Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivalta kiihtyi taas Israelissa ja Länsirannalla – Israel ilmoitti turvatoimien kiristyksistä

Ulkomaat
 
AMMAR AWAD / Reuters
Israelilaispoliisi eristi maanantaina Länsirannalla paikkaa, jossa palestiinalaismies surmasi israelilaissotilaan. Sotilaat ampuivat miehen.
Israelilaispoliisi eristi maanantaina Länsirannalla paikkaa, jossa palestiinalaismies surmasi israelilaissotilaan. Sotilaat ampuivat miehen. Kuva: AMMAR AWAD / Reuters

Israel ottaa käyttöön uusia turvatoimia miehittämällään Länsirannalla, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti maanantaina, kun väkivalta oli taas kiihtynyt.

Maanantaina yksi palestiinalainen puukotti israelilaissotilaan hengiltä ja haavoitti toista Länsirannalta, ja kaksi nuorta palestiinalaisnaista hyökkäsi saksilla miehen kimppuun Jerusalemissa. Poliisi ampui sekä puukottajan että naisia, joista toinen kuoli, uutistoimisto Reuters kertoo.

Lisäksi Israelin sotilaat ampuivat Länsirannalla palestiinalaismiehen, joka armeijan mukaan lähestyi sotilaita puukon kanssa.

Palestiinalaisten hyökkäykset israelilaisia vastaan ovat lisääntyneet selvästi sitten lokakuun alun. Sen jälkeen surmansa on saanut Reutersin mukaan 20 israelilaista ja yksi yhdysvaltalaisopiskelija puukotuksissa, ampumisissa ja tahallaan päälle ajoissa.

Samaan aikaan 86 palestiinalaista on kuollut pääasiassa israelilaissotilaiden luoteihin. Sotilaat ampuvat lähes aina hyökkääjiä tai hyökkääjiksi epäilemiään.

Viimeiset kahdeksan viikkoa ovat olleet alueella väkivaltaisimmat sitten viimevuotisen Gazan sodan. Väkivallan kiihtyminen on jo lisännyt puheita uudesta palestiinalaisten kansannoususta.

Väkivaltaisuuksien ja levottomuuksien taustalla on arveltu olleen huhumylly muslimien ja juutalaisten pyhänä pitämän Temppelivuoren – muslimien mukaan Haram al-Sharifin – ympärillä. Levottomuuksien yksi lähde on palestiinalaisten suuttumus siitä, että he tuntevat juutalaisten loukkaavan Haram al-Sharifilla sijaitsevaa al-Aqsan moskeijaa. Paikka on muslimeille kolmanneksi pyhin.

Paikalla on sijainnut todennäköisesti juutalaisten ensimmäinen ja toinen temppeli, joten paikka on pyhä myös juutalaisille. Jotkut äärijuutalaiset ovat vaatineet temppelin rakentamista uudelleen, mikä tarkoittaisi käytännössä al-Aqsan tuhoamista.

Palestiinalaisten keskuudessa on levinnyt huhuja, että Israel pyrkisi ottamaan pyhän paikan tiukemmin hallintaansa. Israelin hallitus on kiistänyt tämän.

Taustalla on myös kyllästymistä jumiutuneisiin rauhanneuvotteluihin ja vanha kiukku siirtokunnista.

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn on määrä matkustaa tiistaina sekä Israeliin että palestiinalaisalueille keskustellakseen keinoista vähentää väkivaltaa. Matka oli suunniteltu jo ennen maanantain tapahtumia.

Netanjahun mukaan palestiinalaisten autojen tarkastuksia kiristetään ja palestiinalaiset ja siirtokuntien juutalaiset erillään pitäviä niin sanottujen ”ohitusreittien” määrää lisätään, uutistoimisto AFP kertoo.

Vieraillessaan Länsirannalla sijaitsevalla juutalaissiirtokunnassa ja sotilastukikohdassa Netanjahu sanoi myös, että epäiltyjen palestiinalaishyökkääjien perheenjäsenten työluvat Israelissa perutaan.

Palestiinalaishallinto puolestaan sanoi Israelin tappavan laittomasti palestiinalaisia ja ”syyttävän jokaista uhria veitsellä uhkailusta” tai asettamalla ampumiensa viereen veitsen, Reuters kertoo.

Israelin mukaan sillä on oikeus vastata mahdollisesti kuolettaviin hyökkäyksiin.

Oikaisu 24.11 kello 12.00: Uutisessa kerrottiin aiemmin, että juutalaiset uskovat juutalaisten ensimmäisen temppelin sijainneen Temppelivuorella. Lause on korjattu muotoon, että paikalla todennäköisesti sijaitsi juutalaisten ensimmäinen ja toinen temppeli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat