunginvaltuuston kommunistien johtaja Andrei Klytškov sanoi radioasema Eho Moskvylle, että nimenmuutos olisi rahan haaskausta ja myös historiallisesti arveluttavaa.

”Toisaalta puhumme isänmaallisuudesta ja historiamme puolustamisesta, toisaalta taas vuosien 1917–1991 unohtamisesta – –. Meidän on muistettava ja kunnioitettava menneisyyttämme.”

Radiokanavan päätoimittaja Aleksei Venediktov kutsui Voikovia ”teurastajaksi” ja toivoi, että metroaseman nimi vaihdettaisiin.

Moskovassa muutettiin 1990-luvulla lukuisia neuvostoaikaisia paikannimiä. Voikovskajan pysymistä voi The Guardianin mukaan pitää outona senkin vuoksi, että Venäjän ortodoksikirkko julisti vuonna 2000 Nikolai II:n ja hänen perheensä pyhimyksiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat