Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat tuhonnut 354 Isisin öljyrekkaa – Ranska aloitti iskut kolminkertaisella iskuvoimalla

Ulkomaat
 
Ranska lähettää lentotukialuksen Välimeren itäosaan
Ranska lähettää lentotukialuksen Välimeren itäosaan

Yhdysvaltain ilmavoimat kertoi maanantaina iskeneensä 238 Isisin öljyrekkaan viikonloppuna.

Rekat olivat parkissa odottamassa lastaustaan öljyntuotantolaitoksen edustalla Deir ez-Zorin lähistöllä Koillis-Syyriassa, ilmavoimista kerrottiin BBC:lle.

Ilmavoimien mukaan hävittäjät ampuivat varoituslaukauksia ennen pommituksia karkoittaakseen öljyrekkojen siviilikuljettajat.

BBC:n mukaan aiemmin viime viikolla Isisiltä pommitettiin 116 öljyrekkaa.

”Tämänkertainen isku oli hyvin paljon edellisen kaltainen. Kuljettajia varoitettiin lentolehtisillä sekä voimannäytöllä”, Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja, kapteeni Jeff Davis sanoi maanantaina BBC:lle.

Isisin kaappaamat öljyntuotantolaitokset ovat järjestölle suuri tulonlähde. Se saa vuosittain öljystä arviolta yli puoli miljardia euroa. The Financial Times arvioi, että Isis tuottaa vuorokaudessa noin 42 000–48 000 barrelia raakaöljyä, josta osan se kykenee jopa jalostamaan laitoksissaan.

Pääosa Isisin öljystä myydään paikallisille öljykauppiaille järjestön hallitsemilla alueilla ja Syyrian kapinallisalueilla.

Ranska aloitti maanantaina iskut äärijärjestö Isisiä vastaan Charles de Gaulle -lentotukialukseltaan.

Lentotukialuksella on 26 hävittäjää, mikä kolminkertaistaa Ranskan iskuvoiman, uutistoimisto AFP kertoo.

Ranskalla on tähän asti ollut käytössä 12 hävittäjää Arabiemiraattien liitossa ja Jordaniassa.

Ranska on lisännyt pommituksiaan Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa sen jälkeen, kun äärijärjestö ilmoitti olevansa Pariisissa runsas viikko sitten tehtyjen terrori-iskujen takana. Iskuissa kuoli 130 ihmistä.

Yhdysvaltain johtama koalitio on pommittanut Isisiä jo vuoden. Ranska liittyi siihen syyskuussa.

Myös diplomaattiset ponnistelut jatkuivat maanantaina.

Britannian pääministeri David Cameron vieraili Pariisissa Ranskan presidentin François Hollanden luona. Cameron ilmoitti puhuvansa Britannian alahuoneessa torstaina, jolloin hän yrittää saada kansanedustajilta tuen iskeä Isisiä vastaan myös Syyriassa. Nyt Britannia osallistuu Isisin vastaiseen taisteluun vain Irakissa.

Cameron kertoi luvanneensa Ranskalle oikeuden käyttää Britannian strategisesti tärkeää lentotukikohtaa Kyproksessa.

”Tehostamme iskujamme valitsemalla kohteita, jotka vahingoittavat terroristiarmeijaa niin pahoin kuin mahdollista”, Hollande sanoi BBC:n mukaan maanantaina tavattuaan Cameronin.

Hollanden on määrä tavata viikon aikana kaikkien YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden johtajat. Hän matkustaa tiistaina Yhdysvaltoihin tapaamaan presidentti Barack Obamaa ja torstaina Moskovaan keskustelemaan presidentti Vladimir Putinin kanssa. Kiinan presidentti Xi Jinping hänen on määrä tavata Pariisissa sunnuntaina.

Iskuvoima Isisiä vastaan kolminkertaistuu
Iskuvoima Isisiä vastaan kolminkertaistuu
Ranska on aloittanut iskut Isisiä vastaan lentotukialukseltaan. Myös Venäjä jatkaa Isisin kohteiden moukarointia ilmapommituksin.

Venäjä on ilmoittanut olevansa Ranskan kumppani taistelussa Isisiä vastaan. Venäjä aloitti iskunsa Syyrian oppositiota vastaan syyskuun lopulla, mutta on suunnannut niitä enemmän Isisiä vastaan sen jälkeen, kun ilmoitti virallisesti, että venäläisen matkustajakoneen tuhon takana Egyptissä lokakuussa olivat terroristit.

Venäjällä ja lännellä on kuitenkin erimielisyyttä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asemasta, sillä länsi pitää hänen eroaan edellytyksenä rauhalle.

Putin vieraili maanantaina Iranissa, jossa hän tapasi maan ylimmän uskonnollisen johtajan ajatolla Ali Khamenein. AFP:n mukaan molemmat korostivat vastustavansa mitään ”ulkopuolisia yrityksiä” vaihtaa Syyrian johto.

Syyrian valtiontelevisio puolestaan kertoi maanantaina hallituksen joukkojen vallanneen alueita Isisiltä Homsin maakunnassa.

Charles de Gaullelta lähteneet hävittäjät iskivät Isisin kohteisiin Irakissa ja myöhään maanantaina tulleen tiedon mukaan illalla myös Syyriassa. Lentotukialuksella ollut kenraali Pierre de Villiers sanoi AFP:n mukaan, että hävittäjät iskevät myös Syyriaan ”tuntien tai lähipäivien aikana”. Syyriassa tarkoitus on iskeä Isisin komento- ja värväyskeskuksiin.

Sotilaslähteiden mukaan koneet hävittäjät lentävät Jordanian ja Turkin kautta. Lisäksi Ranska pitää yhteyttä Venäjään Yhdysvaltain Qatarissa sijaitsevan komentokeskuksen kautta, jotta molemmat tietävät hävittäjiensä liikkeistä.

Iskujen kohteista ollaan maiden antamien tietojen varassa. Televisiokanava al-Jazeera kertoi maanantaina, että tarkkailijajärjestöjen mukaan Venäjän ilmaiskuissa on kuollut syyskuulta lähtien ainakin 400 siviiliä. Ranskan iskujen mahdollisista siviiliuhreista ei vielä tiedetä.

HS kertoi aiemmin maanantaina, että jihadistien sotahurmokselle on kemiallinen selitys: amfetamiinin kaltainen Captagon huume. Lue juttu siitä tästä linkistä.

HS:n Sunnuntai-sivujen jutun siitä, miten Isisin voisi tuhota, voit lukea tästä.

Laaja artikkeli Isisin syntyhistoriasta puolestaan on luettavissa täältä.

JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters
Ranskalainen lentotukialues Charles de Gaulle viime keskiviikkona Toulonissa.
Ranskalainen lentotukialues Charles de Gaulle viime keskiviikkona Toulonissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat